Kirjaston ovet avautuvat omatoimisille päivittäin

Luopioisten omatoimikirjasto laajentaa aukioloaikaa. Seija Heikkilän ja Eeva-Kaisa Heiskasen mukaan omatoimiaika alkaa torstaina kello 7 aamulla.

Luopioisissa koittaa lukutoukille onnen päivät! Ensi torstaina kirjaston ovet aukenevat PIKI-kirjastokortilla ja tunnusluvulla jo aamulla kello 7. Luopioisten kirjastoon saatiin ensimmäisenä Pälkäneen kirjastoista omatoimiajat. Pälkäneen kunnan kirjastotoimenjohtajan Seija Heikkilän mukaan lisäaukioloajoille on ollut tarvetta, koska Luopioisten toimipiste on ollut talviaikana auki vain kolmena ja heinäkuussa neljänä päivänä viikossa.

– Ilta-aukioloa kaivattiin kovasti, koska paikka on ollut auki vain kerran viikossa kello 19 saakka. Omatoimikirjastolla saamme kirjaston saavutettavuutta paremmaksi, Heikkilä toteaa.

Kirjastokortilla ja tunnusluvulla pääsee kirjautumaan sisään aamuisin kello 7 alkaen.  Maanantaista torstaihin tiloista täytyy poistua kello 21 mennessä ja perjantaista sunnuntaihin kello 17 mennessä. Kirjastotoimenjohtaja huomauttaa, että omatoimikirjasto ei vähennä palveluaikoja, ne säilyvät ennallaan.

Kirjautuminen onnistuu entisillä tunnuksilla

Omatoimikirjastoon kirjaudutaan sisään omalla kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Tunnusluvun saa tarvittaessa kirjastosta ja numerosarja on sama kuin nettipalveluita tai lainausautomaattia käyttäessä. Lukija on pääoven vieressä vasemmalla.

– Kirjastokortin viivakoodi asetetaan lukijan tasolle valoviivan alle. Sen jälkeen näppäillään tunnus, ja vedetään ovi auki. Jos ei heti onnistu, kannattaa kokeilla uudestaan, Heikkilä kannustaa.

Kamerat tuovat turvaa

Sisätiloihin on asennettu valvontakamerat, jotka toimivat liiketunnistimilla. Video tallentuu tietokoneelle, mutta tallenne hävitetään parin viikon kuluttua.

– Käytännössä kuvaa katsotaan, jos kirjastossa on tapahtunut jotain poikkeuksellista, ilkivaltaa tai väärinkäytöksiä. Silloinkin katseluun on oikeus vain kolmella henkilöllä, IT-tuella, teknisellä johtajalla ja minulla, Heikkilä korostaa asiakkaiden yksityisyydensuojaa.

Sekä kirjojen että muun materiaalin palautus onnistuu automaatilla. Palauttaessa näytön teksti ohjaa palauttamaan kirjan palautushyllyyn tai -laatikkoon, jos siitä on tehty varaus tai kuljetuspyyntö.

Lainaus tehdään samalla lainaus-palautusautomaatilla. Portilla tulee hälytys, jos laina on jäänyt rekisteröitymättä. Silloin kannattaa tarkistaa tilanne kuitista  ja kokeilla lainata uudelleen.

Omatoimiajan päättyessä kuulutus pyytää asiakkaita poistumaan. Ajan ylityksestä syntyy hälytys ja vähintään 50 euron kulut lankeavat viivyttelijän kontolle. Lähtiessä asiakas huolehtii, että ovi sulkeutuu.

Aluehallintovirasto myönsi omatoimilainauksen tekniikkaa varten 10 000 euroa avustusta. Avustus kului pääasiassa sähkölukkoon, valvontakameroihin ja kirjautumisyksikköön. Lainausautomaatti, hälytysportti ja lainausmateriaalin tunnistesirut olivat käytössä jo muutenkin. Avin tuen ulkopuolella tehtiin myös sähkötöitä ja parannettiin tilojen valaistusta. Heikkilän mukaan tietokoneetkin saadaan omatoimilainaajien käyttöön myöhemmin, kunhan koneisiin saadaan varausjärjestelmä. Toistaiseksi Pälkäne odottaa yhdessä monen muun PIKI-kirjaston kanssa systeemin toimittajien tarjouksia.

Kirjastovirkailija Eeva-Kaisa Heiskasen mukaan kiinnostusta ja kyselyitä pälkäneläisittäin uudesta toimintatavasta on tullut.

– Varsinkin kesäasukkaat ovat olleet innoissaan ja halukkaita tulemaan kirjastoon lastenlapsiensa kanssa hakemaan luettavaa itselleen sopivina aikoina, Heiskanen kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?