Kuhmalahden kunnantalo uuteen käyttöön

Keijo Hentilä on toiminut Suomen Pelastuskeskus Oy:n toimitusjohtajana jo 26 vuotta ja aikoo jatkaa tehtävässään vielä ainakin muutamia vuosia.

– Olemme olleet 19 vuotta vuokralaisina Tampereella, mutta tiloihin halutaan päiväkoti, Suomen Pelastuskeskus Oy:n toimitusjohtaja Keijo Hentilä kertoo muuton taustoista.

Hän oli jo aiemminkin kiinnittänyt huomiota myytävänä olevaan Kuhmalahden kunnantaloon, joten ostopäätös oli lopulta helppo.

– Meille tärkeintä ovat hyvät tietoliikenneyhteydet ja ne täällä ovat kunnossa. Henkilöstön työmatkoihin muutto tulee vaikuttamaan aika vähän, suunta vain muuttuu, Hentilä kertoo.

Hän itse aikoo muuttaa myös asumaan vanhan kunnantalon yläkertaan. Muutto maaseudulle on miehelle mieluinen, sillä hän on asunut lapsuutensa maaseudulla. Nyt ympyrä sulkeutuu.

– Elämäntapani on kuitenkin hyvin liikkuva, sillä vietän paljon aikaa liike- ja lomamatkoilla. Vierivä kivi ei sammaloidu, mies hymyilee.

 

Kirjakauppiaasta viestien välittäjäksi

Keijo Hentilä aloitti työuransa jo 15-vuotiaana. Unelma-ammattina siinsi tuolloin metsäteknikon ura. Hänen isänsä, joka oli töissä Enso Gutzeitilla, menehtyi yllättäen ja firman miehet hakivat sitten pojan töihin.

– Olin harjoittelijana kolme vuotta, jonka jälkeen päädyin kouluttautumaan nuoriso-ohjaajaksi ja kustannustoimittajaksi. Myöhemmin olen hankkinut teknisen puolen osaamisen erilaisilta kursseilta omaa uteliaisuuttani.

Yrittäjäura alkoi aikoinaan Maailman Palokunnat -kirjan toimittamisella ja myynnillä. Siinä tehtävässä Hentilä kiersi ja tutustui kaikkiin Suomen palokuntiin ja pelastuslaitoksiin. Pian hän huomasi selvän aukon toiminnassa ja ryhtyi paikkaamaan sitä perustamalla Suomen Pelastuskeskus Oy:n.

– Yrityksen toiminta lähti liikkeelle laitemyynnin kautta vuonna 1991. Hätäkeskustoiminta tuli mukaan vajaat kymmenen vuotta myöhemmin, Hentilä kertoo.

Yritys kehittää ja myy hälytysjärjestelmiä erilaisten organisaatioiden tarpeisiin. Esimerkkinä Hentilä mainitsee työntekijän huoneeseen asetettavan hätänapin, jota pitkin tieto hätätilanteesta ja sen sijainnista leviää useille tahoille samanaikaisesti.

Suomen Pelastuskeskus Oy on maailman ainoa yksityinen hätäkeskus. Se vastasi kolmentoista vuoden ajan muun muassa Pirkanmaan kaikkien hätäkeskusviestien välittämisestä oikeille tahoille.

– Meillä on paljon asiakkaita ympäri Suomea, mutta toiminnan luonteesta johtuen asiakkuudet ovat salaisia. Yleisellä tasolla voin sanoa, että asiakkainamme on muun muassa sairaaloita.

Yksityiskodit ovat ainoa ryhmä, jonka Hentilä rajaa pois yrityksensä asiakaskunnasta.

 

Kuhmalahden vanhasta kunnantalosta tulee Suomen Pelastuskeskus Oy:n toimipiste kesä-heinäkuun vaihteessa. Yritys välittää hätäkeskusviestejä ja myy hälytysjärjestelmiä sekä -laitteistoja Suomeen ja ulkomaille. Yrityksellä on myös kolme vuokrattavaa ambulanssia.

Osaaminen maailman huippua

Suomen Pelastuskeskus Oy työllistää vakituisesti kuusi henkilöä ja tarpeen tullen toisen mokoman freelancereita.

– Henkilöstömme on alansa huippuja viestien välittämisessä, Keijo Hentilä kehuu.

Yrityksen toiminnan keskiössä on kiireellinen ja luotettava hätäkeskusviestintä ja paikanetsintä. Yritys on kehittänyt alalle omia ohjelmia, joita ei ole vielä käytössä missään muualla maailmassa.

– Olemme edelleen kasvuyritys ja lähikuukausina tuomme markkinoillekin uusia ohjelmia. Tämä tulee lisäämään toimintamme volyymia, Keijo Hentilä kertoo.

Suomen Pelastuskeskus Oy:n toiminta jakautuu niin, että suunnilleen puolet liikevaihdosta tulee hätäkeskustoiminnasta ja puolet laitemyynnistä. Yritys myy muun muassa kaukokäyttöpalveluja, jotka mahdollistavat koneiden käynnistämisen etänä sekä väestönsuojahälyttimiä. Näiden myynti oli vilkasta erityisesti yrityksen alkuaikoina. Organisaatioiden sisäiset radiopuhelinratkaisut ovat myös merkittävä osa myyntiä.

Neljäsosa laitteiden myynnistä suuntautuu ulkomaille.

– Ostamme lännestä ja myymme itään, Hentilä tiivistää.

Hänellä on hyviä liikesuhteita erityisesti Venäjälle ja Valko-Venäjälle, josta hänen vaimonsa on kotoisin.

 

Työtä ilolla

Ikänsä puolesta Keijo Hentilä voisi jo suunnitella leppoisien eläkepäivien viettoa, mutta hän aikoo jatkaa yrityksensä johdossa ainakin vielä muutaman vuoden. Hentilän viidestä pojasta yksi, Mikko Hentilä, on ollut yrityksessä mukana jo useita vuosia, joten yrityksen jatkuvuuskin on taattu.

– Tunnen itseni terveeksi ja virkeäksi, joten ei ole mitään syytä lopettaa. Lähden töihin joka ikinen aamu ilolla. Työnteko on minulla verissä, se on helppoa, mies sanoo.

Hentilän nykyinen naapuri tekee bisnestä vielä, vaikka on 79-vuotias. Hänen tuttavapiirissään on paljon muitakin senioriyrittäjiä.

Kuhmalahdelle mies lupaa tuoda muutakin kuin valot mäelle, mutta toppuuttelee suunnittelemasta vielä enempää. Talokauppaan hän on erittäin tyytyväinen ja odottaa yrityksen kesä-heinäkuussa tapahtuvaa muuttoa selvästi hyvillä mielin. Itse hän muuttaa jo aiemmin.

– Tässä talossa on paljon tehtävää ja se on helpompaa, kun on koko ajan paikan päällä.

Yrityksen uudet toimitilat rakentuvat pääasiassa ensimmäiseen kerrokseen. Yläkertaan tulee Hentilän asunnon lisäksi ainakin kokoustila.

Erityisen tyytyväinen yrittäjä on pohjakerroksessa sijaitsevaan tilavaan kassaholviin, sillä sen suojiin yritys saa toimintansa kannalta välttämättömimmät laitteistot.

– Talo sopii tarpeisiimme todella hyvin ja paikka on muutoinkin erinomainen, sillä täällä on hyvät viestintäyhteydet. Me teemme yhteistyötä kaikkien operaattoreiden kanssa ja toimivat yhteydet ovat meillä välttämättömiä, Hentilä toteaa.