Vuoden yrittäneistä tuli kuukauden yrittäjiä

Tuija Forsberg ja Eija Marttila odottavat innokkaasti tulevaa kesäsesonkia. Luopioisten kuukauden yrittäjiä onnittelemassa Pälkäneen kunnan Mia Sorri.

Puutikkalan Puotia vuoden luotsanneet yrittäjät Tuija Forsberg ja Eija Marttila palkittiin kuukauden yrittäjinä Luopioisten yrittäjien ja Pälkäneen kunnan yhteisillä aamukahveilla perjantaina. Runsas ja raikas aamupalapöytä houkutteli paikalle parikymmentä osallistujaa kuulemaan sekä palkittujen yrittäjien, kunnan että yrittäjien kuulumisia.

Puutikkalassa kahvilaa ja kauppaa pitävät yrittäjät huokailivat pitkää talvea.

– Toukokuussa tuli muutamassa päivässä sama raha sisään kuin koko tammikuussa, Tuija Forsberg toteaa kesäsesongin kynnyksellä.

Sosiaalialan töistä kauppiaiksi ryhtynyt kaksikko kertoo, kuinka vuosi on mennyt uusia asioita opetellessa ja remontoidessa. Taloon tehtyjen asuntojen ja kaupan remontin jälkeen vuorossa on navetan kunnostus, mihin toivotaan talkoolaisia.

– Piikkaus alkaa kesäkuun ensimmäisenä, ja valupäiväkin on jo tiedossa. Tervetuloa talkoisiin! Betonimylly ja Hilti otetaan mielellään lainaan, Forsberg vihjaa.

– Voitteko kuvitella, että olutkin voi mennä vanhaksi? Eija Marttila hämmästyttää huvittuneita kuulijoita.

Pitkä ja hiljainen talvikaan ei riittänyt vanhentuvan varaston tuhoamiseen. Yleisöstä ehdotetaankin, että kyllä ne oluet saadaan talkoissa juotua, kun lopussa ei niin haittaa, vaikka parasta ennen -päivämäärä on jo ohi.

Yrittäjät ovat tuoneet takapihan savusaunan kylkeen nopealämmitteisen pikkusaunan, muumitalon mallisen tilaihmeen. Tulevaisuuden suunnitelmissa on anniskelulupien laajentaminen: etkoja ja jatkoja on jo suunnitteilla kesäjuhlien yhteyteen. Haaveissa on myös parin huoneen kunnostaminen yöpyjille, mutta puuttuvien lupien, suihkun ja wc:n vuoksi asia on vielä auki.

– Mökkejähän täältä saa viikkovuokralle, mutta ohikulkijat, häävieraat ja muut voisivat tarvita myös yhden tai kahden yön majoitusta, Forsberg pohtii ja saa kannustusta.

Käy ilmi, että varsinkin ulkomaalaiset saattavat kokea ulkohuussin ja saunapeseytymisen eksotiikkana, mistä Eija Marttila tekee omat johtopäätöksensä.

– Sittenhän siitä voisi ottaa lisähintaa, kun ei ole vielä suihkua ja vessaa, Marttila naurattaa.

Forsberg peräänkuuluttaa myös yrittäjien yhteistoimintaa, jotta Puutikkalan luonto, miljöö ja muut ilonaiheet saataisiin matkalaisten tietoon. Apuja on jo tullut, kun ohikulkijoita on ohjattu kahvittelemaan Puodille.

Yrittäjiä kutsuttiin kukkatalkoisiin

Anja Mattila-Tolvanen mainosti Suomi 100 tapahtumia, joita saa kuulemma keksiä uusiakin. Hän kutsui yrittäjiä tulevaisuusseminaariin heinäkuussa, jotta juhlavuotena katsottaisiin myös eteenpäin.

– Lähtekää mukaan, jokainen voi tehdä vaikka pienen pätkän eri talkoissa, Mattila-Tolvanen kannusti.

Pälkäneen kunnan puutarhuri Anna-Maria Pohja pyysi yrittäjiltä apua erikoiseen ongelmaan, kun 900 kappaletta Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi tilattuja kukkia on vailla paikkaa.

­– Kukat oli tarkoitus istuttaa Onkkaalan liikuntakentän rinteeseen kirjaston ja kunnantalon väliin, mutta syksyn ja talven aikana paikalle suunniteltiin lähiliikuntapuisto. Rakennustyöt alkavat heinäkuussa, joten tarvitsemme uuden paikan kukille, Pohja kertoi.

Keskustassa kukkia annetaan Onkkaalantien yrityksiltä Nuijantalolta sillalle saakka sekä Keskustien yrityksille ja Luopioisissa Mikkolan Navetalta seurakuntatalolle. Kasteluvelvoitteesta huolimatta Luopioisista ja Puutikkalastakin löytyi heti kohteita, mihin kukat kelpaavat. Kunta järjestää normaalit kesäkukat vielä itsenäisyyden juhlavuoden sinivalkoisten kukitusten lisäksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?