Myöhäinen kevät ei tarkoita huonoa laatua

Saarioisten taimistolla taimet vasta heräilevät uuteen kesään. Puuvartiset taimet eivät ole kärsineet talvivaurioita sen enempää kuin luonnonkasvitkaan.

Satu Laurell Saarioisten Taimistot Oy:stä kertoo, että kylmän kevään vuoksi taimistolla ei ole tarvittu poikkeustoimia. Astiamailla talvehtineissa taimissa ei myöskään ole havaittu talvivaurioita. Myynti sujuu koko lailla tavalliseen tapaan ja taimet ovat samanlaatuisia kuin muinakin keväinä.

Saarioisten Taimistot Oy:llä on tuotannossaan puuvartisia taimia eli koristepensaita, pensasruusuja, marjapensaita, köynnöksiä, aitataimia ja köynnöksiä sekä hedelmä- ja lehtipuita.

– Tämän kevään sääilmiöt eivät vaikuta kotimaisten taimien tai meiltä varastosta toimitettavien ulkomaisten taimien laatuun tai kestävyyteen, Laurell sanoo.

Taimistolla ennakkotoimituksissa toimitettavat ja suuri osa keväällä toimitettavista taimista eivät kohtaa talven ja kevään säänvaihteluita, koska ne muutamaan lajia lukuun ottamatta varastoidaan talveksi kylmävarastoihin, joissa säilytysolosuhteet pysyvät muuttumattomina

Puutarhamyymälät ovat tehneet ennakkotilaukset myymälöihin jo viime syksynä, ja niihin toimitetaan taimia kevään etenemisen mukaan, eli taimet lähtevät varastosta, kun asiakkaalla on myymälä valmiina vastaanottamaan niitä.

– Kylmällä keväällä ei siis sinänsä ole erityistä vaikutusta ennakkotilausten toimituksiin. Myös lisätilauksia olemme jo toimittaneet myymälöihin huhtikuusta alkaen, Laurell kertoo.

 

Istuttaa voi koko kesän

Satu Laurell kertoo, että kotimaiset, lepotilaiset taimet eivät juuri ole kaivanneet myymälöissä suojausta. Poikkeuksena ovat hedelmäpuut, joiden juuristo saattaa vaurioitua muutamassa tunnissa 5–6 asteen pakkasessa. Niitä suojataan myymälöissä juuriston osalta esimerkiksi peittämällä ruukut pakkaskankailla.

Sen sijaan esimerkiksi Euroopasta tuodut taimet ovat saapuessaan olleet hyvässä kasvussa ja vaatineet suojausta pakkasilta. Myös kasvihuoneista toimitetut perennat ja kesäkukat ovat vaatineet myymäläoloissa suojausta hallaharsoin ja pakkaskankain.

Kylmä kevät on jonkin verran hidastanut taimien lisämyyntiä kevätkaudella. Laurell epäilee, että kylmyydessä keväthuuma saattaa mennä osalta asiakkailta ohi – tosin innokkaimpia kotipuutarhureita eivät kylmät säät ole lannistaneet.

– Rohkaisemme kaikkia kotipuutarhureita jatkamaan istutuskautta koko kesän, sillä astiataimia voi istuttaa niin pitkään, kuin lapio uppoaa maahan, hän sanoo.

Hän muistuttaa, että taimien ostajan on hyvä noudattaa puutarhamyymälöiden antamia ohjeita erilaisten taimien vaatimista hallasuojauksista. Kotimaisia lepotilaisia taimia ei tarvitse erityisesti suojata pieniltä pakkasilta.

– Onneksi kylmä jakso on tullut aikaisin keväällä, eikä touko- kesäkuussa, jolloin hallan aiheuttamat vauriot kasvustoille vaikuttaisivat myös marja- ja hedelmäkasvien satoon, hän lisää.