Kauppalehden vertailu: Luopioisten Osuuspankki on Suomen yhdeksänneksi paras pankki

Pieni pärjäsi pankkivertailussa

Luopioisten Osuuspankki nousi yhdeksänneksi, kun Kauppalehti listasi Suomen parhaat pankit. Vertailu perustuu finanssivalvonnan viime vuodelta keräämiin tietoihin. Siinä oli mukana 258 suomalaista ja Suomessa toimivaa pankkia ja pankkikonsernia: kaikki liikepankit, osuuspankit, paikallisosuuspankit ja säästöpankit sekä luottoyhteisöt.

Vertailun kärkeen nousi asuntoja rahoittava Asuntohypopankki, jonka riskit ovat perinteisiä pankkeja pienemmät, sillä lainojen vakuutena on yleensä asunto. Kärkikymmenikön muut pankit ovat osuuspankkeja. Kakkoseksi nousi Parikkalan Osuuspankki ja kolmoseksi OP Yrityspankki. Niiden kintereiltä löytyy muutaman miljoonan euron tulosta tekeviä osuuspankkeja. Ennen Luopioisten Osuuspankkia listalla ovat Jämsän Seudun, Lapin, Kaustisen, Päijät-Hämeen ja Valkeakosken Osuuspankit.

Kauppalehti asetti pankit paremmuusjärjestykseen tuottojen kasvun, kulujen ja tuottojen suhteen, liiketulosprosentin, oman pääoman tuoton, tulosmuutoksen ja vakavaraisuussuhteen perusteella. Yhdeksänneksi sijoittunut Luopioisten Osuuspankki teki viime vuonna tulosta miljoonan verran. Pankin vakavaraisuusprosentti oli yli 60, kun lain vaatima minimi on kahdeksan prosenttia.

– Osuuspankkiryhmä kuuluu vakavaraisuudessa Euroopan pankkien kärkiryhmään, Luopioisten Osuuspankin toimitusjohtaja Sirpa Leppäkoski sanoo.

 

Kulut pidetty kurissa

Luopioisten Osuuspankki on aiemminkin pärjännyt Kauppalehden pankkivertailussa. Kolme vuotta sitten se oli kakkonen heti Asuntohypopankin jälkeen.

Tämänkertaisen vertailun kärkipankeista Luopioisten Osuuspankki on selvästi pienin. Muutkin huippupankit olivat Päijät-Hämeen Osuuspankkia lukuun ottamatta pienehköjä osuuspankkeja.

– Pikkupankille on haasteellista pitää kulut kurissa, sillä henkilökuntaa tarvitaan tietty määrä. Me olemme karsineet kaiken turhan, joka ei tue paikallisuutta, Sirpa Leppäkoski sanoo.

Sen sijaan oman paikkakunnan elinvoimaisuutta pankki on edistämässä vahvasti. Esimerkiksi tulevana perjantaina se tuo Liekkiin nuorten suursuosikin Arttu Lindemanin yhdessä paikallisten yritysten kanssa.

Omalle reviirilleen keskittyvä paikallispankki kiinnostaa myös kaupungeissa. Luopioisten Osuuspankki on saanut asiakkaita pankinvaihtajista, mökkiläisistä ja muualle muuttaneista.

– Helsinkiläiset, hämeenlinnalaiset ja tamperelaiset ottavat yhteyttä, kun ovat kuulleet kehuja pankista, Leppäkoski kertoo.

Kangasalan Seudun Osuuspankki sijoittui Kauppalehden pankkivertailussa 47. sijalle. Aito Säästöpankki löytyy 258 pankin vertailussa puolivälistä, sijalta 136. Suurpankit eivät menestyneet vertailussa, sillä Nordea oli 114., Danske bank 183 ja S-Pankki vasta 216.

Pankkien tehokkuutta vertailtaessa isot pankit pärjäävät paremmin. Tässä vertailussa Kangasalan Seudun Osuuspankki oli 25., Aito Säästöpankki 92. ja Luopioisten Osuuspankki 98. Tehokkuusvertailussa tarkasteltiin pankin kuluja suhteutettuna tuottoihin.

Toimitusjohtaja Sirpa Leppäkoski yllättyi iloisesti Kauppalehden uutisesta, jonka mukaan Luopioisten Osuuspankki on maan yhdeksänneksi paras. – Olen tiennyt, että olemme oikealla tiellä, mutta en ole osannut arvella, miten pärjäämme muihin pankkeihin verrattuna. Tuloksesta voi olla nöyrästi ylpeitä, mutta ylpistyä ei saa, Sirpa Leppäkoski sanoo. Kuva on pankin viimevuotisista satavuotisjuhlista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?