Hiljaisella tulella – Reliefejä, maalauksia ja veistoksia

Kuvanveistäjä ja taidemaalari Hannu Riikonen näyttely Hiljaisella tulella – Reliefejä, maalauksia ja veistoksia, avautuu Kangasala-talon galleriassa. Riikonen (s. 1945) on kolmen paikkakunnan mies. Hän syntyi Korpilahdella, asuu Tampereella, mutta työskentelee Kangasalla. Riikonen tunnetaan runsaista, luonnolliseen kokoon tehdyistä maalatuista ja veistetyistä ihmis- ja eläinhahmoista sekä reliefeistä, joissa hän tarkastelee elämää pienen ihmisen näkökulmasta. Teosten rehevä värien ja muotojen leikki on pohjalla, kun Riikonen yhdistää teoksiinsa huumoria ja yhteiskunnallista kritiikkiä.

– Kangasala-talon galleriassa esittelen uusia reliefejä ja maalauksia, joita ei ole Tampereen seudulla aikaisemmin ollut esillä. Maailman tapahtumat vaativat meitä koko ajan valitsemaan, olemmeko puolesta vai vastaan. Muuttavatko ne meidän ajatuksiamme ja miten? Näissä teoksissa pyrin ironisesti kommentoimaan erikoisesti medioiden ja somen antamia usein vääristyviä kuvia. Värikkäät, tyylitellyt ihmis- ja eläinhahmot, tai niiden osat esine- ja symbolikuvaston kanssa yhdistyvät teoksissani venyviksi ja mutkikkaiksi asetelmiksi ja tilanteiksi.

Hannu Riikosella on takanaan viisi maalattua ja veistettyä vuosikymmentä. Teoksia oli ensimmäisen kerran esillä Helsingissä 1970. Jo ensimmäisen vuosikymmenen aikana Riikonen löysi oman käsialansa, joka on tunnistettavissa vieläkin. Riikosen kipsiveistokset saivat pintaansa naivismin tapaan värikylläiset ja raikkaat värit, ja rehevän rehelliset figuurit olivat tulkintoja suomalaisuudesta, arjesta ja ihmissuhteista. Myös Riikosen maalausten perusta oli naivistisrealistisessa käsialassa. Hannu Riikosen tuotantoon on myös mahtunut video- ja tietokoneteoksia, maalattuja puu- ja sekatekniikkaveistoksia ja veistosinstallaatioita.

Hannu Riikonen on Taidemaalariliiton, Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Tampereen Taiteilijaseuran jäsen. Hänen teoksia on hankittu lukuisiin julkisiin kokoelmiin. Mittava näyttelytoiminta on kattavasti esillä taiteilijan omilla verkkosivuilla hannuriikonen.net. Hannu Riikosen Hiljaisella tulella – Reliefejä, maalauksia ja veistoksia –näyttely Kangasala-talon galleriassa 10.5.– 11.6.2017.