Palokunnan vuoteen mahtui sataviisitoista pelastavaa lähtöä

Nuori palokuntalainen Eemi Syrjä vastaanotti stipendin puheenjohtaja Markku Ruokoselta. Vasemmalla plakettikilvellä palkittu pitkän linjan palokuntlainen Jouko Koivisto.

 

Palokunta-aatteeseen pääsee sisään myös pomppimalla.

Onkkaalan VPK vietti sunnuntaina 129. kerran kesäjuhlaa heinä-Maariana eli sinä heinäkuun sunnuntaina, joka ajoittuu lähimmäksi Maarian päivää – tällä kertaa aivan kohdalleen. Päivä on ikiaikainen Pälkäneen kirkkopyhä, ja kerran – vuonna 1891 – palokunnanjuhlan vietto sellaisena päivänä on todellakin kyseenalaistettu.

– Kirkkopyhänä juhliminen oli nähtävästi joidenkin mielestä sopimatonta, totesi Onkkaalan VPK:n puheenjohtaja Markku Ruokonen, joka valotti juhlapuheessaan 134-vuotiaan palokunnan näyttävää historiaa.

Kirkkopyhänä juhlimista joka tapauksessa jatkettiin mutinoista huolimatta, eikä sitä ole 1890-luvun alun jälkeen yritettykään muuttaa. Huvipaviljonki Vilpola täyttää tänä vuonna 110 vuotta, joten juhlaa vietettiin kaikin puolin historian äärellä.

VPK:n arkielämä sen sijaan on tiukasti ja kirjaimellisesti kiinni nykyhetkessä, erityisesti siinä hetkessä, kun omalla paikkakunnalla tai lähiseudulla tapahtuu jotakin vaarallista. Onkkaalan VPK:n viimeksi kuluneeseen vuoteen mahtui 115 erilaista pelastus-, sammutus-, avunanto- tai muuta vastaava tehtävää.

– Suomen sopimuspalokunnat osallistuivat vuonna 2016 yhteensä 56 178 hälytystehtävään, paloauto lähti hälytystehtävään 74 827 kertaa. Näiden lukujen valossa vapaaehtoistoiminta on edelleen ratkaisevassa roolissa pelastustoimen hoitamisessa Suomessa, Ruokonen sanoi.

 

 

Metsäpalo mittasi voimat

Kuluneen vuoden aikana Onkkaalan VPK menetti kaksi suuresti arvostamaansa palokuntaveteraania ja kunniajäsentä, Pentti Toijan ja Antti Turvasen. Markku Ruokonen omisti edesmenneille

Toimintanäytökseen osallistui myös paloauto.

muistosanat ja kiitokset.

Vuoden vaativin sammutustehtävä oli keväällä sattunut laaja metsäpalo Kangasalan ja Lempäälän rajalla. Savua tuli Pälkäneelle asti, ja sammuttamassa oli useita palokuntia ja helikoptereita. Ruokonen muisteli, että letkulinjat olivat monin paikoin kilometrin pituisia.

– Ei sitä tulen voimaa oikein voi käsittää, ennen kuin näkee reilua juoksuvauhtia etenevän latvapalon noin livenä, Ruokonen totesi.

Järvien ja jokien ympäröimänä työskentelevä Onkkaalan VPK aikoo pian ostaa uuden veneen.

– Päätimme hankkia Foster 540BR-veneen täysin omana hankintana. Työkäyttöön suunniteltu vene on käyttöominaisuuksiltaan aivan eri luokkaa kuin tavallinen sarjatuotantomallin vene. Elokuussa valmistuvassa veneessä on muun muassa avattava keulaluukku, joka helpottaa lastausta tai potilaan kuljettamista esimerkiksi saaresta, Markku Ruokonen kertoi.

 

Pidä palovaroitin kunnossa

Toimintanäytös kertoi siitä, miten helposti tulipalo syttyy, ja sitä varten oli rakennettu näyttävä lavaste. Ikkunasta sisään kurkistaa juontaja Aimo Kokkola.

Palokunnanjuhlien toimintanäytös kertoi valitettavan tavallisesta suomalaisesta onnettomuudesta, jonka aiheuttaa alkoholin, tupakan ja nukahtamisen yhdistelmä.  Sohvalle sammunut mies pelastettiin näyttävästi savuavasta asunnostaan ripeiden palomiesten ja moottorisahan, ja paloa sammuttamaan tultiin oikealla paloautolla letkujen ja muun kaluston kanssa. Tärkein pelastava tekijä oli kuitenkin palovaroitin, jonka ulina sai naapurit tai ohikulkijat reagoimaan vaikka asukas itse ei häkää hengitettyään herännyt.

Palokunnanjuhlat Vilpolan tutussa männikössä eivät tietenkään ole oikeat ilman tuttua juontajaa Aimo Kokkolaa ja hänen kitaraansa tai Tampereen

Aukusti Koivisto herkisti yleisön isänmaan lauluilla.

VPK:n puhallinorkesteria ja sen johtajaa Matti Prepulaa, jotka perinteiseen tapaan tahdittivat juhlan lisäksi palokuntamarssin.

Tällä kertaa Onkkaalan VPK:n oma nuori ja lupsakka laulaja- ja juontajalupaus Aukusti Koivisto sai hetkeksi kitaran ja juontajan paikan. Hän vastasi juhlan isänmaallisesta osuudesta esittämällä satavuotiaan Suomen kunniaksi Jukka Kuoppamäen kappaleen Sininen ja valkoinen sekä Petri Laaksosen Täällä Pohjantähden alla. Näytelmänä oli keväällä ensiesityksensä saanut Valkeakoski-opiston Pälkäneen musiikkiteatteriryhmän Hoitokoti Dosetti.