Luonnonkasvit ovat osa suomalaista identiteettiä

Kasvi-iltapäivä aloitti museokesän. Yrjö Ranta tutkii Pia Bergin löytämiä kasveja ja Vesa Mellavuo seuraa taustalla.

 

Suomalaiset syntyvät, kasvavat ja vanhenevat lähellä luontoa. Jopa suurimmat kaupunkimme ovat lähikosketuksessa luontoon aivan toisella tavoin kuin monet Euroopan metropolit. Metsien,

Kasvi-iltapäivän teemana olivat vanhat kasviot. Kuvassa niittyleinikki vuodelta 1965.

niittyjen, rantojen ja ojanpientareiden kasvit ovat tuttu näky jokaiselle, mutta niiden joukosta löytyy aina tuntemattomia.

Suomalaiset ovat myös kiinnostuneita luonnostaan ja haluavat tietää siitä lisää. Pälkäne-Seuran Suomi sata vuotta -kesätapahtumasarja avattiin eilen viettämällä kasvi-iltapäivää Myttäälän koululla. Jokaisella oli mahdollisuus tuoda luonnonkasveja tunnistettavaksi ja saada tietoa niiden kasvupaikoista, levinneisyydestä ja mahdollisista käyttötarkoituksista.

Sata kasvia Salinmäessä -tapahtumassa keskusteltiin myös kasvioista ja kasvien keräämisestä niitä varten – rakastetusta tai inhotusta ikiaikaisesta koulutehtävästä, josta innokkaimmille saattoi jäädä elinikäinen harrastus. Kasvioita ja kasviomuistoja omalta kouluajalta sai tuoda nähtäväksi siinä missä eläviäkin kasveja.

 

Museot ovat auki heinäkuussa

Myttäälän museotiloissa on rauhallinen tunnelma ja aikaa syventyä tutkimaan Pälkäneen menneisyyttä.

Pälkäne-Seuran Tuulimyllymuseo on avoinna heinäkuussa torstaisin ja perjantaisin kello 12–15 ja Myttäälän museotilat tiistaisin ja keskiviikkoisin samaan kellonaikaan.

Tuulimyllyssä on nähtävänä vanhaa pälkäneläistä maanviljelysesineistöä kolmessa kerroksessa. Myllyrakennus on toinen Ristiänmäellä aikanaan sijainneista Aholinin myllyistä, joten se on itsessäänkin olennainen osa Onkkaalan viljanviljelyhistoriaa.

Myttäälän museotiloissa puolestaan on Pälkäne-Seuran omistaman peruskokoelman ohessa esineitä Heikki S. Heikkilän seuralle ja Pälkäneen kunnalle lahjoittamasta esinekokoelmasta ja lisäksi erityisen runsaasti Pälkäneen kansakouluhistoriaan liittyvää esineistöä.

Myttäälän museokesän päättää Sata esinettä Salinmäessä -tapahtuma Pälkäne-viikon keskiviikkona 26. heinäkuuta. Ohjelmallisessa museopäivässä tutustutaan suomalaiseen arkeen ja juhlaan museon esinekokoelmien kautta.

Museo ei kuitenkaan niiltä sijoiltaan käy syyslepoon, sillä sunnuntaina 13. elokuuta kello 13 Salinmäen ulkomuseolla esitetään Paula Syväsalmen käsikirjoittama kuvaelma Muistoja ja mustikkapiirakkaa, joka kertoo Salinmäen viimeisen emännän Olga Alkmanin tarinan – ja samalla Suomen itsenäisyydenkin tarinaa monilta vuosikymmeniltä.

Olgaa esittää Merja Vaittinen.