Sata esinettä ja enemmänkin Salinmäessä

Myttäälän museotiloissa ei pidetä kiirettä, vaan aikaa on istuutua vaikka lukemaan ja juttelmaan. Esimerkkiä näyttämässä Matti Simola ja Vesa Mellavuo

Pälkäne-viikkoon kuuluu Pälkäne-Seuran museopäivä Salinmäen kotiseutumuseolla ja Myttäälän entisellä koululla. Museopäivä on maksuton, ja sitä vietetään keskiviikkona 26. heinäkuuta kello 12–15 Myttäälän entisellä koululla osoitteessa Myttääläntie 176.

Sata esinettä Salinmäessä -teeman ympärille rakennettu museopäivänä pääsee tutustumaan Pälkäne-Seuran omistamaan talonpoikaisesinekokoelmaan ja lisäksi voi kierrellä parhaillaan peruskorjattavana olevan Salinmäen talomuseon pihapiirissä.

Pälkäne-Seuran museokokoelman kerääminen aloitettiin 1930-luvulla maisteri Runo Uotilan toimesta. Kokoelma on merkkinä yli 80 vuotta kestäneestä uutterasta vapaaehtoistyöstä, jonka tuloksena Pälkäneen historian kerroksia on saatu talteen.

Näyttelyn erikoisuutena on viime vuosina nopeasti karttunut kansakouluesineiden kokoelma, joka on kotiutunut hyvin vanhoihin koulutiloihin, ja jonka ääressä heräävät helposti kaukaisetkin koulumuistot.

Museopäivänä on luvassa myös maistiaisia tulossa olevasta Muistoja ja mustikkapiirakkaa -kuvaelmasta, joka kertoo Salinmäen talon emännän Olga Alkmanin elämästä. Paula Syväsalmen käsikirjoittama kuvaelma nähdään elokuussa Olga Alkmanin oikeassa kotipiirissä. Makupaloja esittävät Merja Vaittinen ja Eero-Pekka Lindfors.