Suomalaisia hetkiä, rautajärveläisiä ajatuksia

 

Saunassa ollaan koko lailla lähellä sitä, mitä Hovi-teatteri näytelmällään etsii, eli suomalaisuuden ydintä. Kuva Noora Virtanen

 

Helga Simola ja Irmeli Lahtua- Oesch. Kuva Noora Virtanen

–  Tämä esitys pitää nähdä. Sitä on vaikea selittää, sanoo rautajärveläisen Hovi-teatterin ohjaaja Noora Virtanen teatterin ensimmäisestä produktiosta Suomi, valittuja paloja.

Tänään Rautahovissa ensi-iltansa saava 100-vuotiaan Suomen kunniaksi tuotettu näytelmä ei ole perinteinen juonellinen tarina, vaan se koostuu kuudesta kohtauksesta, joilla pyritään liki suomalaisuuden ydintä.

Tarinoita yhdistää ikään kuin sinivalkoinen lanka. Niiden teemoja ovat esimerkiksi suomalainen nainen, suomalainen koulu, sauna, avanto-uinti, pilkkionginta. Paikallisuutta on tieten tahtoen haettu tekstin mausteeksi.

– Halusimme löytää tosielämän tilanteita, joihin katsoja voi samaistua. Olisi mielenkiintoista kuulla, huomaavatko esimerkiksi aikaisemmin Rautajärvellä asuneet ja Rautajärven kesäasukkaat tästä jotain erityisen tuttua, Noora Virtanen miettii.

Suomi, valittuja paloja -näytelmästä on luvassa toinen esitys lauantaina ja lisää esityksiä järjestyy tarvittaessa.

Omavaraista tuotantoa

Heidi Heinälä, Irmeli Lahtua- Oesch ja Suvi Simola. Kuva Noora Virtanen

Hovi-teatteri on valmistellut esitystään syksystä asti. Käsikirjoituksen ovat laatineet näyttelijät ja ohjaaja yhdessä, ja työ aloitettiin kirjaimellisesti alkutekijöistä.

Noora Virtanen kertoo, että aluksi kokeneita näyttelijöitä jopa hieman arvelutti ryhtyä luomaan itse tekstiä näytelmään. Lopputulos on kuitenkin riemastuttavampi kuin kukaan osasi odottaa.

– Kirjoitimme keskenämme monenlaisia pieniä välähdyksiä siitä, millaista on suomalainen, pälkäneläinen ja rautajärveläinen. Joissakin kohdissa tullaan hyvinkin lähelle näyttelijöiden omaa todellisuutta, melkein iholle. Sitten jatkoimme valitsemalla parhaat, kattavimmat ja vaikuttavimmat teemat – sellaiset, jotka koskettivat itseämme syvimmin, Virtanen kertoo.

Koko esitys on tuotettu ryhmän omin voimin ilman ulkopuolista apua. Siinä on hyödynnetty esimerkiksi suomalaista loruperinnettä ja luotu myös äänimaailmoja, joiden kautta katsoja on tarkoitus johdattaa suomalaisuuskokemusten äärelle. Lähes kaikki musiikki tuotetaan ja esitetään itse

 

Opisto herätti kyläteatterin

Irmeli Lahtua- Oesch ja Tellervo Kotamäki. Kuva Noora Virtanen

Rautajärven kyläteatteri on pitänyt toimintataukoa noin viisi vuotta. Viime syksynä se herätettiin uudelleen elämään Valkeakoski-opiston ryhmänä ja sai uuden nimen Hovi-teatteri esityspaikkansa Rautahovin mukaan.

Ryhmässä on mukana sekä kyläteatterin kokeneita näyttelijöitä että kokonaan uusia kasvoja. Kokenut ohjaaja Noora Virtanen löytyi läheltä, naapurikylästä Luopioisista.

Virtanen viimeistelee parhaillaan teatteri-ilmaisun ohjaajan opintojaan Ammattikorkeakoulu Metropoliassa pätevöityäkseen muodollisesti alalle, jolla hän on tosiasiassa toiminut jo pitkään. Hän opettaa draamaa sekä lasten että aikuisten harrastusryhmille ja on itse ollut koko aikuisikänsä mukana harrastajateatterissa.

Hovi-teatteri jatkaa toimintaansa ensi syksynä, ja uusia harrastajia otetaan mielellään mukaan ryhmään. Seuraavalla kaudella on tarkoitus palata perinteiseen tapaan ja tuottaa valmiiseen tekstiin perustuva näytelmä.