Tunnelmia naisten pukeutumisen arjesta ja juhlasta

100 naista – tuhat mekkoa -näyttely esittelee naisten arki- ja juhlapukeutumista sadan vuoden ajalta. Anja Wählingin ja Heli Rapatti ideoivat näyttelyn Keltaiseen taloon. Näyttelyn katseenvangitsijoina toimivat arkiset esiliinat ja toisella seinustalla huomio kiinnittyy muodistettuihin juhlapukuihin. Seinätauluissa sivutaan pukeutumisen muuttumista ja muuttujia housuista vetoketjuihin.

­– Äitini on syntynyt 1917 ja näyttelyä tehdessä seurasin sukumme elämään kuvien ja tekstien avulla, Anja Wähling kertoo.

Mustavalkoiset valokuvat välittävät aikansa tunnelmia ja muotia ja teksteissä yksityinen laajenee yhteiseksi.  Näyttävät juhlapuvut ovat Wählingin perheen mekkoja, joita on muodistettu kulloisiinkin tarpeisiin.

– Mekkokorttien tekeminen alkoi unesta. Unessa leijailevat ballerinamekot laittoivat mielikuvani liikkeelle jo vuonna 2012. Mekkokorttien suosion myötä syntyi hiljakseen ajatus laajemmasta kokonaisuudesta ja päädyin 100 vuoden jaksoon, Wähling kertoo.

Myytävissä mekkokorteissa on kymmenen eri teemaa, joista koostuu tuhat numeroitua ja signeerattua

korttia. Aiheina ovat esimerkiksi esiliinat, kellohelmat, raidat ja neuleet, mustaa ja valkoista, Suomi 100 juhla-asuja, 1920–1940- luvut, 1950-1970-luvut, hääpuvut, pariskunta ja glamour ja fantasia.

Näyttely on Nuijantalolla Keltaisen talon aukioloaikoina 16.7. saakka.