Kuhmalahdella veteraaneja juhlittiin kirjastossa

Kuhmalahdella kansallisen veteraanipäivän juhlaa vietettiin kirjastossa, yhä monipuolisempaan suuntaan toimintansa kirjoa laajentavassa kulttuurikeskuksessa. Juhlapuheen piti  Kuhmalahden Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Esko Lahtinen. Puheessaan hän käsitteli muutosta, jossa paikalliset sotaveteraaniyhdistykset lakkautetaan nykyisissä muodoissaan ja tehtävissään. Lahtinen ennakoi, että muutos tapahtunee vuosikymmenen vaihtumisen aikoihin.

– Siirtymistä perinnepainotteiseen toimintaan on valmisteltu valtakunnallisella, alueellisella ja yhdistystasolla parin vuoden ajan. Meidän yhdistyksemme on osana Pirkanmaan itäistä yhteistoiminta-aluetta, jossa emoyhdistyksenä toimii Kangasalan Sotaveteraaniyhdistys. Meidän yhdistyksemme lisäksi mukana ovat hyvät naapurimme Sahalahdelta, Pälkäneeltä ja Luopioisista. Itäisellä yhteistoiminta-alueella on toinenkin alue, jonka muodostavat Oriveden, Juupajoen ja Längelmäen yhdistykset, Lahtinen totesi.

Perusyhdistykset voivat laajentaa jäsenkuntaansa esimerkiksi muilla maanpuolustusjärjestöillä tai yhteistyöhön sopivilla muilla, vaikkapa humanitäärisillä ryhmillä.

– Kuhmalahdella perinnetyöhön ajateltuja järjestöjä ovat LC Kuhmalahti, Kotiseutuyhdistys ja Kuhmalahden kappeliseurakunta, joista on tälläkin hetkellä edustus yhdistyksemme hallituksessa, Lahtinen sanoi.

Mies jatkoi, että suunnitelmat varmasti elävät ja tarkentuvat lähitulevaisuudessa. Lahtinen piti erityisen tärkeänä, että nuoria perehdytetään alkavaan perinnetyöhön mahdollisimman nopeasti, jotta heillä on valmius myöhemmin vastaanottaa vastuullisia tehtäviä ikääntyviltä ja väsyneiltä toimijoilta.

– Vastuu tulevasta perinnetoiminnasta on siis nykyisellä veteraaniyhdistyksellä, hän lisäsi.

Syksyn tavoitteena vierailut veteraanien luona

Puheessaan Lahtinen palasi lyhyesti myös muutaman vuoden takaiseen yhdistyksen naisjaoston toiminnan lakkaamiseen, jota vauhditti piirin naisjaoston lakkauttaminen. Jotta naisten tuoma voimakas tuki yhdistyksen toimintaan ei olisi kokonaan loppunut, naisjaostossa toimineita kehoteltiin liittymään emoyhdistykseen.

– Tätä toivetta noudatettiin kiitettävästi. Kokousten ja juhlatilaisuuksien toteuttamisessa on riittänyt ahkeria käsiä, samoin veteraaniväen, vanhusten ja liikuntarajoitteisten mukaanpääsyn helpottamisessa. Tämä on arvokasta ja konkreettista työtä lähimmäisten hyväksi. Luonnollisesti tämäkin vapaaehtoisryhmä joutuu ajan myötä astumaan syrjään, joten tervetuloa mukaan, nuoret tytöt! Lahtinen toivotteli.

Kuhmalahden Sotaveteraanien hallitus on toimintasuunnitelmassaan korostanut tiettyjen tapahtumien painoarvoa. Näitä ovat olleet kansallinen veteraanipäivä, kaatuneitten muistopäivän kunnianosoitukset sekä itsenäisyyspäivä.

– Koska ymmärrämme, että näihin juhlallisuuksiin hakeutuminen kauemmaksi kotoa on epärealistista, järjestetään kotoinen, vaikka vaatimattomampikin juhla. Tällä korostamme juhlien sosiaalista merkitystä. Kun Suomen Sotaveteraaniliitto 29. syyskuuta täyttää 60 vuotta, on tavoitteena vierailla jokaisen veteraanin luona tervehdyskäynnillä. Samana päivänä lasketaan seppeleet jokaisella sankarihaudalla.