Hoitokoti Dosetti ottaa kantaa

– Sinisiä, punaisia pillereitä on mun dosetissain, on mun dosetissain, laulaa Matti Aaltonen alias ylilääkäri Matilainen Pälkäneen Musiikkiteatterin ensi-iltaan tulevassa näytelmässä.

Näytelmän nimi on Hoitokoti Dosetti ja ensi-ilta on ensi viikon torstaina Pälkäneen Teatterilla.

Valkeakoskiopiston Pälkäneen Musiikkiteatteri -ryhmä on harjoitellut näytelmää varten viime syksystä lähtien. Käsikirjoitus ja ohjaus ovat tuttuun tapaan Pasi Revon käsialaa.

– Näytelmän idea on kypsynyt hiljalleen, kun olen vieraillut erilaisissa hoitokodeissa ja omaisiakin on ollut niissä hoidettavana. Olen pohtinut paljon sitä, miten yhteiskuntamme taloustilanteessa pystytään vastaamaan niihin haasteisiin, joita ihmisyyden arvostaminen hoitotyössä vaatii, Repo kertoo.

Hän korostaa puheessaan sitä, että jokaisen tulisi saada kokea olonsa tärkeäksi elämänsä eri vaiheissa. Näytelmään on rakennettu toinenkin ohjaajalle tärkeä asia: sukupolvien kohtaaminen. Tämä toteutuu oivaltavasti paitsi näytelmässä myös näytelmäryhmässä.

Ryhmä on entiseen tapaan osallistunut näytelmän valmistamiseen ja roolihahmojen kehittämiseen harjoitusten myötä.

– Ryhmäläiset ottivat juonen hyvin vastaan ja jokaiselle löytyi aika helposti järkevä rooli näytelmässä, ohjaaja toteaa tyytyväisenä.

Repo kehuu porukkaa, jonka työskentely sujuu rutinoidusti.

– Luottamus tekemiseen on hyvä. Emme isommin hermoile, sillä tiedämme, että hyvä esitys on tulossa.

Näytelmän musiikkina on tänäkin vuonna ryhmäläisten esittämiä lauluja, jotka nivoutuvat tiiviisti juonen käänteisiin. Tyylivalikoima vaihtelee Mozartin yksinlauluista Kasevan ja Pave Maijasen biiseihin.

Säestys tulee osittain taustanauhalta, osassa kappaleita on kantele- tai kitarasäestys. Kanteletta soittaa Eveliina Virtanen ja kitaraa Pasi Repo.

Hoitokoti Dosetti esitetään kaikkiaan neljä kertaa toukokuun aikana. Esitys kestää noin tunnin verran.

– Tänä vuonna emme todennäköisesti tee kesäkiertuetta, sillä aikataulut menevät ristiin, Repo toteaa.

Pälkäneen Musiikkiteatterissa alusta asti mukana ollut Päivi Kosonen esittää Hoitokoti Dosetissa hoitaja Tipan roolia.

– Tässä näytelmässä on mukana paljon mielenkiintoisia käänteitä eivätkä asiat aina ole ihan sitä, miltä ne näyttävät, hän vihjaa.

Hoitokoti Dosetti on hänen mukaansa kantaa ottava näytelmä, jossa inhimilliset seikat tarjotaan katsojille huumorin keinoin.

– Henkilöhahmot ovat monitahoisia ja toisinaan hoitokodin työntekijöiden ja asukkaiden roolit menevät hieman ristiin.

Rooleissa nähdään Aaltosen ja Kososen lisäksi Teija Kari (johtaja Ryynänen), Pirjo Heinonen (hoitaja Paine), Marjatta Saarinen (asukas Marjukka), Anneli Malkki (asukas Annuli), Raija Vaaleri (asukas Reeta), Eveliina Virtanen (tet-harjoittelija Elviira) sekä Henna Salokangas (tet-harjoittelija Helmi).

Kosonen odottaa ensi-iltaa hyvissä tunnelmissa eikä häntä kokeneena esiintyjänä enää isommin jännitä.

– Nautin tästä harrastuksesta, sillä meillä on mukava yhteishenki, hyvä ohjaaja ja antoisa tapa tehdä yhdessä töitä näytelmän eteen.

Hoitokoti Dosetti -näytelmässä esiintyvät Marjatta Saarinen, Päivi Kosonen, Anneli Malkki, Eveliina Virtanen, Matti Aaltonen, Teija Kari, Pirjo Heinonen ja Raija Vaaleri. Kuvasta puuttuu Henna Salokangas.