Hevosten kuntoutus sydäntä lähellä

Markku Kivijärvi ja Kopran Sumu.

Hevoset toivat Kivijärven pariskunnan Tampereelta Aitooseen vuosi sitten. Pia ja Markku olivat jo vuosien ajan etsiskelleet sopivaa tilaa, jossa voisi pitää ja valmentaa ravureita ja myös kuntouttaa hevosia.

– Perustimme vuonna 2012 Laukkoon hevosten kuntoutukseen keskittyvän yrityksen.  Koska olimme mieheni kanssa molemmat päivätöissä muualla, kävi monella tapaa liian raskaaksi jatkaa toimintaa vuokratiloissa ja palkatulla henkilökunnalla. Vuokrasimme laitteet entiselle kuntoutuspäälliköllemme ja aloimme systemaattisesti etsiä omaa tilaa, jossa toimintaa voisi jatkaa pienimuotoisemmin, Kivijärvi muistelee.

Aitoosta löytyi sopiva tila, jossa on tilaa sekä perheelle että hevosille. Kivijärvillä on kuusi hevosta, joista viisi on tällä hetkellä kotona ja yksi kilpavalmennuksessa muualla.

– Olemme viihtyneet Aitoossa erinomaisesti, paikka on meille ja harrastuksillemme täydellinen, Pia Kivijärvi sanoo.

Tehokasta treeniä

Kun Kivijärvet aloittelivat hevoskuntoutuksen parissa, ala oli vielä alkutekijöissään. Pia oli tutustunut kuntoutusmuotoon Yhdysvalloissa vieraillessaan. Tuohon aikaan hän johti työkseen laboratoriota, jossa valmistettiin hevosten kantasoluista jännevammojen hoitoon tarkoitettua valmistetta.

– Perehdyin aiheeseen ja kiinnostuin kantasoluhoidon jälkikuntoutuksesta ja kuntoutuksen käytännöistä, Pia Kivijärvi kertaa.

Suomessa ei vielä ollut montakaan vesijuoksumattoa tuohon aikaan. Nykyisin tilanne on parempi, ja kuntoutusmuoto on jo käytössä useilla paikkakunnilla. Vesimattotreeni tarjoaa kuntoutuville hevosille mahdollisuuden päästä harjoittelemaan aikaisemmin ilman pelkoa vammautuneen jäsenen liikarasituksesta. Hevosten jänne- ja muidenkin jalkavammojen kuntoutus on vesimattoa käytettäessä hyvin tehokasta.

– Myös lihasten vahvistamiseen matto on mainio väline, sillä hevonen joutuu väistämättä käyttämään kaikkia lihaksiaan ja kävelemään suorassa, lintsaamaan ei pysty. Myös kelirikon ja muiden huonojen sääolosuhteiden aikana matolla pystyy ylläpitämään lihaskuntoa, Pia Kivijärvi luettelee.

Vesimaton lisäksi Kivijärvet hankkivat yritykseensä sekä laserin sekä infrapunasolariumin. Laseria käytetään erilaisten jänne- ja selkävammojen sekä revähtymien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Infrapunasolarium puolestaan yhdistetään usein vesimattotreeniin. Solarium vahvistaa verenkiertoa ja vastustuskykyä.

– Useimmat hevoset nauttivat solariumin lämmössä ja rentoutuvat hoidon aikana. Solarium tekee hyvää niiden karvalle ja verenkierrolle. Solariumia käytetään paljon myös hieronnan yhteydessä, Pia Kivijärvi selittää.

Nyt kaikki kuntoutuslaitteet ovat Aitoossa. Jatkossa Kivijärvien on tarkoitus tarjota alueen hevosille mahdollisuus vesijuoksumaton käyttöön.

– Tämä siis ihan puhtaasti sivutoimisena, päätyömme ovat tällä hetkellä muualla, Pia Kivijärvi lisää.

Suurin osa vesijuoksumattoa käyttävistä hevosista on jalkavammoista toipuvia ravihevosia. Yhtä lailla vesimattotreeni sopii kuitenkin terveillekin hevosille normaalin harjoittelun vastapainona ja lisänä.

Juoksumatto.
Pitkäperjantaina syntynyt ensimmäinen oma kasvatti Stonelake Marilee eli Malla, tuleva ravuri hänkin.

Aina hevosten parissa

Hevoset ovat olleet Kivijärvien rakas harrastus jo pitkään. Markun lapsuudenkodissa Lapissa oli hevosia, ja ratsastus on kuulunut Pian harrastuksiin lapsesta lähtien. Pariskunta tapasi Helsingissä molempien opiskellessa yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

– Kiinnostuin ravihevosista Aimo Sulinin ravitalleilla käydessäni. Ensimmäisen oman hevosen sain vuonna 1982. Opiskelujen ja perheen perustamisen aikoihin hevoshommiin tuli taukoa. Asuimme ulkomailla pariinkin otteeseen, ensin Kanadassa ja Ruotsissa ja myöhemmin Markun töiden vuoksi Saksassa, Pia Kivijärvi kertoo.

Perheen molemmat lapset, Timi ja Tuuli, harrastivat nuorina aktiivisesti tennistä, ja erityisesti Timi kilpaili paljon. Pia toteaakin, että hänen oma vapaa-aikansa kului yhdessä vaiheessa pitkälti lasten harrastus- ja kilpailumatkojen parissa.

– Hevosinnostus iski uudelleen Markun työpaikan ratsastusklubin myötä. Lasten ollessa pienempiä kävimme ratsastustunneilla, ja vuonna 2010 hankimme friisiläisen ratsun sekä Tuulille islanninhevosen. Kiinnostusta oli myös ravihevosiin, ja nykyään kaikki hevosemme ovat ravureita tyttären issikkaa lukuun ottamatta.

Kivijärvet seuraavat hevosalaa ja raveja tiiviisti, erityisesti silloin jos joku omista hevosista kilpailee.

– Hevoset ovat upeita eläimiä. Niitä on hieno katsella ja niiden kanssa on mukava touhuta, Pia sanoo.

Tuttua seutua  jo pitkään

Pälkäneen ja Aitoon seutu on Kivijärville jo entuudestaan tuttua, sillä Pian suvulla on ollut mökki Kukkolassa 1970–luvulta saakka.

Keväällä Pia hankki perheyritys Scanpointin osakekannan ja jatkaa näin sisarensa vuonna 1986 perustamaa yritystä. Scanpoint suunnittelee, valmistaa ja markkinoi kotimaisia valkoisen linjan työasuja apteekkeihin, yksityiselle terveydenhuoltosektorille, eläinlääkäriasemille ja erilaisiin laboratorioihin.

– Kevät on ollut todella kiireinen, ja töitä on todellakin riittänyt. Tällä hetkellä suurin haaste on löytää osaavia ompelijoita, heistä on kova pula, Pia Kivijärvi sanoo.