Vintiltä löytynyt mantteli herättää muistoja

Esa Liehu ja Tanja Vuorinen.

Vehkajärven Teatteri on työstänyt tälle kesälle Janne Salmisen sovittamana ja ohjaamana kantaesityksen Tuija Pitkäsen kirjoittamasta Manttelista. Toivottaessaan vieraat tervetulleeksi näytelmää katsomaan Esko Lahtinen pohti ohjaajan roolin muuttumista vuosien aikana. Aiemmin ohjaaja saattoi kädestä pitäen viedä näyttelijää lavalla tilanteesta toiseen päästäkseen haluamaansa lopputulokseen. Tänä päivänä näyttelijän työ on löytää oma roolinsa niiden vinkkien avulla, mitä ohjaaja hänelle heittää. Usein lopputulos on onnistunut, kun näyttelijä pääsee syvemmälle sisälle roolihahmoonsa.

Vehkajärvellä Touhulan lavalla nähtiin jälleen herkullisia suorituksia. Tanja Vuorisen esittämä uusi kyläkauppias Sirkka Koistinen hehkuu niin kiukkua kuin kujeilevaa rakkautta kyörätessään Lada-mies Pena Koposta (Esa Liehu) ympäri näyttämöä. Esa Liehun roolisuoritus on myös erittäin luonteva, tomera ja ilmeikäs. Satu Puntalan esittämä Elisabeth Hedberg sukeltaa todella arvonsa tuntevasta ruustinnasta jopa himokkaaksi rakastajattareksi.

Näytelmän musiikki on Kusti Vuorisen säveltämää ja sovittamaa. Persoonallisista ratkaisuista on mainittavat ladojen äänet, jotka Kusti Vuorinen tuotti kekseliäästi vanhalla polkupyörän raadolla. Kannel ja klarinetti soivat Tanja Vuorisen käsissä. Elävä musiikki tuo oman pikantin lisänsä aina teatteriesitykseen.

Teatteriryhmä oli saanut uuden valaistusmiehen Joakim Paturin. Hauskana yksityiskohtana oli sininen valaistus, joka vei kohtauksia vuosikymmenien taakse muistoihin.

Tarina sinällään on arvattavissa olevaa, pienen kyläyhteisön murheita, stereotyyppisiä henkilöitä, muistoja vuosien takaa, rakkautta ja kipinöintiä. Kerroksista löytyy kuitenkin arvojen haastamista ja kritiikkiä politiikkaa ja valtarakenteita kohtaan. Vaikka Sirkka Koistinen toteaakin, ettei Konkelon kylällä mikään ole muuttunut 23 vuoteen, paljon on kuitenkin muuttunut ja ihmiset kasvaneet. Vintiltä löytynyt mantteli avaa Koistisen suvun arkaa historiaa. Ruustinnan ja kunnanjohtajan kähmintä karahtaa onneksi kiville ja rakkaus saa palkkansa.

Pienillä yksityiskohdilla ja hyvällä näyttelijäntyöllä toteutettu mainio esitys hersytti yleisöstä monta naurunremahdusta. Sisätiloissa nuorisoseurantalolla eivät Suomen kesän vaihtelevat kelitkään häiritse teatterinautintoa.

Outi Pettersson

Manttelin näytökset Touhulassa, Mattilantie 150, Vehkajärvi: pe 14.7. kello 19, su 16.7. klo 18, pe 25.8. klo 22 (Touhulan yö klo 20 alkaen) ja su 27.8. klo 13.

Merja Järvinen, Paula Erkkilä, Esa Liehu ja Arto Erkkilä.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?