Sorron alta

Hallituksia on moitittu yli kymmenen vuotta siitä, että se on leikannut koulutuksesta ja tutkimuksista. Tämä hokema vaikutti äskeisten kunnallisvaalienkin tuloksiin.

Kun seuraa tiedotusvälineiden uutistarjontaa, tutkimuksista olisi varaa leikata lisääkin. Miltei päivittäin selvitetään vastauksia mitä omituisimpiin kysymyksiin.

Meneillään on selvitys seuraavien presidentinvaalien tuloksista, vaikka suosiossa kylpevä tasavallan presidentti ei ole sanonut asiasta sanaakaan suuntaan tai toiseen, eivätkä esimerkiksi demarit ole vielä asettaneet omaa kandidaattiaan.

Tutkimuslaitoksille ja yliopistoille suotakoon kuitenkin nykyisen tapainen toiminta, etenkin kun se kiinnostaa tiedotusvälineitä ja niiden seuraajia.

 

Tässä on tarjolla muutamia uusia tutkimusaiheita ilman.

Yleisöä kiinnostaa esimerkiksi se, mikä on kesän merkeistä varmin a) jäänmurtajien vetäytyminen Perämereltä, b) pääskynen Pälkäneen Holjassa. c) koivuallergia, d) lumen lähtö.

Suomalaisten perinteisimmäksi ruuaksi on jo tutkittu ruisleipä ennen Itä-Karjalan piirakkaa, italialaista pizzaa ja turkkilaista kebabia. Vaan suomalaisten suosikkijuoma on selvittämättä.

Yleisradio voisi maksaa Taloustutkimukselle ilman kilpailutusta ja kysyä, onko kärjessä a) sima, b) punainen maito c) olut, d) koskenkorva.

 

Kesän koittaessa olisi hyvä tietää, mitkä ovat suomalaisten suosituimmat musiikkijuhlat. Ehdolle asetettaisiin a) Porin Jazz, b) Ruisrock, c) Tangomarkkinat, d) Savonlinnan oopperajuhlat, e) Aitoon kirkastusjuhlat, f) joku muu.

Kansalaisille on jäänyt epäselväksi se, missä puolueessa ovat parhaiten pukeutuneet naiset eli kysytään: a) Vasemmistossa, b) Kokoomuksessa, c) Keskustassa, d) Sari Essayah.

Jatkokysymyksenä pitäisi tutkia, millä puolueella ovat parhaat vaalilupaukset eli a) perussuomalaisilla, b) vihreillä, c) Sdp:llä, d) jollakin muulla.

 

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Arka asia on selvittää, mikä tiedotusväline on luotettavin. Onko se a) Yleisradio, b) Helsingin Sanomat, c) Kevätpörriäinen, d) Seiska.

Urheilun määrärahat jaetaan sen mukaisesti, mikä on kansan suosio. Tutkimus taitaa olla keskikesällä tulossa entiseen tapaan, mutta patistetaan hiukan varmuuden vuoksi. Onko suosituin urheilumuoto a) hiihto, b) yleisurheilu, c) moottorikelkkailu, d) joku muu.

 

Hallituksen sortamat tutkijat ovat onnistuneet rajoittamaan selvityksiään myös paikalliselle tasolle. Odottaa sopii selvittää onko Espoon suurin vetovoimatekijä a) puutarhakaupunki, b) Länsimetro, c) Espoo United, d) hyvät naapurit.