Antti Rautajoki nousee Kirkkarilavalle kahtena iltana

Genre-yhtyeen kitaristi Antti Rautajoki myhäilee hiuspehkonsa takaa ja myöntää odottelevansa Aitoon viikonloppua innokkaasti ja hyvillä mielin. Hän kertoo olleensa Kirkastusjuhlilla monena vuonna, mutta ei vielä koskaan soittamassa, vaan asiakkaana.

Tänä vuonna puute korjaantuu tuplasti, sillä Rautajoki kitaroi jo sunnuntai-iltana Rokkiliiterin lavalla Remu & Hurriganesin toisena kuusikielisen soittajana ja heti perään maanantaina Juhlatalon illan avaavan Genren riveissä. Genre edustaa ohjelmistossa tällä kertaa myös paikallisuutta, jota festivaali pyrkii vuosittain saamaan mukaan. Bändin basisti Joonas Laitinen asustaa nimittäin Pälkäneellä.

Rautajoki ei pane pahakseen kahta keikkaansa samoilla kekkereillä, sillä Genren keikkakesä on olosuhteiden pakosta suhteellisen hiljainen.

–Solistimme Pekka Louhimo on paljon kiinni kesäteatterihommissa, joten joudumme bändinä tiiviin keikkailun sijaan viettämään luovaa kautta. Tehdään uusia biisejä, joita pyritään syksyllä äänittämään studioon. Nyt onkin tulollaan pari tosi kovaa kappaletta, mies hehkuttaa.

–Lavalla bändit kuitenkin punnitaan, joten suosittelen tulemaan maanantaina Juhlataloon puoli yhdeksältä. Jos et ole nähnyt meitä ennen, tulet yllättymään! Esimerkiksi laulusolistimme on ehdottomasti Suomen paras lajissaan, laukoo Rautajoki.

Tekijämiehiä ovat myös rumpali Arttu Raappana ja Aitoon keikalla toiseen kitaraan tuleva Samuli Erkkilä.

Lauluvoiman puutteeseen ei keikka ainakaan karahda, sillä Genre saa Aitooseen kovan luokan vierailijan, Battle Beastin laulajana laajempaakin kuuluisuutta ja arvostusta nauttivan Noora Louhimon.

–Noora on meidän laulajan Pekan sisko. Hän on kovasti diggaillut joitakin meidän biisejä, joten me sanottiin, että tule sitten keikalle vetään niitä. Noora innostui asiasta, ja kun hänellä sattui olemaan vapaata, hän laulaa muutaman kappaleen Aitoossa, Rautajoki kertoo.

Siinä yksi hyvä lisäsyy olla paikalla.

Battle Beast -yhtyeen Noora Louhimo on tätä nykyä kova nimi rokkipiireissä. Hänet nähdään lavalla Kirkastusjuhlissa.

 

Isän kanssa Remun rock-opistossa

Rautajoki on siis rikospaikalla jo sunnuntaina, kun Suomirockin ikonien ikoni Remu Aaltonen polkaisee nykyisen Hurriganes-kokoonpanonsa kanssa Rokkiliiterin koneet käyntiin puoli kahdeksalta.

Remun bändissä Rautajoki on soittanut vakijäsenenä vuodesta 2013 asti. Vaikkei hän ole enää ihan teinipoika, voidaan häntä kutsua bändin vanhempiin soittajiin verrattuna poikaseksi – jopa kirjaimellisesti – koska yhtyeessä soittaa rumpuja hänen isänsä Arto ”Arska” Rautajoki.

Kyseessä on siis nuoren rokkikukon kauhuskenaario: faija samassa keikkabussissa! Voisiko mikään olla pahempaa? Ehkä äiti?

Todellisuudessa isä ja poika Rautajoki tulevat keikkareissuilla keskimäärin hyvin toimeen. Poika arvostaa Popedassakin aikoinaan rumpaloinutta isäänsä soittajana. Myös persoonallisen Remun kanssa on mennyt hyvin.

–Kun hänen Remulandiaansa pääsee sisään, saa siitä koulusta paljon eväitä elämän varrelle. Ja vaikka miehen soittaminen on takavuosien onnettomuuden takia vähentynyt, hän johtaa bändiä lavalla koko ajan kuin kapellimestari.

Kesken haastattelun Rautajoki muistaa jotakin.

–Olenhan mä soittanut ennenkin Kirkkareilla! Bändi oli Oikosulku ja vuosi taisi olla 2004 tai 2005.

Tarkistus osoittaa Rautajoen Kirkkaridebyytin tapahtuneen jo vuonna 2003.

Genre nousee ensimmäiselle festarikeikalleen maanantaina Honkalan Juhlatalossa. Arttu Raappana (vasemmalla), Pekka Louhimo, Antti Rautajoki ja Joonas Laitinen lupailevat positiivista yllätystä paikalle saapuneille. Kuva: Robert Frankò.