Miten tuo on täällä?

Ohikulkumatkalla ollut Tapparan ainaisjäsen Arto Vuoma pysähtyi kuin seinään nähdessään Kanada-maljan Vehkajärven kesäkahviolla viime keskiviikkona. Kahvihammasta oli alkanut ajaessa kolottaa ja Vuomat olivat huomanneet kesäkahvion kyltit tien varressa. Vehkajärven kesäkahviolla vietettiin juuri tuolloin Tappara-maljapäivää. Vehkajärven nuorisoseuran kesäkahvion nuoria työntekijöitä oli päivään valjastettu normaalia enemmän. Pullia ja munkkeja oli alettu paistaa aamukahdeksan jälkeen. Kesäkahvion ulkopöydät olivat saaneet Tappara-tarrat päälleen jo toista viikkoa sitten, jotta kiinnostus heräisi.

Väkeä kävikin kesäkahviolla päivän aikana paljon ihastelemassa maljaa. Yksi kaveriporukka oli lähtenyt Tampereelta kesken työpäivän pidemmälle lounastauolle, jotta pääsivät maljaa katsomaan. Maljan vierellä oli välillä ruuhkaa, kun kävijät halusivat kuvaa itsestään maljan vieressä. Tappara-fanit Monika ja Markku Viitala nappasivat mailat käsiinsä tottuneen näköisesti poseerausta varten. Viitalat käyvät katsomassa Hakametsässä kaikki mahdolliset pelit, joihin vain töiltään ehtivät. Jääkiekolla on erityinen paikka heidän sydämissään, kun he ovat toisensa tavanneet vuoden 1995 kiekkokisoissa.

Monika ja Markku Viitala ovat sydämestään Tappara-faneja.

Sari ja Tommi Kiviranta olivat lähteneet Pohjasta kesämökiltä nuorison kanssa maljaa katsomaan. Peleissä Kivirannat eivät ole käyneet, mutta televisiosta katsovat matseja ja fanittavat Tapparaa. Sari Kiviranta totesi, että on todella hienoa, kun Kanada-malja on tuotu tänne Vehkajärvelle.

Kahviolle pysähtynyt Arto Vuoma kertoili laveasti jääkiekkotaustastaan ja ristiriitaisista tunteistaan, kun viime kevään finaaleissa pelasivat vastakkain Tappara ja Kalpa Kuopiosta. Hän ei oikein tiennyt, kumman voittoa enemmän toivoisi: Vuomat ovat jo vuosia asuneet Kuopiossa ja heidän vävypoikansa Janne Koponen pelaa Kalpassa.

– Kannattaa aina pysähtyä matkan varrella. Suomi on täynnä yllätyksiä, Vuoma tuumasi lähtiessään.

Yllätyksen ja Kanada-maljan Vehkajärvelle tuomisen takana olivat Veli-Matti ja Kati Pohjonen, joiden juuret ovat Vehkajärvellä. ”Vellu” on pitkään toiminut Tapparan hierojana, ja tavan mukaisesti jokainen mestarijoukkueen jäsen sai mestaruuspokaalin hetkeksi omaan käyttöönsä.

– Kun itse on saanut kylältä niin paljon, niin halusin hieman antaa jotain takaisinkin ja vehkajärveläisille tällaisen harvinaisen elämyksen päästä näin Kanada-maljaa ihailemaan, hän totesi.

Tämä oli nyt toinen kerta, kun Kanada-malja saatiin Vehkajärvelle. Vuoden päähän jää nähtäväksi, jatkuuko perinne pidempään.

Outi Pettersson

Oonan ja Even tavoin ”Pojan” eli mestaruuspokaalin kanssa samaan kuvaan haluavia riitti Vehkajärvellä. Kuvausvuorossa Ville.