Väkeä riitti pöytien molemmilla puolilla

rautajärven markkinat
Markkinaväen seassa kulkenut pelle puhalsi ja muovaili ilmapalloista monenlaisia hahmoja.

Heinäkuun viimeinen viikonloppu oli kesän vilkkain Sydän-Hämeessä. Tapahtumarunsauden keskellä Rautajärven markkinat vetivät edellisvuosia enemmän myyjiä ja monen kävijän mielestä enemmän markkinakansaa kuin miesmuistiin.

Kuutisenkymmentä myyjää kauppasi monenlaisia käsitöitä, leluja, hunajaa, lättyjä ja muita paikallisia, ajankohtaisia herkkuja. Lisäksi löytöjä pääsi tekemään kirpparipöytien äärellä. Monipuolinen tarjonta takaa sen, että sekä markkinaväki- että myyjät palaavat paikalle myös tulevina vuosina.


Uudet asukkaat ovat kylille tärkeitä. Kyläyhdistys muisti vauvoja kylpypyyhesetillä. Kuvassa Jaakko ja Anna-Maria Ahola kolmeviikkoisen tyttövauvansa kanssa sekä Laineen Tuomas perheineen: Vaimo Emmi, tytär Jenny ja Nuutti-vauva. Kolmas koulualueelle syntynyt vauva, Mauri Rautio oli matkoilla.

Markkinakojut tarjoavat syyn lähteä liikkeelle, mutta monelle kävijälle ostoksia tärkeimpiä ovat markkinavilinä ja vastaan tulevat tutut: perinteikkäässä tapahtumassa tapaa mökkiläisiä, muualle muuttaneita ja muita tuttuja jopa vuosikymmenten takaa.

Seuraavat sukupolvet saavat markkinakasteensa jo varhain, sillä pikkuväelle on järjestetty omaa ohjelmaa, kuten paloauto ja pomppulinna. Tänä vuonna lapsia ilahdutti myös markkinakansan seassa kulkenut pelle, joka puhalsi ja muotoili ilmapalloista monenlaisia hahmoja. Markkinatunnelman seassa soivat Arvo Mäkisen haitari ja Markku Tuomisen moottorisaha.

Rautajärven kyläyhdistys muisti markkinoiden yhteydessä uusia kyläläisiä. Viime vuonna syntyneistä kolmesta vauvasta paikalle saatiin kaksi.

 

Esittelyssä sahtiperinne

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi rautajärveläinen sahtiperinne näkyi markkinoilla tavallista vahvemmin. Sahtikisan lisäksi kävijöille esiteltiin sahdin valmistusta sekä siinä käytettäviä aineksia ja välineitä.

Aamuyöstä imellytettyä vierrettä keiteltiin markkinoilla ja maistatettiin kävijöille. Aiheesta kiinnostuneet saivat vinkkejä valmistukseen ja maistiaisia keitoksista.

Pitäjän sahtimestariksi ja lauantain SM-kisaedustajaksi kruunattiin Raimo Hietala. Nuorempaa tekijäkaartia edustava Hietala oli mukana toista kertaa.

Tuomaristo manasi tehtävänsä vaikeutta, sillä sahdin valmistus on paljon helpompaa kuin toinen toistaan parempien juomien laittaminen paremmuusjärjestykseen.

 

Vilkas kesä jatkuu

Sahtivierrettä keitelleet mestarit esittelivät perinnejuoman valmistusta.

Rautajärven kesä on Suomi 100 -juhlavuoden vuoksi poikkeuksellisen tapahtumantäyteinen. Matkan varrella tapahtumarunsaus on vielä kasvanut suunnitellusta. Uusia tapahtumia ovat esimerkiksi lauantaina 19.8. järjestettävä Kimppakisa ja 16.9. Rautahovissa jyrähtävä Rautajärvi rock.

Lauantaina 19.8. kello 14–16 koululla käytävässä leikkimielisessä kimppakisassa on kymmenen erilaista rastia, joissa joukkueet pääsevät testaamaan liikunnallista, taidollista ja tiedollista osaamistaan. Perhe-, työpaikka- ja kaveriporukoiden ihannekoko on 3–5 henkeä.

Syyskuisessa Rautajärvi rockissa esiintyy viisi bändiä. Pääesiintyjiä ovat ruususen unestaan herännyt takavuosikymmenien punkpumppu Suurkaupungin haitat sekä samaa aikakautta ja musiikkityyliä edustava Irtopää. Lisäksi Rautahovissa nähdään Houserockin Fenders, Romantiikan Rälläkkä ja Eesaun Kädet. Pari viikkoa myöhemmin sahtiseura isännöi Rautahovissa Sinitaivaan kymmenvuotisjuhlatansseja.