Kalamakkaroita tuotteistamaan

Otettakoon järviemme ns. roskakalatkin monin tavoin mukaan lähiruuan aiheelliseen kunnianpalautukseen! Eikä vain ruodottomina, niukkoina fileinä, vaan kaikkineen, ruotoineen, evineen, pyrstöineen, suomuineenkin, vain sisälmykset poistaen. Perinteisissä kala- ja patakukoissahan se jo vanhastaan on oivallisesti onnistunut. Samalla siinä hoituu haurastuvan väen luukadon torjunta, niin etteivät ihan pienistä kupsahduksista enää ranteet murtuisi, reisiluutkaan katkeilisi. Ja lapsukaisille rakentuisi luja luusto pienestä pitäen.

Hyvin haudutetusta, hienoksi jauhetusta kalamassasta sopii helposti hyödynnettäviä, monensorttisia kalapihvejä, kalamakkaroitakin valmistaa. Erinomaista olisi, jos lähifirmamme Sahalahden Saarioinen osaavine äiteineen jo kohtsillään rupeaisi kivasti maustettuja fisunakkejakin tuottamaan. Yksi yritys Kuopiossa on niitä lohesta juuston kera jo tovin tehtaillut.  Ja ne onkin makoisiksi kelpo eväiksi maistettuna.

Mikko Kiio