Liikuntapuisto avataan lauantaina

Luopioisten kuntoratatalkoot ovat yhdistäneet koko kylän.

Lauantaina kello 13 avattava Luopioisten liikuntapuisto on kasvanut talkoilla remontoidun kuntoradan ympärille.

Frisbeegolfrata ja maastopyöräpolut tuovat urheilukentän maastoon uusia kävijöitä. Lenkkeilijöiden ja hiihtäjien lisäksi kuntoradan ympäristössä alkaa liikkua myös kiekkoa heittäviä porukoita sekä pyöräilijöitä.

Lenkkeilijöiden ei tarvitse varoa uusien lajien harrastajia, vaan ”väistämisvelvollisuus” on heittäjillä ja pyöräilijöillä. Frisbeegolfin heittäjät varovat lenkkeilijöitä, pyörät etenevät maastossa kävelyvauhtia ja väistävät muita kulkijoita.

 

Leijonalenkki

Matti Rulja ja Heikki Kaisko levittivät Sami Kallioisen tekemät hakekuormat kuntoradalle kahdella traktorilla ja purkavilla peräkärryillä.

Luopioisten Lions-klubin johdolla kunnostettu 1,2 kilometrin valaistu kuntorata. Matkan varrella Raimo Girenin ja Reijo Hoppulan tekemät uudet taukopenkit ja -pöydät, urheilukentän laidalla Lions-klubin ja kunnan hankkimat uudet kuntoiluvälineet.

Kuntoradan ongelmana oli kosteus. Mittavissa talkoissa reitit tehtiin pohjia myöten uusiksi. Uusien rumpujen ansiosta vesi ei enää kerry radalle. Kuntorataa myös levennettiin, minkä ansiosta talvella mahtuu rinnakkain luistelubaana ja perinteisen latu.

Kuntoradasta tuli kylää yhdistävä hanke, sillä talkoissa oli mukana muun muassa eläkeliiton ja Ollin atleettien väkeä sekä turvapaikanhakijoita. Remontti on Luopioisten Lions-klubin Lions 100 v -perintöprojekti: kansainvälinen Lions-järjestö täyttää tänä vuonna sata vuotta, ja klubit toteuttavat paikkakunnillaan erilaisia maamerkkejä, joista koituu pysyvää iloa. Kuntorataremontissa tehtiin talkoita yli 1200 tuntia.

 

Maastopyöräpolut

Maastopyöräilyä harrastavat Harri ja Tanja Jyrävä ovat polkeneet kuntoradan ympäristöön uusia polku-uria, jotka merkitään karttoihin ja maastoon. Kuntoradan ympäristössä on noin viisi kilometriä polkuja, joita voi kulkea esimerkiksi maastopyörällä, jalan tai ratsain.

Polut tuovat maastopyöräradat lähelle: harrastuksen vuoksi ei tarvitse matkata kauas, vaan liikkeelle pääsee takapihalta. Kuntoradan ympäristössä riittää poljettavaa pariksi tunniksi, ja merkattujen polkujen jatkeena on koneuria ja polkuja, joita pitkin pääsee kauemmas uusiin maisemiin.

Polut on linjattu niin, etteivät pyörät tule kuntoradalle, vaan ainoastaan ylittävät sen joissain paikoissa. Myös lenkkeilijöiden on helppo poiketa kuntoradalta poluille. Polkuja voi kulkea molempiin suuntiin. Talvisin joitain reittejä on linjattu soiden poikki, mutta märkään aikaan ne kierretään.

 

Frisbeegolfrata

Yhdeksänväyläinen frisbeegolfrata avataan lauantaina.

Tupenpurijat ry suunnitteli ja rakensi kuntoradan ympäristöön yhdeksän korin frisbeegolfradan. Jokaisella väylällä on helpompi B-lähtöpaikka ja vaativampi A-lähtöpaikka. Kaikki väylät ovat par3-väyliä eli ihannetulos on kolme heittoa. Lähtöpaikkojen tuoman tasoituksen ansiosta eritasoiset heittäjät voivat edetä yhdessä: kokeneemmat heittäjät heittävät A-paikalta pidemmän avausheiton ja muut aloittavat B-paikalta.

Metsärata on haastava ja vaihteleva. Se on linjattu vanhojen metsäkoneväylien mukaisesti, jotta on selvitty mahdollisimman vähällä puiden kaadolla. Turvallisuussyistä väylät on sijoitettu niin, että on vältetty kuntoradan yli heittämistä. Pisimmällä väylällä kuljetaan kuntorataa pitkin. Sillä kohdalla näkymiä on avattu niin, että heittäjät näkevät ajoissa lenkkeilijät.

Radalla järjestetään keskiviikkoisin kello 17.30 viikkokilpailut ja kesällä myös palomiesten SM-kisat. Viikkokisoissa kerättävä hole in one -kassa voi kasvaa satoihin euroihin ja houkuttaa mukaan huippuheittäjiä kauempaakin.

Frisbeegolfratatalkoiden ydinporukan ovat muodostaneet Jukka Koski, Riku Kuiri, Pasi Nurmi, Jan Salmi ja Joni Korpi.

Pisimmällä väylällä heitetään kuntorataa pitkin.