Luopioislaista ite-toimintaa

Pälkäneläisyrittäjien aamukahveilla koettiin talvella metka jouluvaloepisodi. Yrittäjät olivat tyytyväisiä, kun kunta sai vihdoin raitille joulutunnelmaa tuovat valot, mutta harmissaan siitä, että valot loppuivat kesken: Onkkaalantiellä valoja oli vain joka toisessa pylväässä, ja torin kohdalla ne loppuivat kokonaan. Täydennystä saataisiin odottaa pari vuotta, koska seuraavan vuoden valot hankittaisiin tasapuolisuuden nimissä Luopioisiin.

Mutta palaverissa mukana olleella Luopioisten yrittäjien toiminnanjohtaja Seppo Kääriäisellä olikin yllätystieto: kunta voisi seuraavana vuonna täydentää Onkkaalan jouluvalot, koska Luopioisissa yrittäjät ovat tekemässä kaikkiin kyliin edullisemmat ja kylämaisemaan paremmin sopivat talvivalot. Ensi talveksi prototyyppi Rautajärvelle ja seuraavaksi vuodeksi samanlaiset Luopioisiin, Aitooseen, Puutikkalaan ja Kuohijoelle.

EU-tuella toteutettavat Kukkian kylien talvivalot ovat yksi esimerkki luopioislaisesta ite-meiningistä. Toista juhlitaan lauantaina, kun urheilukentällä vietetään urheilupuiston avajaisia.

Kuntorataa on levennetty ja kohennettu Lions-klubin johdolla. Hanke lähti luopioislaiseen tapaan käsistä. Talkootöiden määrä tuplaantui suunnitellusta 1200 tuntiin ja kuntoradan ympärille syntyi myös frisbeegolf- ja maastopyöräradat.

Kunta ja paikalliset yritykset ovat olleet jättihankkeissa apuna, mutta pääasiassa kaikki on syntynyt talkoiden voimalla. Samalla on tiivistetty kylän yhteishenkeä: on tehty yhdessä sellaista, mitä muualla odotetaan ja vaaditaan kunnalta.

 

Kuntokesän avajaisiksi muotoutunut kesänavausviikonloppu on luopioislainen versio Pälkäneen kesänavauksesta samaan tapaan kuin Pimmeemmän kaupan ilta syksyisempi versio Pälkäneen pimeen kaupan illasta.

Pälkäneellä vietettiin lauantaina huippuonnistunutta kesänavausta, vaikka tapahtuma sattui päällekkäin Kangasalan kevätmarkkinoiden kanssa. Aurinkoinen sää loi raitille aurinkoisen tunnelman, josta nauttivat niin asiakkaat kuin kesävaihteen päälle saaneet yrittäjätkin.

Kesänavaustapahtumassa yrittäjät levittäytyvät liikkeistään raiteille, ja esille pääsevät myös ”piiloyrittäjät”. Pälkäneellä sivukylillä ja autotalleissa on valtava määrä palveluja ja osaamista, jotka eivät näy katukuvassa. Monet näistä ovat alansa kärkiyrityksiä, mutta pälkäneläisille ja kesäasukkaille turhan vieraita.

Kesäavauksessa yritysten yhteydessä ja torilla esittäytyneet tekijät pääsevät osalliseksi isompiensa asiakasvirroista. Yhteistyöstä ja -esiintymisestä hyötyvät molemmat, sillä raitin varren yrityksiin syntyy tapahtuman tuntua, kun jo pihalla on telttakatoksia, ilmapalloja ja ihmisvilinää.

Kaikkein eniten hyötyy kuitenkin paikallinen asiakas, joka huomaa, että läheltä löytyy netin hakupalveluita parempia, paikallisempia, osaavampia ja edullisempia vaihtoehtoja.