Jaakon sijaan katseet Toimiin

Kesä on edennyt vaivihkaa siihen pisteeseen, että Jaakon nimipäivä on jo takana. Perinteisesti Jaakon on sanottu heittävän kylmän kiven veteen eli kääntävän järvivesien lämpötilat laskuun.

Suomen ympäristökeskus on selvitellyt, kylmentääkö Jaakko todellakin tehokkaimmin suomalaiset järvet. Selvityksessä poimittiin jokaiselta kesältä se päivä, jolloin veden lämpötila laski kyseisenä kesänä eniten edellispäivään verrattuna. Mukaan kelpuutettiin mittaushavainnot toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Selvityksen mukaan kesän suurin vesien lämpötilan lasku ei osunut useimmin Jaakon päivälle, vaan syylliseksi paljastui 6. elokuuta nimipäiväänsä viettävä Toimi. Jaakko jäi vertailussa samoille sijoille kuin suomalaisyleisurheilijat MM-kisoissa eli kahdenkymmenen nurkille – eikä saanut nimiinsä tutkimuksessa yhdenkään havaintopaikan yksittäistä suurinta lämpötilan pudotusta.

Vanha kansa oli kuitenkin oikeilla jäljillä. 1750-luvulla tehdyssä kalenteriuudistuksessa Jaakon – silloisen Jaakobin – nimipäivää siirrettiin vuoden lyhentämisen yhteydessä niin, että vanhan kalenterin elokuun viidennestä päivästä tulikin uudessa kalenterissa heinäkuun 25. päivä. Jaakon taakaksi jäi kantaa yhä vesien kylmentäjän epäkiitollista viittaa harteillaan, mutta uimarit voivat lohduttautua sillä, että uimakausi voi siis jatkua nykyisestä heikentymättä vielä jonkin aikaa.

Tämänhetkisillä vesien lämpötiloilla harva kaipaa samanlaista lämpötilan sukellusta kuin Koitereella vuonna 1988. Tuolloin pudotusta järviveden lämpötilalle kertyi yhdessä päivässä yli 11 astetta – mutta lähtölukemakin oli tälle kesälle utopistinen 27,5 astetta.