Lentäviä mattoja Mikkolan Navetalla

Värikkäät matot valtasivat Mikkolan Navetan kallerian huhtikuuksi. Kuva: Seppo Rinne

Laajan Asumaan 2017 -näyttelyn päätyttyä Mikkolan Navetan kalleriatilan valtasivat matot. Huhtikuun ajan saadaan ihastella Aitoon koulutuskeskuksen Käta-ryhmän värikkäitä töitä. Aitoon koulutuskeskus on ammatillinen erityisoppilaitos, ja Käta-ryhmässä opiskellaan käsi- ja taideteollisuus-/tekstiilialaa. Pääaine on kankaankudonta. Opiskelijat kutovat lentäviä mattoja ja painavia poppanoita . Näyttely on saanut nimekseen Erityisesti mattoja.

– Kutomisen lisäksi opiskelemme ammatillisia valinnaisia aineita, esimerkiksi kotitalous- kiinteistöalaa. Opintoihin kuuluvat myös ammattitaitoa täydentävät tutkinnonosat, kielet, matematiikka, liikunta ja yhteiskuntataidot, kertoo Aikkin käsityönopettaja Eija Viista.

– On tärkeää tuoda esille, mitä ammatillinen koulutus merkitsee kädentaitojen kehittäjänä ja säilyttäjänä. Tällä näyttelyllä esittelemme ammattitaitoa, minkä opiskelijat opintojen aikana saavuttavat. Näyttelyssä haluamme tuoda esille värikkäät ”taianomaiset matot”. Mattojen suunnitteluun on osallistunut koko Käta-tiimi. Värityksessä olemme huomioineet kaikki vuodenajat. Matot ovat osa suomalaista kulttuuria. Varsinkin maaseudulla mattojen kutominen on ollut naisille merkittävä työ, kertoo Eija Viista.

Idea näyttelyyn tuli runsaasta mattotarjonnasta, jonka taitavat kutojat ovat saaneet aikaan. Myös juuri nyt käytävä keskustelu ammatillisen opetuksen säästöistä ja opetuksen reformista puhuttaa ainakin opetushenkilöstöä. Aikkilaiset haluavat tuoda esille taitojaan ja osaamistaan, mutta myös sitä, että erityisopiskelijat ovat yhteiskunnalle tärkeitä. Voidakseen hyödyttää yhteiskuntaa ja saada itselleen mielekkään ammatin opiskelijat tarvitsevat asiantuntevaa ja innostunutta opetusta, jollaista säästötoimet uhkaavat.

Erityisesti mattoja -näyttely on varsinainen väri-iloittelu, ja mattojen mielikuvitukselliset nimet täydentävät iloista kokemusta. Kaikki käsitöiden ystävät ja sisustuksesta kiinnostuneet saavat varmasti uusia ideoita tästä lentävien mattojen kokoelmasta. Mattoja ja poppanoita ovat kutoneet kätasta Piia Piippo, Tommi Laune, Emmi Jokinen, Mira Herrainsilta, Pirita Koskiokari, Santeri Verlinna, Eino Jokinen ja Birgit Leino. Opiskelijat ovat toisen ja kolmannen vuosikurssin opiskelijoita. Lisäksi Telma-ryhmästä (työhön ja itsenäiseen elämään valmentava) mattoja kutoivat Alina Koskinen ja Anni Jalo. Opettajina toimivat Eija Viista, Tiina Rajala sekä opintoavustaja Outi Härkälä.

Erityisesti mattoja -näyttely on avoinna Mikkolan Navetalla huhtikuun ajan ti-la klo 10-14.