OP Kangasala kutsuu kauppiaita avuksi

Mika Kivimäki ja Timo Silván kertoivat pankkitaksista ja muista siirtymäajan palveluista Pohjan ja Sahalahden asiakkaita varten.

 

OP Kangasala järjestelee vaihtoehtoisia asiointitapoja määräajaksi Pohjan ja Sahalahden konttoreiden asiakkaille. Molemmat konttorit lakkautetaan kuun lopussa ja palvelut siirretään Kangasalan pääkonttoriin. Siirtymäajan järjestelyillä pyritään helpottamaan asiointia niiden asiakkaiden keskuudessa, jotka eivät vielä käytä pankkikorttia tai sähköisiä palveluita. OP Kangasalan toimitusjohtajan Mika Kivimäen mukaan pankkikortittomien asiakkaiden tarkka määrä ei ole tiedossa.
– Heitä on enemmän kuin kymmeniä, mutta vähemmän kuin satoja. Joka tapauksessa heidän määränsä on prosentuaalisesti pieni lähes 22 000 asiakkaan joukosta. Trendi kuitenkin on, että kassapalveluiden käyttö vähenee ja siksi olemme lakkauttamisiin päätyneet. Pyrimme kuitenkin auttamaan asiakkaita siirtymäaikana, Kivimäki toteaa.
Sekä Pohjassa että Sahalahdella järjestetään kaksi samansisältöistä tilaisuutta, joissa käsitellään korvaavia asiointitapoja, korttimaksamista ja digiasiointia. Pankki järjestää tilaisuudet yhdessä Pälkäneen senioreiden nettikerhon kanssa.

Käteistä
ostosten yhteydessä

Parhaillaan pankki neuvottelee kauppojen kanssa niin sanotusta osto- ja nostopalvelusta eli cash back -palvelusta. Kivimäen mukaan Sahalahden K-market Sahramissa tällainen palvelu on jo olemassa.
– Käymme Kuhmalahdella ja Sahalahdella kahden kaupan kanssa neuvotteluja cash back -mahdollisuudesta. Lopulta se on kuitenkin kauppiaiden päätös, ottavatko he laitteisiinsa nosto-ominaisuuden, Kivimäki toteaa.
Lisäksi Sahalahden liikekeskukseen jää Otto-piste, mutta käteisnostot sekä kaupassa että automaatilla vaativat pankkikortin.
Laskujen maksamiseen on tarjolla verkkopalveluiden e-laskua vastaava suoramaksu. Siinä sovitut, säännöllisesti toistuvat laskut maksetaan suoraan eräpäivänä tililtä. Toinen ilman verkkotunnuksia käytettävä palvelu on perinteinen maksupalvelu, jossa maksupalvelukuoressa lähetetyt laskut menevät pankin laskutuskeskukseen ja lasku maksetaan eräpäivänä tililtä.
– Maksupalvelukuoria saa Nikkilän kyläkaupasta Pakkalasta, K-market Sahramista Sahalahdelta, Kuhmalahden kyläkaupasta ja lisäksi Pohjan kirjastosta. Postimaksu on valmiiksi maksettu, joten kuoret voi jättää postin kuljetettavaksi, Kivimäki kertoo.

Pankkitaksilla
konttorille

Parhaillaan OP Kangasala järjestää kuljetuspalvelua Kangasalan konttorille. Määräaikainen pankkitaksi kuljettaisi asiakkaat Pohjasta Sahalahden kautta keskustan konttorille ja takaisin pankkiasioinnin ajaksi.
– Kuljetuksen kestoa ja taajuutta selvitellään parhaillaan. Järjestely on poikkeuksellinen, sellaisesta ei ole kovin paljon kokemuksia. Toivottavasti saamme luotua joustavan mallin, jossa taksi ei ajele tyhjillään. Seuraamme tilannetta pankkitaksin aloitettua, mutta sellainen tutina on, että palvelulle on tilausta, Kivimäki arvelee.
Pankkitaksi liikennöinee kerran viikossa tai joka toinen viikko kysynnän mukaan syyskuusta alkaen.
Kivimäen mukaan vain joitain yksittäisiä asiakkaita on lopettanut pankkisuhteen konttoreiden sulkemisen vuoksi.
– Me toivomme, että asiakkaat jatkavat meidän kanssamme. Asiakas kuitenkin valitsee, Kivimäki kommentoi lakkautuspäätöksen vaikutuksia.

Kangasalan OP kasvaa, vaikka tulos heikkenikin

OP Kangasalan liikevoitto tammi-kesäkuulta oli noin 3,134 miljoonaa euroa. Tulos oli 9 prosenttia edellisvuotta heikompi, kun kertaluonteiset erät on huomioitu. Toimitusjohtaja Mika Kivimäen mukaan liikevoiton heikentyminen oli odotettua, ja se johtui vuoden 2015 arvonalentumiskirjauksista.
­– Koska riskit eivät toteutuneetkaan, poikkeuksellisen suuret, satojen tuhansien arvonalentumiset kirjattiin positiivisina vuoden 2016 tulokseen. Nyt kun tilanne on normalisoitunut, tulos näyttää edellisvuotta heikommalta, Kivimäki selvittää.
Varatoimitusjohtaja Timo Silván korostaa, että arvonalenemisten kääntäminen positiiviseksi on vaatinut paljon työtä.
– Tilanne ei purkautunut itsekseen. Taustalla on onnistuneita kiinteistökauppoja ja muutama yrityskauppakin, jotka olisivat toisessa tilanteessa voineet kääntyä luottotappioiksi, Silván toteaa.
Pankin vakavaraisuus säilyi lähes ennallaan 40,6 prosentissa.
Toimitusjohtajan mukaan pankin tuotot kasvoivat kuluja enemmän. Rahoitustoiminta kasvoi 4,4 prosenttia ja talletukset 6,5 prosenttia. Kivimäen mukaan myös pankin palkkiotuotot ovat kasvaneet selvästi. Korkokate heikentyi 1,5 prosenttia edellisvuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna.
– Taustalla on edelleen laskenut korkotaso sekä tiukentunut kilpailutilanne. Tampereen läheisyys kiristää kilpailua ja pitää marginaalit pieninä, Kivimäki toteaa.
Uusia yritysluottoja nostettiin alkuvuonna kaikkiaan 12,4 miljoonaa euroa, missä on vajaat 2 prosenttia kasvua edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Kivimäen mukaan sekä henkilö- että yritysasiakkaiden kanssa jo pohditaan, milloin korot nousevat, kuinka paljon ja kuinka pitkään.
Talouden piristyminen näkyy myös osakemarkkinoilla. Matalista koroista johtuen asiakkaat ovat entistäkin kiinnostuneempia varainhoitopalveluista. Sijoitusrahastojen pääomat ovat kasvaneet 25,2 prosenttia, ja asiakasvarojen määrä on kohonnut vuodessa lähes 9 prosenttia.

Asuntomarkkinoiden kehitys eriytyy

Pirkanmaalla asuntojen hinnat nousevat pankin mukaan maltillisesti, mutta hintakehitys eriytyy edelleen. Kasvukeskusten keskusta-asuntojen hinnat ovat nousussa, kun taas taajamissa ja muuttotappioalueilla hinnat putoavat.
Kangasalan Seudun Osuuspankissa henkilöasiakkaat ovat nostaneet asuntoluottoja 33 miljoonan edestä, mikä on 9 prosenttia edellisvuotta enemmän.
Sen sijaan uudiskohteiden myynti on vähentynyt reilusti edellisvuodesta. Uusia kerrostaloja myytiin Kangasalla vain kolmisenkymmentä kun edellisvuonna kohteita oli yli sata. Rivitaloja myytiin 25, mikä oli puolet vähemmän kuin viime vuonna. Sen sijaan Tampereella kerrostalojen uudiskohteiden myynti kasvoi kymmenillä prosenteilla edellisvuoteen verrattuna. Käytettyjen asuntojen vähäinen tarjonta on pitänyt sekä Kangasalan että Tampereen myyntimäärät kokonaisuutena hieman edellisvuoden tason alapuolella.