Mikä muuttui

Vaalituloksen selvittyä myhäilin, sillä olimme saaneet valtaa Vatialaan, äänestäjät olivat luottaneet tämän kylän ehdokkaisiin. Katsellessani puolueiden tekemiä valintoja petyin. Kunnassa suurinta valtaa käyttää kunnanhallitus ja valtuuston puheenjohtajisto. Lautakunnat esittävät asiat, kunnanhallitus päättää ja pääsääntöisesti valtuusto siunaa nämä päätökset. Miksi Persut saivat paikan valtuuston puheenjohtajistoon, tarvitseeko heidän edustajansa kuiskaajan hallituksen kokouksiin? Paikka kuuluu Vihreille. Kuulin kyllä Kepun ja Persujen koplauksesta. Vertausluvun mukaan paikan olisi pitänyt lähteä Kokoomukselta, miksi ei lähtenyt? Edellisten vaalien jälkeen Vihreät ja Vassut ehdottivat neuvotteluissa samaa, silloin se ei käynyt, vaan uhattiin laittaa koko pakka uusiksi. Tässä kunnassa ilmeisesti sopivuus ajaa oikeudenmukaisuuden ohi. Ihmettelen, miksi Vihreät luopuu saavutetusta poliittisesta vallasta. Minä en valtakunnan tasolla ole törmännyt Persujen ja Vihreiden yhteistyöhön. Vihreiden äänikuningattaren paikka olisi ehdottomasti ollut puheenjohtajistossa.

Kokoomuksen naisista eniten ääniä saanut ei istu uudessa hallituksessa, miksi? Jatkan pääni pyörittelyä, Kokoomuksesta toiseksi eniten ja Demareista eniten ääniä saaneet miehet, heitä ei löydy edes lautakuntien edustajista. Molemmat olivat ”lautakuntien” puheenjohtajina viime kaudella. 454 ääntä kelpaavat vain marionetin osaan valtuustossa ja kohtuulisiksi puolueveron maksajiksi. Sanottaisiin silloin, kun pyydetään ehdokkaaksi, että kelpaat vain napin painajaksi valtuustoon. Kaikkien näiden henkilöiden, joita ihmettelen, kotipaikka sattuu olemaan Vatiala.

Kunnanhallitusta katsellessa voin todeta sama vallan ydin jatkaa Oskarin ohjauksessa. Mukavasti Demareissa Hanna ja Rami vaihtoivat paikkoja. Tällä taataan se, ettei mikään muutu hallituksen ytimessä. Muutenkin tuota valtaa pitävien ryhmää katsellessa miettii, paljonko valintojen vaassa painaa kuntapuolue, hyvä veli -järjestelmä, työkaveruus, perhetutut? Minulle ei tarvitse selitellä, valta kiinnostaa ja piiri pieni pyörii, keinoja kaihtamatta.

Vanhojen puolueiden päättävissä elimissä päätöksiä tekevät nollamiehet, jotka eivät ole ehdolla vaaleissa tai tyypit, jotka ovat ehdolla, mutta eivät itse pääse valtuustoon ja kiukku puretaan valittuihin. Miten tämä valittu sakki on viisaampi kuin äänestäjät? Miten 5 puoluejyrän painoarvo voi olla isompi kuin yli 200 äänestäjän? Valta on puolueissa keskittynyt pienen ryhmän käsiin, kokouksessa näiden vallassa olevien bulvaanit tukevat heitä ja saadaan mieleiset päätökset aikaan. Valtaa ei anneta, vaan se otetaan. Demokratia on uni, jota äänestäjät näkevät.

Saatu äänimäärä on äänestäjän luottamusta ehdokkaaseen. Ääni on henkilökohtaisesti hankittu. Minun ratkaisuni tilanteen parantamiseksi on paikkojen jako vertailulukujen pohjalta ja puolueissa paikat jaetaan henkilökohtaisen äänimäärän mukaan, eniten ääniä saanut valitsee ensiksi.

Ei tullut valtaa Vatialaan, eikä pääsyt kohtuus kunniaan. Toivottavasti jäi edes väriä valtuustoon.

Seppo Talli vas.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?