Vihreät nousivat kolmanneksi miehisessä Kangasalan valtuustossa

Vihreä liitto nosti itsensä Perussuomalaisten ja Suomen Kristillisdemokraattien varjosta Kangasalan kolmanneksi suurimmaksi valtuustoryhmäksi. Vihreille äänestettiin neljä lisäpaikkaa, ja kaikkiaan puolueella on uudessa valtuustossa seitsemän edustajaa.

Vihreiden lisäksi paikkamääräänsä sai lisättyä vain Vasemmistoliitto, jonka edustus valtuustossa on jatkossa kolme henkilöä nykyisen kahden sijaan.

Kaksi paikkaa menettänyt Kansallinen Kokoomus jatkaa Kangasalla suurimpana puolueena 13 valtuutetullaan. Suomen Sosialidemokraattinen puolue puolestaan jatkaa toiseksi suurimpana 12 valtuustopaikallaan, vaikka sen valtuutettujen määrä pieneneekin nykyisestä yhdellä.

Perussuomalaisilla on jatkossakin kuusi ja Kristillisdemokraattisella puolueella viisi edustajaa valtuustossa.

Kokoomuksen tavoin Suomen Keskusta menetti vaaleissa Kangasalla kaksi valtuustopaikkaa. Keskustalla on kesäkuun alussa aloittavassa uudessa valtuustossa viisi edustajaa.

 

Edelleen miehisesti

Istuntokautensa loppusuoralla oleva valtuusto aloitti Kangasalla urakkansa 37 miehen ja 14 naisen voimin. Uusi valtuusto aloittaa aavistuksen naisvoittoisemmin; 51-päisessä joukossa on mukana 15 naista. Ehdolla olleista miehistä pääsi läpi lähes joka kolmas, naisista joka viides. Tulevan valtuuston yli 70 prosentin miesedustus onkin vankka verrattuna esimerkiksi naapurin Valkeakosken (65 %) tai kaupunkiseudun Ylöjärven (51 %) ja Lempäälän (51 %) uusiin valtuustokokoonpanoihin.

Eniten naisvaltuutettuja on vihreillä (kuusi) ja kokoomuksella (neljä), pelkkien miehien voimin joutuvat tulemaan toimeen keskusta ja kristillisdemokraatit.

Kangasalan uuden valtuuston keski-ikä on 49 vuotta – täsmälleen sama kuin oli ehdokkaidenkin keski-ikä. Kokoonpanoa voi kutsua melkeinpä nuorekkaaksi, sillä koko maassa keski-ikä uusissa valtuustoissa on 50 vuotta.

 

17 uutta tai uudehkoa

Nykyisistä valtuutetuista 34 jatkaa myös ensi kaudella, ja mukaan liittyy 17 uutta kasvoa – joista osa on tosin istunut valtuustossa jo aiempina vuosina. Viime kuntavaaleissa myllerrys oli huomattavasti suurempi, kun alkuvuodesta 2013 uusia valtuutettuja oli yli puolet valtuustosta.

Eniten uusia valtuutettuja tuovat saliin kokoomus, sosialidemokraatit ja vihreät. Kunkin riveissä kauden aloittaa neljä uutta valtuutettua. Kristillisdemokraateilla uusia valtuutettuja on kaksi, ja keskusta, perussuomalaiset sekä vasemmistoliitto saavat valtuustoryhmäänsä yhden uuden valtuutetun.

Ylivoimaisesti suurimman äänisaaliin uusista valtuutetuista keräsi lähes 370 ääntä haravoinut vihreiden Sonja Koto. Hänen vanavedessään nuoret naiset Mari Orell (vihr) ja Saana Vahvelainen (kok) astelevat valtuustoon äänivyöryn saattelemina.

Nykyisistä valtuutetuista suurimmalla äänimäärällä putosi Tapio Tulenheimo (kok), joka keräsi 108 ääntä.

 

Lahikainen kasvatti eniten

Eniten äänisaalistaan viime kuntavaaleista kasvatti Stiina Lahikainen (vihr), joka yli kaksinkertaisti saamansa äänimäärän. Jari Markkiselle (sd) kertyi sata ääntä enemmän kuin syksyllä 2012, ja liki samansuuruisen hyppäyksen ottivat myös Marko Törhönen (ps) ja Tero Linna (kesk).

Eniten äänestäjiä menettivät Tuomas Bährend (kok), Harri Hanweg (ps) ja Jorma Jussila (kd). Edellisten vaalien äänikuninkaan Bährendin viidensadan äänen saaliista suli 350 ääntä ja toiseksi eniten ääniä syksyllä 2012 keränneen Jussilan potista noin 130 ääntä. Hanwegin äänisaalis pieneni liki kahdellasadalla. Kaikki kolme jatkavat valtuustossa kuitenkin myös tulevalla kaudella.

Lisäpaikat maistuivat

Vihreiden harppaus kolmanneksi suurimmaksi valtuustopuolueeksi ja seitsemään valtuustopaikkaan oli lopulta pienoinen yllätys myös valtuustoryhmän puheenjohtajalle Stiina Lahikaiselle, vaikka hyvän ehdokasmäärän jäljiltä paikkamäärän nousu oli odotettavissa.

– Vihreät ovat tällä hetkellä monelle hyvä vaihtoehto perinteisille, ehkä hieman konservatiivisillekin puolueille. Äänestäjät varmasti kaipasivat nyt jotain uutta. Pyrimme luonnollisesti edistämään omia tavoitteitamme valtuustokauden aikana hyvässä yhteistyössä muiden ryhmien kanssa.

Myös yhden lisäpaikan napanneen vasemmistoliiton Jorma Mäntylä on tyytyväinen vaalitulokseen.

– Pitkään jatkunut kannatuksen lasku kääntyi viimein nousuun. Viime vaaleihin verrattuna yli 200 uutta äänestäjää ja lisäpaikka oli mukava tulos, hän sanoo.

Mäntylän mukaan Kangasalla tarvitaan punavihreää politiikkaa.

– Kangasalaa sata vuotta hallinnut kokoomuksen ja demarien aseveliakseli menetti enemmistön. Demarit ovat nyt kuninkaantekijöitä. Vieläkö sokea rakkaus kestää, vai kääntyykö katse vasemmalle? Vaalitulos puhuu punavihreän yhteistyön puolesta. Sinipunan jatko olisi kansanvallan mitätöimistä, hän sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?