Kirkastusjuhlat: Muutakin kuin megastaroja kannattaa seurata

Antti Rautajoki nousee Kirkkarilavalle kahtena iltana

Genre-yhtyeen kitaristi Antti Rautajoki myhäilee hiuspehkonsa takaa ja myöntää odottelevansa Aitoon viikonloppua innokkaasti ja hyvillä mielin. Hän kertoo olleensa Kirkastusjuhlilla monena vuonna, mutta ei vielä koskaan soittamassa, vaan asiakkaana.

Tänä vuonna puute korjaantuu tuplasti, sillä Rautajoki kitaroi jo sunnuntai-iltana Rokkiliiterin lavalla Remu & Hurriganesin toisena kuusikielisen soittajana ja heti perään maanantaina Juhlatalon illan avaavan Genren riveissä. Genre edustaa ohjelmistossa tällä kertaa myös paikallisuutta, jota festivaali pyrkii vuosittain saamaan mukaan. Bändin basisti Joonas Laitinen asustaa nimittäin Pälkäneellä.

Rautajoki ei pane pahakseen kahta keikkaansa samoilla kekkereillä, sillä Genren keikkakesä on olosuhteiden pakosta suhteellisen hiljainen.

–Solistimme Pekka Louhimo on paljon kiinni kesäteatterihommissa, joten joudumme bändinä tiiviin keikkailun sijaan viettämään luovaa kautta. Tehdään uusia biisejä, joita pyritään syksyllä äänittämään studioon. Nyt onkin tulollaan pari tosi kovaa kappaletta, mies hehkuttaa.

–Lavalla bändit kuitenkin punnitaan, joten suosittelen tulemaan maanantaina Juhlataloon puoli yhdeksältä. Jos et ole nähnyt meitä ennen, tulet yllättymään! Esimerkiksi laulusolistimme on ehdottomasti Suomen paras lajissaan, laukoo Rautajoki.

Tekijämiehiä ovat myös rumpali Arttu Raappana ja Aitoon keikalla toiseen kitaraan tuleva Samuli Erkkilä.

Lauluvoiman puutteeseen ei keikka ainakaan karahda, sillä Genre saa Aitooseen kovan luokan vierailijan, Battle Beastin laulajana laajempaakin kuuluisuutta ja arvostusta nauttivan Noora Louhimon.

–Noora on meidän laulajan Pekan sisko. Hän on kovasti diggaillut joitakin meidän biisejä, joten me sanottiin, että tule sitten keikalle vetään niitä. Noora innostui asiasta, ja kun hänellä sattui olemaan vapaata, hän laulaa muutaman kappaleen Aitoossa, Rautajoki kertoo.

Siinä yksi hyvä lisäsyy olla paikalla.

Battle Beast -yhtyeen Noora Louhimo on tätä nykyä kova nimi rokkipiireissä. Hänet nähdään lavalla Kirkastusjuhlissa.

 

Isän kanssa Remun rock-opistossa

Rautajoki on siis rikospaikalla jo sunnuntaina, kun Suomirockin ikonien ikoni Remu Aaltonen polkaisee nykyisen Hurriganes-kokoonpanonsa kanssa Rokkiliiterin koneet käyntiin puoli kahdeksalta.

Remun bändissä Rautajoki on soittanut vakijäsenenä vuodesta 2013 asti. Vaikkei hän ole enää ihan teinipoika, voidaan häntä kutsua bändin vanhempiin soittajiin verrattuna poikaseksi – jopa kirjaimellisesti – koska yhtyeessä soittaa rumpuja hänen isänsä Arto ”Arska” Rautajoki.

Kyseessä on siis nuoren rokkikukon kauhuskenaario: faija samassa keikkabussissa! Voisiko mikään olla pahempaa? Ehkä äiti?

Todellisuudessa isä ja poika Rautajoki tulevat keikkareissuilla keskimäärin hyvin toimeen. Poika arvostaa Popedassakin aikoinaan rumpaloinutta isäänsä soittajana. Myös persoonallisen Remun kanssa on mennyt hyvin.

–Kun hänen Remulandiaansa pääsee sisään, saa siitä koulusta paljon eväitä elämän varrelle. Ja vaikka miehen soittaminen on takavuosien onnettomuuden takia vähentynyt, hän johtaa bändiä lavalla koko ajan kuin kapellimestari.

Kesken haastattelun Rautajoki muistaa jotakin.

–Olenhan mä soittanut ennenkin Kirkkareilla! Bändi oli Oikosulku ja vuosi taisi olla 2004 tai 2005.

Tarkistus osoittaa Rautajoen Kirkkaridebyytin tapahtuneen jo vuonna 2003.

Genre nousee ensimmäiselle festarikeikalleen maanantaina Honkalan Juhlatalossa. Arttu Raappana (vasemmalla), Pekka Louhimo, Antti Rautajoki ja Joonas Laitinen lupailevat positiivista yllätystä paikalle saapuneille. Kuva: Robert Frankò.

Viikonloppua kohti kirkastuu

Festivaalialue Aitoon Honkalan ympärille rakentui jo alkuviikosta hyvää vauhtia. Suurin osa alueita rajaavista aidoista on jo maanantai-iltana pystytettynä. Myös kalusteita anniskelu- ja muihin tiloihin siirrellään paikoilleen hyvissä ajoin ennen lauantaina alkavia Kirkastusjuhlia.

Tekemätöntä työtä on silti paljon jäljellä ennen kuin kaikki pöydät ja penkit ovat paikoillaan, kylmäkaapit täytetty juomilla, teltat pystytetty, infopiste varusteltu ja kymmenet muut hommat hoidettu.

–Erilaisia nurkkien kunnostuksia pyritään vielä viimeisen viikon aikana tekemään. Maalisuti heiluu, vaikka isoimmat maalaustyöt saatiinkin jo kesään mennessä tehtyä, kertoo juhlia festivaalijohtaja Erkki Hyöki kiireidensä keskellä.

Festivaalijohtaja Erkki Hyöki katsoo taivaalle ja toivoo viikonvaihteeksi poutasäätä.

Honkalan Juhlatalon ja Rokkiliiterin välinen anniskelualueen nurmikenttä viheriöi siistinä ja tasaisena kuin laadukas golfkenttä. Keväällä kylvetty uusi nurmikko ei kuivan ja kylmän toukokuun ansiosta lähtenyt kunnolla kasvuun, joten jouduttiin turvautumaan siirtonurmeen. Nurmikosta tuli näin melko kallis, mutta on se myös hieno.

Hyöki sanoo olotilan olevan tässä vaiheessa sekava, vaikka mies itse asiassa vaikuttaa melko rauhalliselta. Rauhallisena pysymistä auttaa se, että ennakkolippujen myynti on hyvässä vauhdissa.

–Verkkokaupassa on myyty melko tarkkaan samat määrät kuin kahtena edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana. Maanantai näyttää myyneen jonkin verran paremmin kuin muut päivät. Paikallisista lipunmyyntipisteistä oikeastaan vain Onkkaalassa tuntuu kauppa olevan hiljaista. Olisiko niin, että pälkäneläiset eivät ole vielä löytäneet uutta lipunmyyntipistettä R-Kioskilta, Hyöki tuumii.

Viimeinen viikko on perinteisesti ollut ratkaiseva ennakkomyynnin kannalta.

Kirkastusjuhlat otti täksi kesäksi ensimmäisenä festivaalina käyttöön Hilu-rannekkeen, joka tuo tapahtuma-alueella asiointiin nopeutta ja turvallisuutta. Rannekkeelle voi ladata etukäteen käyttörahaa, kunhan lataa ensin mobiilisovelluksen Android-puhelimelleen tai iPhonelleen. Maksaminen rannekkeella sujuu esimerkiksi lippuluukulla ja anniskelualueilla ilman PIN-koodeja lähimaksun tapaan. Rannekkeen voi noutaa Subway-ravintoloista Aapiskukosta tai Tampereelta Rautatienkadulta ja Näsilinnankadulta sekä Luopioisten Liekistä. Rannekkeita ja latausapua saa myös Honkalan edustalla olevalta Hilu-kojulta.

Mobiililaitteiden tehokäyttäjiä ilahduttanee myös juuri juhlien alla valmistunut tapahtuman oma mobiiliapplikaatio, jonka lataamalla saa tuoreimman informaation laitteensa näytölle helpottamaan festarointia ja siihen valmistautumista.

Hyöki kertoo, ettei ole stressannut vielä seuraamalla säätiedotuksia, mutta jos Matti Huutosen maanantai-iltaisiin povauksiin on uskomista, väistyy matalapaine viikonlopuksi pohjoiseen ja aurinko lämmittää festarisään parinkymmenen asteen paremmalle puolelle.

Tilannekuva tiistaiaamuna. Aitojen pystytystä riittää vielä, mutta nurmikko on Pälkäneen siistein - ei ainuttakaan voikukkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?