Hautakivien historiaa

Pinta-alaltaan 1,2 hehtaarin suuruiseen vanhaan hautausmaahan aloitettiin hautaukset vuonna 1650. Kierroksen opastaja Jussi Lehtonen kertomassa hautakiven historiaa.

Kangasalan seurakunta järjesti tänä vuonna ensimmäistä kertaa vanhan hautausmaan opastetun kierroksen, jonka tarkoituksena on kertoa Kangasalan historiasta merkkihenkilöiden kautta. Kierros järjestetään osana Kangasalan seurakunnan 650-, ja Kangasalan kirkon 250-juhlavuotta.

Viime keskiviikkona Kangasalan vanhalle hautausmaalle oli kokoontunut ihmisiä seuraamaan ensimmäistä kertaa järjestettyä opastettua vanhan hautausmaan kierrosta. Sateesta huolimatta kierrokselle oli kerääntynyt kaikenikäisiä ihmisiä kuuntelemaan tarinoita kotipaikkakuntansa historiasta.

Kierroksen avasi kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Torsti Tulenheimo, joka kertoi taustaa juhlavuodesta sekä kirkon kunnostustöistä. Kierrosta tuli opastamaan kangasalalainen kirjailija Jussi Lehtonen, joka on tunnettu paikkakunnan historiasta kertovista teoksistaan.

Kierros aloitettiin kirkon pääovien läheisyydestä löytyvän muistomerkin vierestä, jonka Jalmari Finne on lahjoittanut kirkolle. Tarinaa jatkettiin siirtymällä haudalta toiselle tarinoiden nivoutuessa sujuvasti yhteen. Hautausmaalle on haudattu muun muassa entinen pääministeri ja Helsingin yliopiston kansleri Antti Tulenheimo, ensimmäinen kunnallisneuvos, valtiopäivämies Agathon Meurman, ensimmäisen kansanopiston perustaja Sofia Hagman, Kangasalan Urkutehtaan perustaja Anders Thulé, ”Kangasalan erakko”, taidemaalari Einar Ilmoni, kirkkoherra, rovasti Heikki ”Inssi” Nurmiranta, Ilmajoella syntynyt maanviljelijä Jaakko Ilkka sekä Ilmajoella syntynyt huomattava asemakaava-arkkitehti, 104-vuotiaaksi elänyt Otto-Iivari Meurman. Kierrokseen kuului myös Kangasalan lastenkodin muistomerkin esittely.

Jussi Lehtosen kerronta aatelismiehien historiasta sai kuulijat sekä lumoutumaan että nauramaan ääneen. Vanhan hautausmaan kierros päättyi tarinaan, jonka jokainen paikkakunnalla asunut lapsi kuulee jossain vaiheessa elämäänsä eli Verikiven tarinan. Vanhan hautausmaan kierroksen jälkeen kuulijoilla oli mahdollisuus lähteä vielä läntiselle hautausmaalle katsomaan muita merkkihenkilöiden hautoja.

Kierros sopii kaikille, joita kiinnostaa oman paikkakuntansa historia. Avoimia kierroksia on toivottu kauan ja nyt niille on kaikkien mahdollisuus osallistua.

Hautausmaakierroksia järjestetään vielä 10.8. klo 18 ja 16.8. klo 10.30. Kierrokset alkavat Kangasalan kirkon edestä.