Pälkäneen yhteiskoulu: Kirjailijavierailu, kirjavinkkaus ja kirjallisuustehtävät tartuttivat lukemisinnostusta

Lukuviikkoa vietettiin koko koulun voimin

Kirjailija-runoilijaa Tuija Välipakka vierailu yhteiskoulun lukuviikolla.

Pälkäneen yhteiskoulussa vietettiin pääsiäisloman jälkeen lukuviikkoa. Ohjelmassa oli kirjailijavierailua, kirjavinkkausta sekä koko koulun yhteisiä kirjallisuus- ja lukuaiheisia tehtäviä. Tapahtumien tarkoituksena oli innostaa nuoria enemmän lukemisen pariin ja näyttää kirjallisuuden monia puolia.

Tiistaiaamuna yhteiskoulun auditoriossa koulun lukiolaiset ja yhdeksäsluokkalaiset pääsivät kuuntelemaan kirjailija-runoilijaa Tuija Välipakkaa.

Pirkkalaiskirjailijoiden puheenjohtajana toimivan Välipakan teoksiin kuuluvat muun muassa romaani Maailman vahvin tyttö (Gummerus, 2007) sekä runokokoelma Take away (Paasilinna, 2014).

Välipakka kertoi nuorille kuuntelijoille nykyrunoudesta ja kuinka kuka tahansa voi kirjoittaa tai luoda sitä. Hän näytti esimerkkejä muun muassa hakurunoudesta, listarunoudesta ja kuvarunoudesta sekä kertoi mitä eroa on videorunolla ja runovideolla.

Kuuntelijat pääsivät myös jokainen itse kirjoittamaan tautogrammeja, jotka ovat runoja joiden jokainen sana alkaa samalla kirjaimella. Tämä osoittautuikin melko hankalaksi, mutta lopputulokset saivat kaikki nauramaan, kun niitä luettiin ääneen.

 

Reetta Saine jakoi kirjavinkkejä

Yhteiskoulun lukuviikon keskiviikko- ja torstaiaamut alkoivat kirjallisuusaiheisella tietokilpailulla yläkoululaisille sekä koko koulun lukuhetkellä, kun opettajat lukivat ensimmäisen tunnin luokilleen ääneen. Torstaipäivä jatkui kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisilla auditoriossa kirjavinkkauksella. Vinkkausta koululle saapui pitämään Pirkkalan kirjaston kirjastonhoitaja Reetta Saine.

– Olen käynyt pitämässä kirjavinkkauksia ympäri Suomea, Saine kertoo.

Hän esitteli nuorille muutamia kirjoja kaiken kattavasta valikoimastaan. Monet teokset, joita Saine esitteli, olivat kauhukirjallisuutta tai käsittelivät muuten synkkiä aiheita, kuten väkivaltaa tai kuolemaa. Tämä ei kuitenkaan nuoria tuntunut haittaavan, sillä he kuuntelivat aivan hiljaa paikallaan, kun Saine esitteli kirjojen juonet pääpiirteittäin hyvinkin mukaansa tempaisevasti ja kiinnostusta herättävästi.

Perjantaina lukuviikon viimeiseksi tapahtumaksi jäi koko koulun yhteinen runoseinätehtävä. Aamupäivästä oppilaat ja opiskelijat kirjoittivat runoja värikkäille lapuille, jotka sitten kiinnitettiin koulun aulaan.

Runoja oli laidasta toiseen: toisissa kerrottiin kauniista säästä ja toisissa pohdittiin, kumpi on parempi jääkiekkojoukkue, Ilves vai Tappara. Vaikka runoja ei lopulta päivän aikana ilmestynyt kuin muutamalta luokalta, värikkäät laput ja kauniit sanat piristivät ja koristivat yleensä niin tasaisen valkoista seinää.

Lukuviikon päätteeksi yhteiskoululaiset keräsivät runoja seinälle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?