Uusi apteekkari viihtyy Luopioisissa

– Allergialääkkeet käyvät keväisin kaupaksi, kun siitepölyä alkaa olla taas ilmassa, Marjaana Hämäläinen sanoo.

Pieni maalaispaikkakunta, paljon kesäasukkaita ja ihastuttava luonto. Luopioisten uuden apteekkari Marjaana Hämäläisen ennakkoajatukset Luopioisista ovat osoittautuneet oikeiksi.

– Olen viihtynyt oikein hyvin. Paikkakunta on hieno ja asiakkaat ihania, maaliskuun lopussa työnsä Luopioisten apteekissa aloittanut Hämäläinen kehuu.

Luopioinen on Hämäläiselle ensimmäinen apteekki, jossa hän työskentelee apteekkarina. Hän siirtyi Luopioisiin Lempäälästä, jossa hän ennen työpaikan vaihdostaan työskenteli Apteekki Ikiomassa proviisorina. Hämäläinen opiskeli farmaseutiksi parikymmentä vuotta sitten, ja proviisoriksi hän valmistui Kuopion yliopistosta vuonna 1997.

– Ala on minulle juuri oikea. Pidän työstä, jossa saa olla tekemisissä ihmisten kanssa ja joka liittyy ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Olen aina ollut kiinnostunut myös kemiasta ja lääketieteestä, jotka niin ikään ovat työssäni keskeisessä roolissa.

Luopioisten apteekissa työskentelee Hämäläisen lisäksi kaksi farmaseuttia ja yksi tekninen apulainen. Apteekki on pieni, joten suurin osa apteekkarinkin työajasta kuluu asiakaspalvelutyössä.

– Lisäksi on tietysti hallinnollisia töitä, varastonvalvontaa ja koulutuksista huolehtimista, Hämäläinen listaa.

Paljon muutoksia

Hämäläisen valmistuessa joissakin apteekeissa työskenneltiin vielä ilman tietokoneita. Reseptit olivat käsin kirjoitettuja, ja hinnat laskettiin taskulaskimilla. Muutos nykyiseen on valtava, kun reseptit ovat muuttuneet sähköisiksi ja tietokoneet ja kassajärjestelmät laskevat asiakkaille hinnat automaattisesti.

– Iso muutos oli myös geneerinen substituutio eli rinnakkaislääkkeiden mukaan tulo. Muutoksen myötä lääkärin määräämä lääke voidaan apteekissa vaihtaa edullisempaan rinnakkaislääkkeeseen, ja apteekin henkilökunnalle tuli myös velvoite neuvoa asiakasta hinnoissa, Hämäläinen kertoo.

Viime aikoina apteekkialalla ovat velloneet keskustelut apteekkilupien vapauttamisesta ja itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisesta kauppojen hyllyille. Hallitus määritteli apteekkialaan liittyviä linjauksia puoliväliriihessään viime viikolla. Hallituksen linjaus on, että joidenkin reseptivapaiden lääkkeiden, kuten lääkevoiteiden, myyntiä apteekkien ulkopuolella selvitetään. Apteekkariliitto puolestaan katsoo, että kaikkien lääkkeiden myynti tulee jatkossakin säilyttää apteekeissa.

– Apteekkilupia ei sen sijaan olla vapauttamassa, joten jatkossakin Suomessa toimitaan proviisoripohjaisissa apteekeissa, Hämäläinen lisää.

Kesää kohti

Apteekin itsehoitotuotteet katoavat hyllyistä tietyn vuosikierron mukaan. Särkylääkettä menee tasaisesti ympäri vuoden, mutta allergialääkkeiden ja esimerkiksi aurinkosuojatuotteiden menekki on paljolti sidoksissa kalenteriin.

– Myös jotkin paikalliset asiat näkyvät nopeasti täällä meilläkin. Jos vaikkapa paikallisessa koulussa on menossa täiepidemia, asia heijastuu tietysti tänne meillekin.

Hämäläinen odottaa suurella mielenkiinnolla ensimmäistä kesäänsä Luopioisten apteekissa. Kesäasukkaat vilkastuttavat kylän elämää sen verran paljon, että apteekkikin palvelee kesä-elokuun laajemmilla lauantain aukioloilla kuin talviaikaan.

Hämäläinen asuu perheineen Lempäälässä, josta hän kulkee päivittäin Luopioisiin. Kolme lapsen äidin vapaa-aika kuluu perheen kanssa aikaa viettäen sekä liikkuen ja urheillen.

– Myös matkustelu on mieluisa harrastukseni, Hämäläinen lisää.