Taloja avaimet käteen -periaatteella

Hannu Kallio asuu Pälkäneellä itse rakentamassaan, vasta valmistuneessa talossa, joka saa ulkovuorensa tulevan kesän aikana.

– Meitä on kolmen miehen porukka ja jokaisella on nyt oma yrityksensä. Tämä on suuntaus rakennusalalla, tuore yrittäjä Hannu Kallio kertoo.

Mies perusti yrityksensä, Hämeen Rakennustalo Oy:n, helmikuun alussa.

Hän teki aiemmin kumppaneineen töitä Talotyö Lohtanderille, mutta yrityksen vetäjän, Daavid Lohtanderin siirryttyä hierojaksi täytyi kuviot miettiä uudelleen.

– Meistä Tuomas Lohtanderilla olikin jo toiminimi, Rakennuspalvelu Lohtander. Samuel Lohtander perusti omansa, Kädentaidot Lohtanderin. Minä päädyin perustamaan osakeyhtiön, sillä se tuo luotettavuutta isompien asiakasyritysten suuntaan ja mahdollistaa helpommin myös laajentumisen, Kallio kertoo.

Kolmikon tavoitteena on työllistyä rakentamalla laadukkaita ja kustannustehokkaita taloja avaimet käteen -periaatteella.

– Näiden lisäksi tarvitsemme ”kiilatöitä” eli pienempiä keikkoja siirtymävaiheisiin. Meistä jokainen taitaa kylppäriremontit ja muut pienemmät rakennustyöt.

Koulutus puupuolelta

Hannu Kallio on viimeisiä Kangasalan ammattioppilaitoksesta valmistuneita puuseppiä. Syventävää kädentaitokoulutusta mies haki Haminan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, josta hän valmistui puuveneartenomiksi vuonna 2002.

– Veneitä en ole sittemmin rakentanut, vaan työt ovat löytyneet rakennusalalta.

Kallio on rakentanut seinäelementtejä Eridomicilla, asentanut kerrostalojen ikkunoita ja parvekelaseja sekä työskennellyt Raktek Kukkiassa kuuden vuoden ajan.

– Saarikeikat olivat mieleenpainuvia. Reissuun varustauduttiin perusteellisesti ja sosiaalitiloina oli leirinuotio, luonnossa liikkumista harrastava mies hymyilee.

Monipuolisesta työkokemuksesta on yrittäjälle hyötyä. Rakentamistaitojen lisäksi työssä tarvitaan myös silmää sosiaalisille tilanteille.

– Talon rakennuttaminen on monelle elämän suurin projekti ja investointi. Yrittäjältä tarvitaan tähän ymmärrystä ja taitoa toimia oikein projektin erilaisissa vaiheissa.

Suvussa yrittäjätaustaa

Ihan tyhjältä pöydältä Hannu Kallion ei tarvinnut yrittäjämaailmaan lähteä. Hänen isänsä on toiminut yrittäjä jonkin aikaa ja siskolla, Teija Kalliolla on useitakin yrityksiä. Erityisesti sisko on ollut suureksi avuksi yrityksen perustamisasioissa.

Nykyinen työtiimi löytyi kahvitauoilta kolmisen vuotta sitten.

– Satuimme samoihin kuppiloihin tauoilla ja siitä se lähti, mies muistelee.

Porukan periaatteisiin kuuluu tehdä työnsä huolella ja tämä on johtava periaate myös Hämeen Rakennustalo Oy:ssä.

– Rakentamisessa on paljon sellaista, mitä valvonta ei näe. Meillä alimmatkin kerrokset tehdään huolella ja tarvittaessa kuvaamme työn vaihe vaiheelta, Kallio kertoo.

Perusteellisuudesta kertoo myös se, että miehellä on tallessa kaikki tuntilaput uransa varrelta.

– Niistä on helppo tarkistaa, miten kauan aikaa mikäkin työ vie. Tästä on etua tarjousten laskennassa, mies perustelee.

Toinen Hämeen Rakennustalo Oy:n johtavista periaatteista on kustannustehokkuus.

– Haluamme rakentaa taloja, joihin ihmisillä on varaa. Kaikkihan on mahdollista, jos työtuntien määrällä ei ole mitään rajaa, mutta mieluummin keskustelemme ensin eri vaihtoehdoista asiakkaan kanssa, Kallio sanoo.

Sattuma toi Pälkäneelle

Ruutanassa lapsuutensa asunut Kallio on aina viihtynyt tällä seudulla. Niinpä oman kodin etsinnässäkin Pirkanmaa sai etusijan.

– Kävelin sattumalta Tampereella vuokranvälitystoimistoon ja kerroin etsiväni asumusta 20-50 kilometrin säteellä Tampereelta. Viikon päästä sain soiton, että Pälkäneellä olisi sopiva torppa tarjolla, Hannu Kallio kertoo.

Ajan myötä mies löysi puolison, rakensi omakotitalon ja perheeseen syntyi kolme lasta, jotka ovat nyt 3-, 8- ja 10-vuotiaita. Eron myötä Kalliosta tuli viikonloppuisä. Nykyisenä kotina on vielä ulkovuoraustaan odottava, myös omin käsin rakennettu omakotitalo.

– Kun etsin tonttia, tärkein kriteeri oli sijainti pyörätien varrella. Näin lasten on turvallista kulkea lähiympäristössä, Kallio perustelee.

Yrittäjä rentoutuu luonnossa

Itse rakennettu, vielä hieman keskeneräinen omakotitalo antaa olettaa, että rakennusalan yrittäjä viettää rakennuksella myös kaiken vapaa-aikansa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Viihdyn luonnossa ja olen aktiivisesti mukana partiotoiminnassa, niin Kostian Kahlaajissa kuin Tampereen Versoissakin, Hannu Kallio kertoo.

Versoissa mies on mukana talkooporukassa, joka ylläpitää lippukunnan kämppää. Tässä on tietysti alan osaamisesta etua, eivätkä päivätyöhön läheisesti liittyvät vapaa-ajan tehtävät vaikuta Kalliota häiritsevän.

Partiotoiminnan lisäksi hän harrastaa vesillä liikkumista. Välineinä ovat soutu- ja moottorivene. Pälkäne tarjoaakin loistavia mahdollisuuksia tähän harrastukseen.

Myös työssään Kallio viihtyy parhaiten ulkosalla.

– Ulkotyöt ovat kaikkein mieluisimpia. Käytäntö kuitenkin sanelee sen, että sisätöitäkin tulee tehtyä, mies virnistää.