Ilmastonmuutoksen ensioireita

Rannoille palailleet mökkiläiset ovat etsiskelleet monena keväänä omaisuuttaan pitkin järven selkiä, kun kevään aikana noussut vesi on vienyt mennessään syksyllä kauas rannasta nostetut veneet ja laiturit.

Tänä keväänä haetaan veneiden sijaan rantaa. Vesi on laskenut niin alas, että ranta on karannut kauemmas kuin kuivina syksyinä. Matalat vedet enteilevät karua kesää: laiturit makaavat pohjassa ja veneet kolisevat kiviin, joiden olemassaolosta ei ennen edes tiedetty. Matalat rannat kasvavat umpeen ja vesijättömaista sekä venepoukamista käydään uusia rajariitoja.

Vedet ovat laskemassa ennätyksellisen alas sen vuoksi, että sateet ovat kiertäneet Sydän-Hämeen viime syksystä alkaen. Talvi oli erittäin vähäluminen, eivätkä sulamisvedet nostaneet juurikaan järvien pintoja. Tarvittaisiin pitkiä ja yhtenäisiä sadejaksoja mieluiten ennen kesän kasvukautta, jolloin suuri osa vedestä haihtuu tai päätyy kasvien käyttöön.

 

Järvien lisäksi myös kaivot uhkaavat kuivua. Mökki- ja kotikaivojen vesi muodostuu yleensä pienellä alueella, ja siksi vesi laskee nopeasti, jos sadetta ei saada riittävästi. Isompia vedenottamoita kuivuminen ei uhkaa yhtä nopeasti.

Luonnon kanssa kosketuksissa olevat mökkiläiset ja maaseudun asukkaat saavat jo ensikosketuksen ilmastonmuutoksesta. Iso ja raju muutos vesien pinnoissa ei silti koettele pohjoisessa yhtä rajusti kuin etelän kuumuudessa. Siellä pula vedestä voi aiheuttaa valtavia kriisejä ja ajaa pakolaisjoukkoja liikkeelle.

 

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja.

Säiden ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet: kun on kuivaa, sitä jatkuu piinaavan pitkään, ja kun tulee vettä, sadetta saadaan pidellä viikkotolkulla.

Suomessa myös kesän ja talven tulo on muuttunut. Ne tapaavat saapua varkain pariksi viikoksi jo silloin, kun ei vielä ole valmistauduttu. Toukokuun helteiden ja marraskuun pakkasten jälkeen on kuitenkin joka vuosi koittanut pari kuukautta lonkeronharmaata sadejaksoa.

Kesästä kannattaa nauttia silloin kun se saapuu. Ajassa elämistä hankaloittaa se, että nykyisin tulevat säät tiedetään turhankin tarkkaan. Jo alkuviikosta päätetään, ettei viikonlopuksi lähdetäkään mökille, koska lauantaina iltapäivällä sataa.

Ennusteet ehtivät muuttua moneen kertaan, sillä säiden oikkuihin kuuluvat myös suuret paikalliset erot. Parinkymmenen kilometrin päässä voi olla aivan erilainen keli.