Mansikkasato: Koulujen alku vie maalta ostajat

Viileys takaa tasaisen mutta niukahkon sadon

Marjapuntarissa pääsato on kypsynyt tavallista myöhemmin. – Emme aikaista marjojen kypsymistä harsoilla, koska harson alla viihtyvät myös tuhohyönteiset, kemiallisten torjunta-aineiden sijaan biologisiin menetelmiin luottava Petri Saloniemi perustelee.

Paikalliset mansikanviljelijät arvioivat mansikan satokautta varovaisen myönteisesti hyytävän alkukesän jälkeen. Hitaan alun jälkeen marjaa on saatu tasaisesti myyntiin ja hinta on pysynyt vakaana. Niitty-Seppälän ja Suttisen tiloilla pääsatoa on korjattu jo hyvän aikaa, mutta poimittavaa riittää vielä pariksi viikoksi, ellei säässä tule rajuja muutoksia. Joillain tiloilla satoa piisaa elokuun loppuun. Esimerkiksi Kuhmalahtelaisella Marjapuntarin tilalla kautta ei ole pyritty aikaistamaan harson avulla, joten sato kypsyy Petri Saloniemen mukaan hieman myöhemmin.

– Viime vuonna mansikkasato oli viikon aikaisessa keskimääräiseen nähden ja tänä vuonna kaksi viikkoa myöhäisemmässä kuin viime vuonna, Marjapuntarin isäntä Petri Saloniemi vertaa.

Saloniemen mukaan alussa kärsittiin niin kylmästä, kuivasta kuin sateestakin, vaikka tilanne on sittemmin tasaantunut. Viileä kesä on kypsyttänyt marjaa tasaiseen tahtiin, ja sekä poiminta että myynti on sujunut ilman että marjat mätänevät käsiin. Paikoin mansikasta on ollut jopa pientä pulaa. Nyt jännitetään loppusadon kypsymistä.

– Erikoinen kesä, jälleen kerran. Vaikea alkukesä viivästytti satoa, ja se taas aiheuttaa riskin loppukauteen. Saa nähdä, ehtivätkö koulut alkaa ennen kuin loputkin kypsyvät, Niitty-Seppälän Jukka Kittilä pohtii.

Samaa miettii myös Suttisen tilan Simo Laakso. Koulujen alku kun tyhjentää tehokkaasti maaseudun ja tilamyynti hiljenee. Samaan aikaan kypsyy Itä-Suomen marjantuottajien pääsato.

Tähän asti hintakin on pysynyt suhteellisen vakaana, eikä viime vuoden hurjimpia ”mansikkakriisin” 50–60 euron laatikkohintoja ole nähty edes kaupunkitoreilla. Lähes tila kuin tila myy viiden kilon laatikkoa 35 euron hintaan eli 7 euroa kilo.

– Markkinat määräävät hinnan. Tällä alalla markkinatalouden kysynnän ja tarjonnan laki toimii, kun ostajia ja myyjiä on paljon, ja tuotekin menee parissa päivässä pilalle, Simo Laakso hymähtää.

Itsepoimintaa niukasti, avomaan vadelma kypsyy

Viime vuosien tapaan Polka on Suomen suosituin lajike. Makea ja sopivan tummanpunainen marjaa suositaan syömä-, hillo- ja pakastemarjana.  Monella viljelijällä on tosin vielä myöhäislajikkeitakin tulossa.

Niitty-Seppälän tilalla itsepoimintaa päättyi sunnuntaina ja muualla mahdollisuutta on tarjottu päivän tilanteen mukaan.

– Itsepoimintaa ei uskalla luvata, kun välillä on myyty ei ootakin. Ei mansikkaa kuitenkaan mitenkään ylenpalttisesti ole tarjolla, Marjapuntarin Saloniemi arvioi.

Suttisen tilalla on myyty kasvatustunneleissa viljeltyä vadelmaa heinäkuun puolivälistä saakka.

– Aromikkaan avomaan vadelman korjuu on alkamassa. Sesongit ovat mukavasti peräkkäin, ja tilapuodille vadelmalla on iso merkitys, Laakso toteaa.

Koulujen alkamisen ja suonenjokelaisten lisäksi marjanviljelijät pelkäävät enää vain sitä, että taivas putoaa niskaan.

– Hirmumyrsky, raekuurot ja sateet voivat vielä pilata loppusadon, Simo Laakso naurahtaa mansikanviljelijöiden vitsauksia, joista kahta jälkimmäistä on koettu tänä kautena.

 

 

Sadonkorjuutuotteet kiertävät myös Facebookissa

Sadonkorjuuaika näkyy myös sosiaalisen median kanavissa. Esimerkiksi Facebookissa ostetaan, vaihdetaan ja myydään ahkerasti metsien ja kotipuutarhojen antimia. Kangasalan sadonkorjuu -nimisessä ryhmässä saa myydä, ostaa ja lahjoittaa marjoja, sieniä, vihanneksia, hedelmiä ynnä muuta sadonkorjuuseen liittyvää. Myös työtarjouksia voi ilmoitella. 17. heinäkuuta perustetussa ryhmässä oli viime viikon lopussa jo lähes 460 jäsentä.

– Toiminta on lähtenyt mukavasti liikkeelle. Kysyntää on eniten mustikasta ja vadelmasta, mutta toivon, että myös sienet, kalat, viinimarjat ja omenat tulevat ryhmän kautta löytämään uuden kodin itselleen. On hienoa, että säilötään ja näin hyödynnetään luonnon antimet, Kangasalan sadonkorjuu -ryhmän perustaja Sinna Salo sanoo.

Salo toivoo, että ryhmä toimii jatkossakin reilusti, iloisesti ja siten, että ryhmässä on kaikilla tilaa olla.

– Rohkeasti vain kaikki mukaan myymään, ostamaan ja lahjoittamaan, Salo kannustaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?