Vuoden tärkein juhla

Sunnuntaina vietetään vuoden ehkä tärkeintä ja opettavaisinta juhlaa etenkin lasten elämässä.

Paljon odotetumpia ovat joulut ja syntymäpäivät lahjoineen tai vaput ja halloweenit riehoineen ja naamareineen. Mutta äitienpäivä on tärkein tilaisuus oppia antamisen ja muistamisen iloa.

 

Äiti on etenkin pienen lapsen elämässä tärkeintä ja rakkainta. Ja isommallekin korvaamatonta, olemmehan äidille velkaa kaiken.

Äitienpäivä tarjoaa tilaisuuden sanoa kerran vuodessa, kuinka paljon äitejä arvostamme ja rakastamme.

Lasten maailmassa muistamisen tärkeä rituaali ulkoistetaan helposti hoitopaikoille ja kouluille, joissa askarrellaan ja järjestetään äideille hienoja yllätyksiä. Mutta vielä arvokkaampaa lapselle on, kun yhdessä isän kanssa keksitään, hankitaan ja järjestetään äidille yllätystä. Isän kanssa jaettava ja äitienpäivän aamuna paljastettava salaisuus tiivistää koko perhettä. Samalla oppii, miten hienolta tuntuu yllättää ja ilahduttaa toisia ihmisiä.

 

Äitienpäivänä lapset ja puolisot yrittävät monin eri keinoin sanoa, kuinka paljon he äitiä rakastavat. Muina 364 päivänä äiti hoitaa saman teoillaan.

Isät ja isovanhemmat saattavat joskus pikkuista katsoessaan tuntea sen vatsassa kivistävän huoliolon. Siihen liittyy valtava vastuu pienestä elämästä ja halu tehdä kaikkensa toisen puolesta. Tällaisessa tuokiossa pääsee hetken kokemaan äidin rakkauden kaltaista voimaa.

 

Äidin syli ja rakkaus antavat ratkaisevan tärkeät eväät jokaisen elämälle. Niitä ei voi korvata millään.

Monessa kulttuurissa äitiä ja suvun vanhinta naista arvostetaan yli kaiken. Suomessa äitiys nähdään helposti vain elämänvaiheeksi, vaikka kyse on myös elämäntehtävästä. Äitiys ei koskaan lähde ihmisestä.

Myös miehillä olisi paljon opittavaa hektisestä äitiyden elämänvaiheesta. Se paljastaa monesta naisesta leijonaemon, joka osaa pistää asiat tärkeysjärjestykseen sekä pyörittää työ- ja kotiarkea kadehdittavalla teholla ja järjestelmällisyydellä.