Rajalan metsäpäivässä puhutaan Laipanmaan ihmisistä

Laipanmaan Rajalan kämpällä järjestetään perinnepäivä lauantaina 29. heinäkuuta. Teemana on ”Sata vuotta elämää Laipanmaassa”. Tapahtumassa kerrotaan Laipanmaan asutuksesta ja asukkaista sadan viime vuoden aikana. Laajan Laipanmaan alueella oli runsaat sata vuotta sitten tiettömien taipaleiden takana noin 20 ”savua” – lähinnä torppia eli vuokraviljelmiä ja maattomia asuintaloja. Nyt Laipanmaassa ei ole vakinaista asutusta, kesämökkejä sitäkin enemmän.

Laipanmaan kupeessa syntynyt ja Rajalan metsäkämpällä 1950-luvulla emäntänä toiminut satavuotias Aino Aho on luvannut tulla kertomaan, millaista oli kämppäemännän työ ja millaisia olivat kämpän asukit. Teivaan torpassa 1960-luvun alkuun asti asuneen Lintusen perheen tyttäret muistelevat, millaista oli elämä Laipanmaassa tiettömän taipaleen takana.

Laipanmaan asutuksen kehityksestä kertoo Kuhmalahdella syntynyt ja Laipanmaassakin työskennellyt metsänhoitaja Timo Kivimaa. Alueen asukkaita muistelee Laipanmaassa syntynyt ja siellä työuransa metsurina tehnyt Timo Nieminen. Metsän musiikkia esittää Pirkka-Hämeen Jätkäperinne -ryhmä.

Makkaravalkeat sytytetään kello 12 ja perinnejuhla alkaa kello 13. Iltapäiväkahvien jälkeen on mahdollista käydä tutustumassa entiseen Teivaan torppaan. ”Laipanmaa”-opasteet Sahalahden Moltsiasta Tampere–Kuhmoinen tieltä  ja Luopioisten Haltialta. Maanteiltä kämpälle on noin 10 kilometriä.

Markku Rauhalahti

Rajalan kämppä.