Sillan täydeltä väkeä aamuyhdeksältä

Silta täyttyi aamuyhdeksän aikaan.
Sastamalalainen Seppo Mustalahti sai unikeonpäivän aamuherätyksen Kuohijoella.

Mauri Kunnaksen lastenkirjojen suosikkihahmo, unissaan kävelevä Herra Hakkarainen on saanut oman talon Sastamalaan. Paikkakunnalla asustava Seppo Mustalahti sonnustautui lauantaina unimyssyyn, mutta makeat unet katkesivat silti aamuvarhaisella märkään herätykseen.

Mustalahti molskautettiin Kuohijärvestä kohti Kukkiaa virtaavaan Kuohijokeen. Toimitusta seurasi pari sataa sillalle kokoontunutta kyläläistä ja seudun kesäasukasta.

Mustalahti on ollut toistakymmentä vuotta Kuohijoen kesäasukas. Vireä eläkeläinen on kesäasuntoa kunnostaessaan kirkastanut samalla kylän ilmettä. Tällaisia aktiivisia ja sosiaalisia kesäasukkaita 32. kertaa järjestetyn unikeon aamun juontaja Markku Kulomaa kiitteli kylän meiningin ylläpitämisestä.

Kuohijoella on kuutisenkymmentä vakituista asukasta. Kesäaikaan väkiluku moninkertaistuu, ja tämä näkyy unikeon aamussa. Kulomaakin päivitteli sillan täyttänyttä väen paljoutta: mistä kaikki kömpivätkin esiin aamuyhdeksäksi.

 

Ei tullut mökkiläinen, vaan kuohijokelainen

Kuohijoen sillalla pistettiin tanssiksi Merja Mattilan haitarin tahtiin. Veparin kahveilla musisoi Trio Aestas.

Unikeon aamussa saa kasteen joka toinen vuosi kyläläinen ja joka toinen vuosi kesäasukas. Hieman unikekoa hellävaraisemmin muistettiin kahdeksankympin merkkipaalun saavuttanutta Martti Jokista. Tilaisuudessa kukitettu kylän hyvä henki pitää kesäisin huolta kukista ja talvisin hiihtoladuista.

Perinteikkään unikeon aamun järjestelyitä koordinoinut Sinikka Peura on viehättynyt uuden kotikylänsä yhteisöllisyydestä.

– On kiva suunnitella ja puuhata yhteisiä juttuja. Kauppaankaan ei ajeta yksikseen, vaan naapureilta kysytään, tarvitsevatko he jotakin vai haluavatko kenties lähteä mukaan Luopioisiin, Hauholle tai Lammille.

Peura ei tiennyt Kuohijoesta mitään, kun hän kaksi ja puoli vuotta sitten haeskeli kesäasuntoa.

– Kukkian nyt juuri tunsin. Mutta aloin tutkia kylän historiaa ja nykypäivää. Kun löysin talviasuttavan talon, mietin pari tuntia, ja päätinkin sitten pistää Hämeenlinnan taloni myyntiin.

Hallintojohtaja Tuomas Hirvonen toi unikeon aamuun kunnan tervehdyksen. Hän toivoi kyläläisiltä uusia ideoita kumppanuuteen ja yhteistyöhön. Lisäksi esiteltiin valokuitua, joka ulotetaan Pälkäneen joka kylään.

Kuohijoella tuntee vahvasti vuodeaikojen vaihtelun.

– Vilkkaan kesän jälkeen on ihana vetäytyä syksyllä takkatulen äärelle, Peura sanoo.

Kesäksi kukoistukseen heräävässä kylässä on esimerkiksi kolme kesäkahvilaa ja Aslak & The Eskimos -klubi, jossa vietetään lauantaina Kuohijoen kesän huipennuksiin kuuluvaa August rockia. Kello 18 alkavan hyväntekeväisyysfestarin kahdella sisälavalla esiintyy illan aikana kahdeksan bändiä.

Kesäkausi kruunataan lauantaina 26.8. vietettävillä venetsialaisilla. Silloin Aslak Christiansson kiertelee soittelemassa kaikissa kolmessa kahvilassa. Lisäksi ohjelmassa on muun muassa metsäkirkko ja Veparilla tarjottava keittolounas. Illan hämärtyessä sytytetään tulet Kuohijoen satamaan.

Sastamalalainen Seppo Mustalahti sai unikeonpäivän aamuherätyksen Kuohijoella.