Pälkäne-Seura herättelee muistoja sanoin ja sävelin

Pälkäne-Seura herättelee kesällä muistoja itsenäisen Suomen vuosikymmeniltä. Kotiseutuiltamissa Vilpolassa viihdytään sanojen ja sävelien siivin heinäkuussa, Suomen historiaa peilataan Alkmanin perheen tarinan kautta elokuussa Salinmäen ulkomuseoalueella.

Kotiseutuyhdistyksen molemmissa kesätapahtumissa toisensa löytävät pälkäneläiset ja koko maata koskettavat tapahtumat sadan vuoden ajalta. Yleisön eteen puhe- ja laulurooleihin hyppäävät tuttuun tapaan paikalliset teatteriharrastajat ja muusikot sekä Pälkäne-Seuran omakin väki.

Alkmanin perhe muistetaan Salinmäen talon isäntäperheenä 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä 1960-luvulle saakka. Isän, äidin ja kolmen pojan kodista tuli traagisten sotavuosien jälkeen kahden lesken talo, kun Salinmäkeen jäivät vain emäntä Olga Alkman ja hänen poikansa leskeksi jäänyt miniä, Myttäälän koulun opettaja Aune Alkman.

Olga Alkmania Pälkäne-Seuran ”Muistoja ja mustikkapiirakkaa” -kuvaelmassa esittää Merja Vaittinen.

– Olga Alkmanista välittyy hyvin vaatimattoman ihmisen kuva kuulemieni muistojen perusteella, Merja Vaittinen pohtii.

Kuvaelmassa kerrotaan pieniä palasia Olga Alkmanin elämästä, mutta suoranainen perhehistoria kuvaelma ei ole. Olga-emännän muistoihin limittyy myös musiikkia ja lauluja.

Kuvaelman käsikirjoittanut Pälkäne-Seuran sihteeri Paula Syväsalmi huomasi Alkmanin perheen tarinassa koskettavia yhtymäkohtia Suomen itsenäisyyden vuosikymmenten tapahtumiin ja sai näin paikalliseen aiheeseen laajempaa ulottuvuutta.

Pälkäneseuralaiset toivovat, että kuvaelma saa pälkäneläiset muistelemaan sekä Alkmaneita että Salinmäen talon vaiheita. Salinmäen päärakennuksessa jatkuu edelleen peruskorjaus, mutta ”Muistoja ja mustikkapiirakkaa” -kuvaelmalle etsitään sopiva esityspaikka museon pihapiiristä.

– 1970-luvulta saakka kotiseutumuseona toimineessa päärakennuksessa on ennen museovuosia asunut useita vuokralaisperheitä. Heidänkin muistonsa Salinmäen vuosista ovat hyvin tervetulleita, Pälkäne-Seuran puheenjohtaja Anna-Mari Henriksson-Helmikkala sanoo.

Pieni polku suomalaisuuteen -kotiseutuiltamat Vilpolassa lauantaina 22. heinäkuuta musiikin ja suomalaisten kirjailijoiden ja runoilijoiden tekstien parissa. Illan lopuksi on luvassa tunti tanssia.

Muistoja ja mustikkapiirakkaa -kuvaelma Salinmäen ulkomuseoalueella Myttäälän entisen koulun naapurissa sunnuntaina 13. elokuuta kello 13.

Merja Vaittinen emännöi Salinmäen ulkomuseon pihapiiriä Olga Alkmanin hahmossa elokuussa Muistoja ja mustikkapiirakkaa -kuvaelmassa. Kuva: Totte Lehtinen