Pikkuteatteri yhä tyhjän päällä

Kangasalan Pikkuteatteri on tukalassa tilanteessa. Teatteri ei ole vieläkään löytänyt uusia tiloja, jonne siirtää toimintansa, kun sen käyttämä nykyinen tila – Ilmoninmäellä sijaitseva Manttaalitalo eli suojeluskunnan vanha tallirakennus – puretaan. Vanha rakennus on määrä purkaa ensi kesänä ja siirtää sen jälkeen toisaalle.

Tuorein yritys uusien tilojen hankkimisesta kariutui maaliskuussa. Pikkuteatterin väki on jo lähestynyt kunnan päättäjiä kirjelmällä, jonka toivotaan edesauttavan ratkaisun löytymistä tilaongelmaan.

Aiemmin tänä vuonna Manttaalitalon jätti keskustaan siirtynyt Kangasalan Balettiopisto. Pikonlinnaan muuttanut Englanninkielinen leikkikoulu hylkäsi rakennuksen purku-uhan ja remonttitarpeen hankalan yhdistelmän vuoksi kesällä 2014. Sen jättämiin tiloihin siirtyi tuolloin Pikkuteatteri.

 

Vanha talli lähtökuopissa

Wääksyn kartanon omistaja Sonja Leskinen arvioi, että Ilmoninmäellä sijaitsevan suojeluskunnan vanhan tallirakennuksen siirtosuunnitelmat voisivat olla valmiina toukokuun loppuun mennessä. Kunta ja kartano ovat laatineet sopimuksen rakennuksen siirrosta uuteen paikkaan, ja Manttaalitalonakin tunnettu rakennus ollaan sijoittamassa kartanon läheisyyteen Pohtiolammelle sääksikeskuksen tuntumaan.

Leskisen mukaan vanha talli sopii paikalle sekä maisemallisesti että kaavaillulta käyttötarkoitukseltaan; suunnitelmissa on alueen matkailullisen vetovoiman kasvattaminen muun muassa ratsuväkimuseon perustamisella. Vieressä sijaitsee ratsastuskeskus, ja toisen maailmansodan suomalaisen sankaripäällikön Aaro Pajarin tiedetään harjoittaneen joukkojaan lähistöllä.

Rakennuksen siirtoa edeltävän purkamisen saa käynnistää kunnan mukaan heinäkuun alussa. Manttaalitalon on oltava siirrettynä pois alueelta marraskuun loppuun mennessä, jolloin vanhan lukion alueella alkavat uuden asuinalueen rakennustyöt.

Kunta osallistuu kustannuksiin 50 000 eurolla sen jälkeen, kun vanha tallirakennus on saatu siirrettyä.

Niin sanotun Manttaalitalon tulisi olla purettuna loppuvuodesta.