Akvarelleja Kuvataiteen päivän kunniaksi

Iloiset taiteilijat ja valmiit tai lähes valmiit työt. Vasemmalta Anja Tyrväinen, Merja Antila, Tuula Lehtilä, Kirsti Hartman ja Maija Koivula.

Vanhat rakennukset olivat aiheena, kun viisi naista kokoontui Vähä-Kyörin pirtin pihapiiriin maalaamaan akvarelleja. Aurinko paistoi kukkameren keskelle, jonne kukin sai oman tilansa taiteen tekemiseen.

Vähä-Kyörin pirtin omistaja, kansatieteilijä ja akvarellitaiteilija Anja Tyrväinen halusi tapahtumallaan juhlistaa Suomen Kuvataiteen päivää, jota vietetään Helene Schjerfbeckin syntymänpäivänä 10.7.

– Suomen Akvarelliyhdistys on järjestänyt maalaustapahtumia tänä päivänä jo kuuden vuoden ajan. Tänä vuonna Sisäministeriö antoi päivälle liputussuosituksen. Tähän asti vain yhdellä naistaiteilijalla – Minna Canthilla – on ollut liputuspäivä. Olen iloinen, että nyt voimme liputtaa myös kuvataiteen ja Schjerfbeckin kunniaksi, Tyrväinen sanoi.

Töitänsä Vähä-Kyörin pirtin naapuriin, Galleria Virpi & Orbin näyttelyyn tuoneet taiteilijat Maija Koivula ja Merja Antila tulivat samalla osallistumaan maalauspäivään.

– Ominta alaani on kyllä frescon siirtäminen kankaalle, lisäksi teen öljy-, pastelli- ja temperatöitä, hämeenlinnalainen Koivula kertoi.

Antila on puolestaan keraamikko, mutta upeasti naisilta onnistui myös akvarellin maalaaminen.

Vuolijokelainen Kirsti Hartman kertoi maalanneensa vesiväreillä viimeksi kouluaikanaan. Pensseli on kuitenkin tuttu väline, sillä hän on harrastanut ikoninmaalausta kansalaisopiston ryhmässä.

– Valitsin aiheekseni nyt ladon, koska ajattelin sen maalaamisen olevan helppoa.

Tuula Lehtilä tuli tapahtumaan tarkoituksenaan maalata naapurissa sijaitseva kotitalonsa.

– Innostuin tapahtuman ajatuksesta ja päätin tulla mukaan, hän kertoi.

Lehtilällä on aikaisempaa kokemusta vesivärien käytöstä opiskeluajoilta sekä työssään eskarilaisten parissa.

– Tykkään tehdä akvarelleja. Tästä tapahtumasta olen saanut innostusta maalata lisää.

Tyrväinen maalasi itsekin akvarellin pirtistään. Lisäksi hän ehti kierrellä osallistujien luona vastailemassa kysymyksiin. Eniten maalareita tuntui askarruttavan se, miten akvarellia kuuluisi maalata.

– Akvarelli sallii paljon, nykyisin ei ole tiukkoja sääntöjä. Osa maalaa hyvin märällä pensselillä märälle paperille, mutta tätä voi tehdä kuivemmallakin tekniikalla, Tyrväinen kertoi.

Vähä-Kyörin tunnelmallinen maalaustuokio oli yksi eri puolilla Suomea järjestetyistä tapahtumista, joita oli yli 30 paikkakunnalla.

– Tämä oli nyt ensimmäinen maalaustapahtuma Vähä-Kyörissä. Mahdollisesti teen tästä perinteen, jos ihmiset innostuisivat tulemaan mukaan, Tyrväinen aprikoi.

Anja Tyrväinen järjesti Vähä-Kyörissä maalaustapahtuman Suomen Kuvataiteen päivänä 10.7.