Luonto lumoaa ja lähiruoka maistuu Rautahovin suviehtoossa

 

Suviehtoon ohjelmatarjonnasta tiedotettiin ja yhteistyökumppaneita etsittiin Rautahovissa pidetyssä kokouksessa.

Maistuvaa ruokaa. Pikkuretkiä alkukesän vehreyttä pursuavaan luontoon. Yhdessäoloa ja hyvää mieltä. Näistä aineksista koostuu Rautahovin maistuva suviehtoo, joka kutsuu lumoutumaan suomalaisen maiseman kauneudesta viikkoa ennen juhannusta, perjantaisena ehtoona ja osin yönäkin 16. kesäkuuta.

Bussikuljetus vie kävijät nuotioretkelle Pihtilammelle ja soututaitoiset kirkkoveneen airoihin Kukkialle. Bussilla tehdään myös useampi maisema-ajelu illan mittaan. Villivihanneksia metsästetään ja luonnonkukkia ihastellaan asiantuntijoiden opastamina kävellen Rautahovin lähialueilla.

Monipuoliseen tapahtumaan pääsee mukaan ilman maksuja. Myös retket ovat ilmaisia. Ruokamaistiaiset ovat ainakin edullisia, jolleivat peräti maksuttomia.

Rautahovin maistuva suviehtoo -tapahtuman järjestävät Kukkian maa- ja kotitalousnaiset ja Maisemahelmiä Pirkan Helmen alueella -hankkeen toimijat. Suviehtoon tarjontaa on kokoamassa myös usea luopioislainen yhdistys ja yrittäjä. Monipuoliseen tapahtumaan järjestäjät odottavat tulevan ainakin 400 osallistujaa.

Rautahovi palvelee

tapahtuman keskuksena

Iltapäiväviidestä aina puolilleöin jatkuvan tapahtuman keskuksena toimii Rautahovi. Sisällä talossa voi käydä kahvilla, nauttia ruokamaistiaisista ja ostaa lähialueella tuotettua ruokaa. Tarjolla on myös käsityönäytöksiä ja tietoa paikallisten yhdistysten toiminnasta.

Retkille lähdetään Rautahovin pihalta. Ulkonakin tarjoillaan ruokamaistiaisia ja esitellään yhdistysten toimintaa.

– Ihmiset voivat tulla ja mennä oman aikataulunsa mukaan, kertoo illan kulusta Proagria Etelä-Suomi ry:n maisema-asiantuntija Jutta Ahro.

Souturetkille haluavien toivotaan ilmoittautuvan etukäteen esimerkiksi tapahtumalle avattujen nettisivujen kautta. Näin järjestäjät haluavat varmistua siitä, että kaikki soutajat pääsevät mukaan. Kolmelle illan mittaan tehtävälle souturetkelle hankitaan lisää veneitä kysynnän mukaan.

Vihannesten ja

kukkien metsästystä

Lauri Oesch opastaa kävelijöitä villivihannesten metsästysretkillä, joille lähdetään illan aikana kahdesti. Luonnonkukat tulevat puolestaan tutuiksi Tuomo Kuitusen johtamilla kävelyretkillä. Niitäkin on tarjolla kaksi.

Bussi vie 20 ihmistä kerrallaan Pihtilammelle, jonka rannalla retkelle lähteneet tekevät hyvinvointiharjoituksia ja nauttivat nuotioherkuista. Osallistujat pääsevät siellä valmiiseen pöytään.

-Luonto, sen hiljaisuus ja maisema tekevät mielelle hyvää, Jutta Ahro mainitsee.

Rautajärven kesäehtoossa kauniin maiseman rinnalla elämyksiä tuottaa maistuva lähiruoka. Rautahovissa tarjolle tulevissa makupaloissa huomioidaan myös kylän entisen mahtimiehen Kalle Antinpojan, innokkaan kalastajan, ruokamieltymykset.

– Lahnat liittyvät hänen historiaansa. Niitä tulee tarjolle niin suolattuina kuin savustettuinakin, tietää ruoka- ja yrityspalveluiden asiantuntija Outi Penttilä Etelä-Suomen maa- ja kotialousnaisista.

Meillä on

kauniit maisemat

Maistuva suviehtoo -tapahtuman järjestäjät kutsuvat väkeä juhlimaan Suomen luontoa, kauniita maalaismaisemia ja kotimaista ruokaa. Ohjelmaideoinnin vyöry lähti liikkeelle, kun Kukkian maa- ja kotitalousnaiset ilmoittautuivat mukaan Maisemahelmiä Pirkan Helmen alueella -hankkeeseen viime vuoden lopulla.

– Saadaan kylälle hauskaa ja kivaa, maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Irmeli Lahtua-Oesch uskoo.

– Kehitellään uusi juttu, jotta maaseudun ihmiset ja kesäasukkaat nauttisivat maisemistaan. Ymmärrettäisiin, että Rautajärvellä on kauniit näkymät. Peltojen viljely on tärkeä osa tätä maiseman kauneutta, Jutta Ahro painottaa.

Pirkan Helmen alueella Maisemahelmiä -hankkeessa on mukana Rautajärven lisäksi Huittulan kylä Valkeakoskella ja Hakkilan kylä Urjalassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?