”Himmetä ei muistot koskaan saa”

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Lyytinen myönsi puheenvuorossaan, ettei oikein tiedä, mistä perinne viettää veteraanipäivän juhlaa yhdessä koulujen kanssa on Kangasalla saanut alkunsa. Sen Lyytinen kuitenkin tiesi, että perinne, jota tänä vuonna toteutettiin Suoraman koulussa, on erinomainen.

Ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat toivottivat kunniakujassa juhlaan tulijat iloisesti tervetulleiksi, ja vieraille oli järjestetty myös oma, erittäin palvelualtis vaatesäilytyspalvelu. Koulun oppilaiden esityksissä kuultiin Finlandia, Täällä Pohjantähden alla ja koulun opettajan Piia Keskisen kirjoittama Runo isänmaalle.

Heikki Lyytinen oli vaikuttunut Suoraman koulun juhlajärjestelyistä.

Veteraanit seurasivat juhlaa kunniapaikalta, kolmas–kuudesluokkalaisten oppilaiden keskeltä.

Modernin vivahteen perinteinen juhla sai loppupuolellaan, kun yleisö sai todistaa koululta juhlan aluksi matkaan lähetetyn seppelpartion seppeleen laskua sankarihaudalle – salin valkokankaalta suoran videoyhteyden avulla. Tämä lämmitti niin juhlavieraita kuin oppilaitakin, jotka pääsivät nyt näkemään omin silmin, minne seppelpartion tie oikein vei.

Juhlan päätteeksi kunniavieraat pääsivät ruokailemaan koulun ruokasalissa, jossa tarjolla oli nakkikastiketta – tiettävästi Suoraman esikoululaisten suosikkiruokaa.

– Erityinen kiitos koululle, etenkin oppilaille, jotka teitte tästä juhlasta mieleenpainuvan. On myös hienoa, että teidän – maamme pelastajien – on mahdollista osallistua juhlaan eturivissä, esikuvina. Päivän teemana on tänä vuonna ”Sinun veteraanipäiväsi”, ja täällä se toteutuu sataprosenttisesti, kenraali Lyytinen myhäili.

Lyytisen tavoin myös veteraanien puheenvuoron käyttänyt Tuomo Nisula kiitteli koulun tunnelmaa. Hänen mukaansa osa veteraaneista oli Lahdessa valtakunnallisessa juhlassa ja jotkut eivät enää jaksaneet lähteä koulun juhlaan.

– Veteraanit evästivät minua monilla sanoilla – kerro tämä ja puhu myös tästä. Eräs minulle soittanut veteraani pyysi kertomaan, että veteraanien ja lottien työstä ja merkityksestä voisi puhua luokissa myös juhlan jälkeen, Nisula totesi.

Seppelpartio lähetettiin matkaan heti juhlan alussa. Seppeleen laskeminen sankarihaudalle nähtiin juhlan lopuksi valkokankaalta.

Kirkkoherra Seppo Jarva muistutti, että veteraanit ovat silminnäkijätodistajia omaan aikakauteensa, johon nuoremmilla sukupolvilla on tarjolla vain kertomusten silta.

Vaikka näiden silminnäkijätodistajien määrä koko ajan harveneekin, vaikutti Suoramalla vahvasti siltä, että Veteraanin iltahuutoa puheensa lopuksi siteeranneen Lyytisen ja muiden paikalla olleiden iloksi muistot tuskin koskaan himmenevät.

Nuori kuoro ja iäkkäät kunniavieraat.