Suomalaisen musiikin ja Kukkia-runojen iltapäivä Puutikkalassa

Kukkia Kukkia-kvartetin ja Runokukkian yhteiskonserttia vietetään Leinon ja Sibeliuksen tunnelmissa.

Hyvän musiikin ja runojen ystäville on tiedossa mahtava iltapäivä tulevana lauantaina, heinäkuun ensimmäisenä. Paikka on Puutikkalan kaunis VPK:n talo ja musiikillisia helmiä ja runoaarteita tarjoilevat Kukkia-kvartetti ja Runokukkia.

Konserttia on suunniteltu viime kesästä lähtien. Tilaisuudella on kaksi teemaa: suomalainen musiikki 100 vuotiaan maamme kunniaksi sekä eri puolella Kukkiaa syntyneet runot.

Kukkia-kvartetti aloitti harjoittelun konserttia varten keväällä. Viime viikolla harjoiteltiin kahtena päivänä kauniissa ja akustisesti hienossa Puutikkalan Vpk:n talossa. Kesäsää teki kuitenkin tepposet ja salissa oli aluksi liian kylmä soittaa. Kyläyhdistyksen miehet tulivat apuun ja toivat kaksi lämpöpuhallinta tilaa lämmittämään. Runokukkian lausujat pukeutuivat villatakkeihin ja kietoutuivat shaaleihin  ja tulivat VPK:n talolle käymään koko tilaisuuden ohjelmaa läpi.

Kohokohtina Sibeliusta, Leinoa ja paikallista räppiä

Kukkia-kvartetin ja Runokukkian yhteiskonsertin kohokohdiksi on suunniteltu kansallisrunoilijan ja kansallissäveltäjän kohtaaminen. Eino Leinon Kukkian Ahonsaaressa tehtyä Aamun sarastaessa -runoa seuraa kaksi osaa Sibeliuksen upeasta  jousikvartetosta.

Toinen kohokohta on uudempaa tuotantoa. Runokukkian Jatta Koskenvesa on kirjoittanut Kukkia-räpin. Koskenvesa on tehnyt elämäntyönsä Meilahden seurakunnan rovastina ja viettää nyt eläkepäiviään puolisonsa lapsuuden kodissa Holjan liepeillä Huovintien Aholassa. Kukkia-kvartetin viulisti Riikka Westerlund halusi tilata konserttiin uuden runon ja Koskenvesalta se syntyikin vauhdilla. Tyylissä yhdistyy uusi ja vanha. Rap-runon perään Kukkia-kvartetti puolestaan näyttää, miten rokki taipuu jousikvartetille.

Konsertti on rakennettu siten, että aluksi kvartetti esittää osan Einojuhani Rautavaaran jousikvartetosta, Pehr Henrik Nordgrenin Pelimannimuotokuvista Tuumiskelijan ja Vanhan miehen menuetin sekä kaksi osaa Sibeliuksen Voces Intimae kvartetosta.Väliajan jälkeen siirrytään kaikille tuttuihin kappaleisiin, joita esitetään lomittain runojen kanssa.

Jo kolmas jousikvartetin konsertti

Heinäkuun aloittava konsertti on jo kolmas Kukkia-kvartetin esiintyminen Pälkäneen maisemissa. Kvartetin muodostavat ammattimuusikot. Riikka Westerlund toimii viulistina ja on viime aikoina soittanut mm. Radion sinfoniaorkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa ja Helsingin kaupunginorkesterissa. Hänelle myönnettiin Pro Musica-säätiön apuraha tänä keväänä. Katri Nikkanen soittaa esiviuluaTampere filharmoniassa ja opettaa Valkeakosken musiikkiopistossa. Ilona Rechardt soittaa Tapiola Sinfoniettassa. Marion Göbel opettaa Länsi-Helsingin musiikkiopistossa.

Runokukkia puolestaan on ollut koolla pääosin samalla väellä jo 12 vuotta, aluksi Marttojen  runopiirin nimellä. Puutikkalan konsertissa esiintyvät  Eila Merontausta, Jatta Koskenvesa, Kirsti Savola, Taina Sipiläinen, Lilja Metsäranta, Marja Kärpänniemi sekä joukkoa sparraava Oili Ruukki.

Runoilijoita Kukkian rannoilta

Konsertin runoilijat ovat kaikki jollain tavalla sidoksissa Kukkiaan. Itseoikeutettu maestro on tietysti Eino Leino, joka vietti kesällä 1914 kolme kuukautta Kukkian Ahosaaressa Hella ja Sulo Wuolijoen vieraana. Tuona aikana syntyivät runot Elämän koreus -kokoelmaan. Larin-Kyösti puolestaan oli kesävieraana Evinsalossa vuonna 1938. Väinö Kirstinä vietti kesiä Puutikkalassa vuosina 1968-2007. Hänen tuotannostaan kuullaan runot Kukkiani ja Lampeen loikkasi sammakko. Runoilijana oudompi nimi on Tapio Kärpänniemi, joka syntyi Rautajärvellä vuonna 1927.  Varsin tuottelias Altti Havas puolestaan toimi kansakoulun opettajana Luopioisissa 12 vuotta.

Puutikkalan idyllisellä Vpk:n talolla on konsertin aikoihin esillä tukinuitosta kertovia valokuvia sekä Erkki Salmisen akvarelleja Kukkialta. Puutikkalan Vpk vastaa puffetista.

Konsertti kuuluu Mikkolan Navetan Kukkia soi-festarin ohjelmaan.

Kukkia-kvartetti ja Runokukkia

Suomalaista musiikkia ja runoja Kukkian rantamilta, Puutikkalan Vpk, la 1.7.2017 klo 14. Etukäteismyynti muun muassa Puutikkalan Puoti sekä Luopioisten kuntainfo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?