Muutoksesta – epätavallisesti

”On käytettävä tavallisia sanoja ja sanottava epätavallisia asioita.” Näin neuvoi aikanaan filosofi Arthur Schopenhauer.

Olen aina kritisoinut politiikkaa siitä, että tehdään toisin päin – käytetään epätavallisia sanoja, joilla yritetään näyttää muita uskottavammilta, mutta samaan aikaan sanotaan aivan liian tavallisia asioita ilman minkäänlaista ajatusta tulevasta. Siihen on saatava muutos.

Ja se saatiin viime sunnuntain kuntavaaleissa. Ainakin muutoksen alku.

Se näkyy niin vihreiden valtakunnallisessa nosteessa – heiltä nousee valtuustoihin paljon uusia valtuutettuja eri puolella Suomea. On mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle Ville Niinistön lupaukset kantavat.

Toisaalta muutos näkyy hallituspuolueiden siedettävässä vaalituloksessa. Perinteisesti hallituksen tällä kaudella harjoittama politiikka olisi nostanut opposition ja SDP:n ylivoimaisiksi vaalivoittajiksi, mutta sunnuntaina niin ei käynyt.

Nämä kummatkin tarkoittavat sitä, että vanhat perustat murtuvat. Ne pitää rakentaa uudelleen. Ja sehän on kerrassaan upeaa!

Omalta osaltani haluan kiittää kaikkia teitä 14 pälkäneläistä! Tiedätte kyllä miksi. Olen suuressa kiitollisuudenvelassa teille, jotka näitte, että nuori pystyy olemaan asiantunteva ja osaava valtuutettu.

 

Kunta muuttuu – jokainen on saanut kuulla tämän jo lähes liian monta kertaa. Maakunta- ja sote-uudistukset luovat kunnan, johon jää jäljelle kaikki kiva. Tällöin jokaisen valtuutetun tulee palata aikaisempiin Schopenhauerin sanoihin.

Uudessa kunnassa ei voi toistaa sitä samaa jargonia kuin aikaisemmin, vaan uudistumiskyky ja ennakkoluulottomuus nousevat arvoon arvaamattomaan.

Vaalien jälkeen valituiksi tulleilla nykyisillä valtuutetuilla on tapana kirjoittaa, että työ jatkuu. Näin myös Pälkäneellä.

Kuitenkin noihin sanoihin sisältyy äärimmäisen vaarallinen piiloviesti, jota tuskin on ajateltu. Työn jatkuminen tarkoittaa samojen asioiden ajamista, samojen toimintamallien ylläpitämistä sekä samanlaisen politiikan toteuttamista. Maakunta- ja soteuudistusten jälkeisessä kunnassa työ ei missään nimessä saa jatkua vaan se pitää aloittaa täydellisesti alusta.

 

Kirjoittaja on Tampereen yhteiskoulun lukiossa opiskeleva laitikkalalainen.

Toinen hieno sitaatti Schopenhauerin ohella on Iso-Britannian edesmenneen pääministeri Margaret Thatcherin lausahdus ”standing in the middle of the road is very dangerous; you get knocked down by the traffic from both sides.” (vapaasti suomennettuna: ”keskellä tietä seisominen on kovin vaarallista; tulet liikenteen kolkkaamaksi molemmista suunnista”).

Juuri noita sanoja uudessa kunnassa tulee toteuttaa – kaikista vähiten kunnat kaipaavat tässä ajassa kompromissien kompromissien kompromisseja. On tehtävä rohkeita päätöksiä, joilla on suunta. Ja se, että jollakin uudistuksella on suunta, ei tarkoita, että sillä olisi kannatusta.

Monesti uudistaminen tarkoittaa juuri päinvastaista. Kysykää vaikka hallitusvastuulliselta Timo Soinilta.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?