Reetta Mathier: Ensikertalainen yllätti 104 äänellään

Vihreät palasi kahden valtuutetun voimin

Vihreät oli kuntavaalien voittaja myös Pälkäneellä. Yhden kauden ajaksi valtuuston ulkopuolelle jääneet vihreät tekivät paluun kahden valtuutetun voimin.

104 ääntä kerännyt Reetta Mathier oli yhdessä demareiden Pauliina Jaakkolan kanssa eniten ääniä saanut naisehdokas. Jyri Kankila palasi 65 äänen turvin valtuustoon yhden välikauden jälkeen.

Vihreät nousi 7,8 prosentin kannatuksellaan ensi kertaa kuntaliitoksen jälkeen vasemmistoliiton ohi Pälkäneellä. Suurin äänisaalis kertyi Onkkaalasta.

Jyri Kankila on tulokseen tyytyväinen.

– Arvelimme, että voisimme saada neljästä ehdokkaasta kaksi läpi. Mutta eihän siitä koskaan voi etukäteen varma olla.

Viisi kautta valtuustossa istunut Kankila ei asettunut edellisvaaleissa ehdolle.

– Ajattelin, että voisi olla aika siirtää kapulaa eteenpäin, mutta silloin emme saaneet kolmesta ehdokkaasta ketään läpi.

Ensikertalaisena ryminällä valtuustoon nousseen Reetta Mathierin huima äänisaalis ei tullut Kankilalle yllätyksenä. Aktiiviset työikäiset naisehdokkaat pärjäsivät hyvin monessa muussakin kunnassa.

Vihreät jalkautuivat vaalien alla toreille perinteiseen vaalityöhön. Kankilan mielestä vastaanotto oli edelliskertoja innostuneempi.

– Kaikkien puolueiden yhteisestä vaalitorista on tullut kiva perinne, mutta joskus on tuntunut, että liikkeellä on ollut liian vähän muita kuin puolueaktiiveja. Nyt äänestäjät olivat oikeasti tutustumassa ehdokkaisiin.

Luottamuspaikkaneuvottelut alkavat heti pääsiäisen jälkeen. Kahdella valtuutetulla vihreät eivät pääse kaikkiin toimielimiin – etenkin kun paikkoja on entistä vähemmän jaossa lautakuntien vähentämisen vuoksi.

– Kahdella valtuutetulla olemme vielä valtuustossa pieni voima. Mutta luotan siihen, että pystymme vakuuttamaan muutkin, kun tuomme hyvin perustellen esiin omia näkökohtiamme, Jyri Kankila sanoo.

Reetta Mathier (vasemmalla) ja Jyri Kankila nousivat valtuustoon. Vihreiden menestystä vaalivalvojaisissa juhlimassa myös Heli Merimaa ja Marjaana Laaksonen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?