Maisemakuvia Suomesta rauniokirkon yökonsertissa

Rauniokirkon yökonserteissa on lumoava tunnelma. Kolme vuotta sitten värivaloin valaistujen muurien sisällä esiintyi Hyvät naiset ja herrat. Kuva: Eero Mäki-Mantila.

Maisemakuvia Suomesta on Anssi Tikanmäen 36 vuoden takainen ensilevy. Mies saapuu Pälkäneen rauniokirkkoon esittämään mestariteoksensa.

Pälkäneen kesän kohokohtiin kuuluvat rauniokirkon yökonsertit. Loppukesäinen ilta hämärtyvän taivaan alla tarjoaa konserteille lumoavat puitteet: laskevan auringon puna värjää pilvien reunat ja ympärillä tuntuu kypsyvän viljan tuoksu. Vanhat kivimuurit rajaavat kulttuurinmaisemasta palan, jossa aika pysähtyy. Sen keskellä soi musiikki, jonka tunnelmaa värivaloin valaistut seinät korostavat.

Vanhankirkon suojeluyhdistys on tarjonnut edelliskesien yökonserteissa muun muassa vanhaa musiikkia ja a cappellaa. Tänä vuonna yhdistys juhlistaa satavuotiasta Suomea kotimaisen instrumentaalimusiikin klassikolla: Rauniokirkon yökonsertissa koetaan Anssi Tikanmäen orkesterin johdolla suomalaismaisemien ja -luonnon kauneutta.

Maisemakuvia Suomesta -konsertti alkaa lauantaina 19. elokuuta kello 21.30, kun loppukesän ilta on hämärtymässä ja kirkkoon illan ajaksi viriteltävät värivalot pääsevät oikeuksiinsa. Luvassa on kokonaisvaltainen elämys, sillä esitystekniikan ammattilaiset hoitavat kirkkoon myös huipputason äänentoiston.

 

Kansallismaisemien ääniraita

Anssi Tikanmäki sävelsi Maisemakuvia Suomesta nuorena opiskelijana. Viiden vuoden aikana syntynyt teos sai kantaesityksensä Sibelius-Akatemian konsertissa vuonna 1980. Seuraavana vuonna se esitettiin hieman lyhennettynä televisiossa. Sekä katsojat että levy-yhtiöt kiinnostuivat teoksesta ja sen nuoresta säveltäjästä. Vuonna 1981 julkaistulla ensilevyllä oli ratkaiseva vaikutus Tikanmäen uralle. Hän päätyi elokuvamusiikin pariin ja luomaan tunnelmaa muun muassa Kaurismäen veljesten filmeihin.

Maisemakuvia Suomesta on osoittanut ajattomaksi klassikoksi, joka vetoaa monenlaisen musiikin ystäviin. Suomi 100 -juhlavuoden ansiosta teos on löydetty uudelleen. Albumi ylitti alkuvuodesta ensimmäisenä suomalaisena instrumentaalilevynä kultalevyn rajan ja keväällä Anssi Tikanmäen orkesteri on kiertänyt konserttitaloissa ja kouluilla esittämässä teosta. Kesällä se nähdään muutamilla festareilla.

Jokainen suomalainen löytää kahdeksan kappaleen joukosta omat mielen- ja mielimaisemansa. Yhteen vetoaa utuinen Aamu lakeuksilla, jossa aistii alavien maisemien levollisuutta ennen kuin voimiaan koonnut väki tarttuu uuden päivän ponnistuksiin. Toinen tavoittaa Lapin tuntureiden kevättalvisen tunturimaiseman, jossa on tilaa hengittää, sillä taivas kaartuu korkeana ja kurottuu kauas.

Levollisen luonnon lisäksi kuvataan myös levotonta liikennettä ja meluisaa teollisuusmiljöötä. Näissä kappaleissa voi aistia nostalgiaa. Tuusulan moottoritietä kuunnellessaan saattaa vielä nähdä muutaman sadan metrin välein moottoritien keskikaistaleelle pystytetyt oranssit laatikot, joista löytyi hätäpuhelimet ennen kännykkäaikaa. Kiihkeä Valkeakosken tehtaanpiiput ja levyn päättävä Muuttuva maaseutu ottavat kantaa siihen, miten kaunista luontoa kohtelemme.

Maisemakuvia Suomesta on kasvanut kansallismaisemien ääniraita, jonka avulla on kuvattu luonnon kauneutta lukemattomissa yhteyksissä. Levyllä haitaria soittaa kesälaitikkalalainen Seppo Hovi.

Rauniokirkon yökonsertissa teoksen esittää huippumuusikoista koottu ATO-orkesteri. Anssi Tikanmäen (koskettimet) lisäksi siinä soittavat hänen poikansa Eljas (koskettimet, rummut) ja Eemil (kitara, viulu), Kingston Wallista ja Von Hertzen Brothersista tuttu lyömäsoittaja Sami Kuoppamäki, kangasalalainen saksofonisti Masa Orpana ja muun muassa Juice Leskisen bändeissä soittanut basisti Juuso Nordlund.

Anssi Tikanmäki orchestrassa soittaa huippumuusikoita.

 

Rauniokirkon yökonserteissa on lumoava tunnelma. Kolme vuotta sitten värivaloin valaistujen muurien sisällä esiintyi Hyvät naiset ja herrat. Kuva: Eero Mäki-Mantila.

Rauniokirkon yökonsertti

Anssi Tikanmäen orkesteri lauantaina 19.8. klo 21.30 Pälkäneen rauniokirkossa.

Maisemakuvia Suomesta: Lapin tunturit, Aamu lakeuksilla, Tuusulan moottoritie, Kesäranta Etelä-Saimaalla, Valkeakosken tehtaanpiiput, Savolainen metsä, Kiutaköngäs ja Muuttuva maaseutu.

Lippuja myyvät Keltainen Talo ja Aapiskukko Pälkäneellä sekä Anssin kauppa Aitoossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?