Kesä saapui raitille

Vatsastapuhuja Sari Aalto yllättyi sankasta väkijoukosta. Nuorta ja vanhaa väkeä kertyi jo ajoissa odottamaan apteekin kesänavauksen huipentanutta esitystä.
Fiinaan löydetään vaateostoksille entistä kauempaa. Annikki Westman sanoi, että kesänavausviikonlopun sutina alkoi jo perjantaina.

Aurinkoinen tunnelma ja kesäinen kuhina levittäytyivät lauantaina Pälkäneen keskustaan. Kesänavaustapahtuma toi torille ja raitille seudun asukkaiden ja kesäasukkaiden lisäksi myös ohikulkijoita: Lahdentieltä kurvattiin Onkkaalaan ihmettelemään, mitä kylällä tapahtuu, kun joka paikka on täynnä autoja ja ihmisiä. Niinpä keskustassa koettiin juhannusaaton kaltainen ruuhka: liikenne seisoi ja parkkipaikat olivat täynnä.

Muun muassa K-Raudan puutarhapäivä veti väkeä kauempaakin, ja sai ihmiset kukka- ja taimiostosten lomassa poikkeamaan myös keskustassa. Toriksi muuttunut kunnantalon parkkipaikka keräsi väkeä niin, että kauppiaat ja asiakkaat miettivät jo toriremontin kannattavuutta.

– Eikö tori voisi siirtyä pysyvästi tähän keskeisemmälle paikalle, moni kysyi.

Raitille tunnelmaa toivat ulos levittäytyneet yritykset. Kylän palveluvarustus täydentyi kesänavauspäivän ajaksi, kun autotallissa, tien päällä ja sivummalla toimivat yritykset toivat tarjontaansa esiin.

Sähköpyörien pälkäneläinen maahantuoja ja valmistaja Electrobike ajoi esittelyvaununsa torille. Erilaisissa tapahtumissa kärryn kanssa kiertävä Jani Jokinen oli kuhinasta yllättynyt.

– Monessa isossakaan tapahtumassa ei ole yhtä paljon pyöristä kiinnostunutta väkeä. Ja syntyperäisenä pälkäneläisenä tällainen ihmisvilinä lämmittää mieltä: aurinkoista väkeä torin täydeltä, Jokinen ihastelee.

Sähköpyörien koeajajat painelivat pitkin Onkkaalan mäkiä, joiden nousu kävi sähköpyörällä kevyesti. Päivän anti tulee näkymään kyläkuvassa pysyvästi: Jokinen myi saman tien yhden pyörän, ja useampikin kiinnostui kepeästä kulkupelistä.

 

Kesän maku on paikallinen leipä

Heidi Lindholm-Nuuttila maistatti Jussinhannan leipomon porkkanaruisleipää kesänavausvieraille K-Supermarket Pälkäneessä. Kauppias Ari Piiroinen pyrkii löytämään lisää lähituotteita ja tuomaan ne helposti saataville.

Lähituotteet ja -herkut olivat vahvasti esillä kesänavauksessa.

– Kun ohikulkija tai mökkiläinen astuu kauppaan, paikalliset tuotteet pitää olla helposti saatavilla, K-Supermarket kauppias Ari Piiroinen sanoo.

Kauppojen ehkä paikallisinta antia edustaa leipähylly. Se on joka paikkakunnalla erilainen.

– Esimerkiksi Itä-Suomessa syödään aivan erilaisia leipiä kuin Hämeessä tai Pirkanmaalla.

Monelle mökkiläiselle kesän maku on Uotilan ruisleipä. Täysrukiisesta reikäleivästä on tullut nopeasti K-Supermarket Pälkäneen suosikkileipä. Kesäasukkaiden saapuminen on kasvattanut sen menekkiä entisestään. Rapeakuoriset leivät hupenevat nopeasti, kun tuore kuorma saapuu aamuisin.

– Myös Uotilan perunalimpun menekki on kasvanut, kun kaikki paikalliset leivät on koottu samaan hyllyyn, Ari Piiroinen sanoo.

Paikallinen leipä on myös mukava vieminen.

– Se on helppo poimia mukaan vaikka jätskiostoksilla ja viedä tuliaisiksi.

Aivan kaikenlaisia leipiä ei löydy pälkäneläisleipomoista, ja siksi kauppias tuo aamuisin töihin tullessaan hyllyyn tuoreet Jussinhannan leivät. Tamperelaisleipomo erottuu isoista toimijoista käsin leivotuilla tuotteillaan, joista erityisen suosittuja ovat porkkanaruisleipä, lihapasteijat ja mansikkaviinerit.

K-Supermarket Pälkäne etsii edelleen lisää paikallisia tuotteita. Kauppias kiersi viikolla muun muassa vihannestuottajia, ja kysyntää olisi myös lähivesien kalalle.

 

Pauketta ampumaradalla

Pälkäneen joulunavaus huipentuu perinteisesti ilotulitukseen. Myös kesänavauksen päätteeksi koettiin ruudin katkua ja pauketta, kun Pälkäneen metsästysseura esitteli ampumarataa ja -harrastusta.

Kirkkonummelta kotoisin oleva Akseli Kaarre pääsi mummolareissulla kokeilemaan haulikkoammuntaa. Metsästystä harrastava isä sai kiekkoja saman tien rikki, mutta pojalla vei hetken, ennen kuin hän sai pidettyä jyvän nousevan kiekon päällä.

– Ikinä en ole ennen kokeillut asetta. Se painaa ja potkaisee enemmän kuin uskoin. Yllättävän vaikeaa on seurata kiekkoa aseen kanssa, Kaarre sanoi.

Ampumarataesittelyn lomassa Janne Salminen ja Tero Kankila ampuivat 25 kiekon trap-kierroksen.

Seija Jokinen istui Heljä Myllyniemen hierontapenkkiin Aito Säästöpankilla.
Hippo poikesi Osuuspankilla.
Juho ja Tomi Kuikka Hämeen maalämmöstä tekivät autoihin ilmastointihuoltoja S-marketin pihassa. Lämmin keli toimi mainiona markkinoijana: ilmastointia ensi kertaa kevään aikana tarvinneet autoilijat huomasivat, ettei viilennys toimikaan entiseen tapaan.
Juho ja Tomi Kuikka Hämeen maalämmöstä tekivät autoihin ilmastointihuoltoja S-marketin pihassa. Lämmin keli toimi mainiona markkinoijana: ilmastointia ensi kertaa kevään aikana tarvinneet autoilijat huomasivat, ettei viilennys toimikaan entiseen tapaan.
Jaana Tiililä ihastui sähköpyörään ensipolkaisulla. – Tästä tykkää jopa kipeä polveni. Myös Marge Penttilää sähköavusteiset pyörät kiinnostivat.
Jaana Tiililä ihastui sähköpyörään ensipolkaisulla. – Tästä tykkää jopa kipeä polveni. Myös Marge Penttilää sähköavusteiset pyörät kiinnostivat.
Jaana Tiililä ihastui sähköpyörään ensipolkaisulla. – Tästä tykkää jopa kipeä polveni. Myös Marge Penttilää sähköavusteiset pyörät kiinnostivat.
Jaana Tiililä ihastui sähköpyörään ensipolkaisulla. – Tästä tykkää jopa kipeä polveni.
K-Raudan puutarhapäivä täytti Kankaanmaan teiden laidat ja sai jopa Lahdentien ohikulkijat poikkeamaan ja katsomaan, mitä Pälkäneellä oikein tapahtuu. Petri Rantanen piteli naisväen keräämiä ostoksia puutarhamyymälässä.
K-Raudan puutarhapäivä täytti Kankaanmaan teiden laidat ja sai jopa Lahdentien ohikulkijat poikkeamaan ja katsomaan, mitä Pälkäneellä oikein tapahtuu.
Apteekin Apukaija ja Pälkäneen kukko tapasivat torilla.
Vatsastapuhuja Sari Aalto yllättyi sankasta väkijoukosta. Nuorta ja vanhaa väkeä kertyi jo ajoissa odottamaan apteekin kesänavauksen huipentanutta esitystä.
Vatsastapuhuja Sari Aalto yllättyi sankasta väkijoukosta. Nuorta ja vanhaa väkeä kertyi jo ajoissa odottamaan apteekin kesänavauksen huipentanutta esitystä.
Soma-nalle keräsi haleja S-marketilla.
Tero Kankila ja Janne Salmi ampuivat kiekkoja alas.
Tero Kankila ja Janne Salmi ampuivat kiekkoja alas.
S-marketille rakentui ”äijätori”, jossa tarjottiin makkaraa ja esiteltiin autoihin, taloihin, remontteihin ja tekniikkaan liittyviä paikallispalveluita. Jaossa olleet sata ämpäriä menivät saman tien ja makkaroita grillattiin kolmisen sataa.
Sari aalto veti väkeä apteekille.
Kilpaa auringon kanssa hymyillyt apteekkari Mikko Unkila suositteli vatsasta puhuville maitohappobakteereita.
Apteekin Apukaija jakoi saippuakuplavälineitä.
Fiinaan löydetään vaateostoksille entistä kauempaa. Annikki Westman sanoi, että kesänavausviikonlopun sutina alkoi jo perjantaina.
Eero ja Heikki Penttilä tarjoilivat pälkäneläistä grilliherkkua: perunarieskojen väliin kääräistyjä bratwursteja. Lähiruoka on lähes kokonaan paikallista tuotantoa: etäisin raaka-aine on Urjalasta Paijan tilalta tuleva possunliha.
Eero ja Heikki Penttilä tarjoilivat pälkäneläistä grilliherkkua: perunarieskojen väliin kääräistyjä bratwursteja. Lähiruoka on lähes kokonaan paikallista tuotantoa: etäisin raaka-aine on Urjalasta Paijan tilalta tuleva possunliha.