Kalle Pitkälahden kaksisataa kuvaa

Kalle Pitkälahti oli Sappeen monitoimimies, joka yksi intohimo oli valokuvaus. Oikealla Tauno Nieminen.

Sappeen koululla ei ole ensi lauantaina toria, kahvilaa ja kirjastoa, sillä on perinteisen kesänäyttelyn aika. Tänä vuonna on esillä 200 Kalle Pitkälahden valokuvaa. Kalle Pitkälahti (1912–1996) oli Sappeen Arajärven rannalla asunut monitoimimies, joka korjasi kellot, toimi kirjurina, maalarina ja posteljoonina, mutta parhaiten hän on jäänyt mieliin valokuvaajana, joka dokumentoi sekä koti- että naapurikylien tapahtumia. Innokas valokuvaaja ehti ottaa tuhansia kuvia ja monet näkivät ja vielä useammat tiesivät, että Pitkälahden pöydällä oli korkea laatikkopino.

– Papan kuoleman jälkeen laatikot olivat poissa. Kukaan ei tiedä, oliko pappa lahjoittanut ne jollekulle, sillä niin hän usein teki. Mysteeri on, missä ne laatikot ovat, pohti Kalle Pitkälahden tyttären tytär Taina Penttilä Sappeen Sanomien numerossa 2/2015.

Sitten tuli kevät 2016. Pauli Hietamäki ryhtyi Tuusulassa siivoamaan varastoaan. Paulin veli Taisto Hietamäki kirjoitti Sappeen Sanomissa 2/2016:”Silloin käsiin osui ajan patinoima pahvilaatikko, jonka sisällä oli pieniä laatikoita, joissa oli siististi ladottuja mustia lasilevyjä.”

Pauli Hietamäki osti 1989 Sappeesta talon, jossa oli asunut Kalle Pitkälahden sisar, Amanda Pitkälahti. Pauli myi talon 11 vuotta myöhemmin, mutta oli lastannut muuttokuormaan muun muassa ulkovaraston yläkerrasta pahvilaatikon. 16 vuotta myöhemmin hän avasi laatikon ja löysi 200 lasi- ja filminegatiivia, pääosin 1920-1930-luvuilta.

Sappeen ja Ohvenon kyläyhdistys teetti negatiiveista kuvat, jotka ovat nähtävillä Sappeen koululla la-su 22.–23. heinäkuuta kello 12–18. Sunnuntaina saa kahvia kello 13–16 ruuttahuoneella, jonne Sappeen diakoniapiiri pystyttää kesän ainoan Ruuttakahveen.

Päivi Heinonen