Kotoisessa paidassa viimeiseen lepoon

Tuija Norokorpi on uudistanut Pälkäneen Hautaustoimiston paitamalleja.

– Nyt minulla on työpöydällä ihmisen koko elämänkaari, toteaa ompelija Tuija Norokorpi.

Hänen ompelimonsa Ateljée TuijaN on juuri saanut valmiiksi ensimmäisen erän pälkäneläisille vainajille varta vasten suunniteltuja asuja.

35 vuotta vaatetusalalla työskennellyt Norokorpi on ehtinyt uransa aikana ommella lukemattoman määrän ristiäismekkoja ja morsiuspukuja sekä asuja kaikkiin muihin mahdollisiin juhliin. Kun Pälkäneen Hautaustoimisto tilasi häneltä paidat, jotka vainajille puetaan arkkuun, hän pääsi kaaren loppuun asti.

Hän on suunnitellut itse mallit kauniisiin ja hillittyihin asuihin, joissa viimeiselle matkalle lähdetään. Vainajan vaate on pitkä paita, joka on selästä auki.

– Naisten paidassa on koristeena kaulusta ja hihansuita kiertävä röyhelö ja lisäksi kapea pitsi. Miesten paitaan kuuluu tyypillinen pukupaidan kaulus ja musta solmio, Norokorpi esittelee.

Muilta osin mallit ovat samat, jota hautaustoimisto on käyttänyt ennenkin. Molemmat paidat valmistetaan ohuesta valkoisesta pellavakankaasta.

 

Paluu perinteisiin materiaaleihin

Naisten paidan koristeena on röyhelö kaula-aukossa ja hihansuissa, miesten paitaan kuuluvat kaulus ja musta solmio.

Pälkäneen Hautaustoimiston omistaja Seppo Kouhia kertoo päättäneensä, että jos sopiva valmistaja löytyy, pälkäneläisvainajille pitää saada kotipaikkakunnalla ommellut ja suunnitellut asut, erityiset Pälkäne-asut jollaisia ei ole muualla.

Hautaustoimiston muilla toimipaikoilla, Hämeenlinnassa, Hämeenkoskella, Lammilla ja Sahalahdella käytetyt asut ommellaan muualla.

– On tärkeää, että viimeinen asu on kaunis ja juhlava. Entisaikaanhan oli tapana, että vainajalle puettiin juhlavaatteet, tumma puku tai musta leninki, Kouhia sanoo.

– Meille on tärkeää, että kangas on puhdasta pellavaa. Myös käyttämiemme arkkujen verhoilu on pellavakangasta, ja itse arkut ovat kotimaassa valmistettuja lauta-arkkuja. Luonnonmateriaalien käyttö on ekologista, ja sitä paitsi seurakunnat ovat niitä hautaustoimistoille erityisesti suositelleet, Seppo Kouhia kertoo.

Erilaiset tekokuidut ovat tulleet ongelmaksi erityisesti tuhkausten yleistyessä, koska ne eivät pala loppuun.

– Tekokuiduista jää muovijäämiä, sen sijaan pellava palaa kokonaan tuhkaksi, Tuija Norokorpi selittää.

Myös arkkuhautauksessa kokonaan maatuvat luonnonkuidut ovat toivotuimpia. Monien mielestä hieno pellava, ikivanha suomalainen juhlakangas, on myös kaunein ja arvokkain.

– Kyllä olen huomannut, että siitä pidetään. Itsellekin jää hyvä mieli, kun vainaja on hyvin laitettu, Seppo Kouhia sanoo.