Uuteen Hannu Salama -seuraan kangasalalaisväriä

Hannu Salama -seuran hallitus: Markku Uusiniemi, Pertti Salo, Veijo Laitinen. Edessä seuran sihteeri Milla Peltonen ja puheenjohtaja Jussi Niinenmaa.

Kirjailija Hannu Salaman nimikkoseura perustettiin Tampereella perjantaina 20.5. Yhdistyksen johtoon tuli vahva edustus Kangasalta: tutkija Milla Peltonen sekä Pertti Salo.

– Hannu Salama -seuran tarkoitus on tehdä tunnetuksi tai entistä tunnetummaksi viime syksynä 80 vuotta täyttäneen Hannu Salaman tuotantoa ja persoonaa, edistää hänen elämäntyötään ja tuotantoa koskevaa tutkimusta sekä pitää esillä Salaman tuotannossa esiintyviä kulttuuriarvoja, miksei myös uudelleen arvioida niitä – keskustelevassa hengessä, kertoo yhdistyksen sihteeri Milla Peltonen.

Hänen väitöksensä Hannu Salamasta vuonna 2008 Turun yliopistossa oli Jälkirealismin ehdoilla – Hannu Salaman Siinä näkijä missä tekijä ja Finlandia-sarja. Viime syksynä ilmestyi Peltosen tutkimus Paperilla seisova Perkele – Hannu Salaman elämä ja kirjat (Into 2016).

– Idea yhdistyksen perustamisesta tuli Jussi Niinenmaalta, joka otti minuun yhteyttä, koska tunsimme ennestään ja hän tiesi minut Salama-tutkijaksi ja -elämäkerturiksi. Jussi on toiminut kirjailijoiden nimikkoseurakuvioissa jo aiemmin, Milla Peltonen kertoo.

– Aikeenamme on osallistua pirkanmaalaisiin ja valtakunnallisiinkin kulttuuritapahtumiin, kuten Työväenkirjallisuuden päiville Tampereella, sekä resurssien salliessa järjestää omiakin kirjallisuus-, keskustelu- ja kulttuuritilaisuuksia, kenties jopa retkiä. Ilmaan on heitetty myös idea juhannustanssien järjestämisestä, ehkä jo ensi vuonna. Muitakin raikkaita ideoita otetaan jäseniksi ryhtyviltä vastaan!

– Kutsutaanko Salama mahdollisesti jossain välissä Kangasalle?

– Saatetaan kutsua, mutta eri asia on, tuleeko hän. Salama on jo 80-vuotias ja antanut ”siunauksensa” nimikkoseuransa pystyttämiselle sillä ehdolla, ettei häntä velvoiteta mihinkään. Mutta ainahan toki kutsun voi esittää.

Jorma Mäntylä