Vanhojen äijien valtuusto

Pisimmillä ehdokaslistoilla Pälkäneen kuntavaaleihin lähteneen keskustan odotukset olivat korkealla, vaikka kolme edellisvaalien kärkiehdokasta jäikin sivuun. Listoille saatiin aktiivisia, työikäisiä naisia, joita puolueiden on ollut vaikea tavoittaa.

Yhdeksästä naisehdokkaasta ainoastaan Mirva Kittilä läpäisi seulan. Kunnanhallituksessakin istunut Outi Viitanen putosi pois, eivätkä uudet naisnimet saaneet riittävästi kannatusta.

Keskustan konservatiivinen äänestäjäkunta tarjosi vallankahvaa harmaapäisille miehille. Lopputulos ei ollut odotetunlainen. Vaikka keskustan ääniosuus kasvoi hieman, se menetti yhden paikan. Yhden lisäpaikan saaneet demarit hengittävät jo niskaan.

Edellisvaalien jälkeen demarit ja vasemmistoliitto saivat teknisen vaaliliiton avulla kokoaan vahvemman aseman lautakunnissa. Mikäli vasen laita löytää jälleen toisensa, se pystyy haastamaan keskustan. Tällaisessa pelissä vihreille voi tarjoutua tilaisuus kääntää vaakakuppi.

 

Vaalispekulaatioissa laskettiin, miten jakautuvat perussuomalaisten jäljiltä kodittomaksi jäävät lähes 500 ääntä. Äänestysprosentin lasku kertoo, että osa niistä jäi jakamatta. Perussuomalaiset ovat onnistuneet aktivoimaan maan hiljaisia uurnille, mutta nyt osa näistä nukkui, kun uuden ryhmän valtuustotaival jäi kauden mittaiseksi tähdenlennoksi.

Osansa persuäänistä keräsi kokoomus, joka sai kaksi lisäpaikkaa ja palasi vuosituhannen vaihteen kannatuslukemiin. Edelliskausilla kokoomuksen ääniä on ollut lainassa perussuomalaisten lisäksi kokoomuksesta versoneilla ellu- ja mepä-ryhmillä.

Kokoomus potee keskustan tapaan naisvajetta. 11-jäsenisessä valtuustoryhmässä on ainoastaan kaksi naista. Sukupuolikiintiöiden vuoksi heille on tarjolla rutkasti vastuuta. Vaikka Virpi Pohjola ja Tiina Kokkola nousivat nyt uusina mukaan, molemmat ovat jo kokeneita ja rutinoituneita päättäjiä. Pohjola palasi valtuustoon ja neljännellä yrittämällä valituksi tullut Kokkola on Pälkäneen kokoomuksen pitkäaikainen puheenjohtaja.

 

Vaalituloksessa näkyy myös Pälkäneen ikärakenne. Vanheneva kunta äänestää vastuuseen keski- ja eläkeikäisiä miehiä. Ainoa alle kolmekymppinen on 26-vuotiaana valtuustoon nouseva demareiden Iinamaria Nummela.

Alle parikymppisiä nuorisoehdokkaita ei otettu vakavissaan. Keskustan Joonas Huuho sai parikymmentä ääntä ja kokoomusnuorissa aktiivisesti toimiva Juhani Rantanen 14. Tällaiset tulokset eivät kauheasti innosta nuoria mukaan ainakaan konservatiivisia äänestäjiä tavoittaville keskusta- ja kokoomuslistoille.

Vihreillä äänestäjäprofiili on nuorekkaampi. Tästä kertoo vaalien suurin yllättäjä, ensikertalaisena toista sataa ääntä imuroinut Reetta Mathier.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?